Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna februarie

Toți creștinii se pot bucura acum de noul număr al revistei dedicate lor, "Lumina creștinului", pentru luna februarie 2010, cu numărul 2 (242) al celui de-al XXI-lea an.

Coperta, prin prezentarea multor bolnavi în Biserică, amintește cititorilor faptul că în această lună are loc Cea de-a XVIII-a Zi Mondială a Bolnavului, în partea de jos a paginii fiind o frântură din Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea: "Rugați-vă și oferiți suferințele voastre pentru preoți, ca să se poată menține fideli față de vocația lor și slujirea lor să fie bogată în roade spirituale, în folosul întregii Biserici".

La pagina 2 continuă seria reflecțiilor dedicate "Apostolului neamurilor", ajunsă la partea a XXX-a, fiind prezente și intențiile pentru rugăciunea împreună cu întreaga Biserică. Tradiționalul mesaj terezian, propus de pr. Anton Despinescu, poate fi găsit la aceeași pagină.

La pagina 3 este prezentat mesajul PS Gherghel, ocazionat de celebrarea Zilei Mondiale a Bolnavului. În cadrul acestui mesaj, Preasfințitul amintește tuturor: "Crucea, care i-a cerut lui Isus să-și deschidă brațele, este simbolul cel nou al iertării și al împăcării", îndemnându-i pe cei în suferință să-și ofere jertfele și suferințele ca adevărate valori mântuitoare, fiind mijloc de ispășire, de iertare și de binecuvântare pentru toți. De asemenea, păstorul diecezei își exprimă prețuirea și dragostea părintească atât față de suferinzi, cât și tuturor celor care le acordă îngrijire.

Situându-ne în Anul Sfintei Preoții, la paginile 4 și 5, pr. Cornel Cadar prezintă cititorilor interviul său cu cei trei capelani ai spitalelor din orașele Bacău, Iași și Roman: pr. Ioan Bălan, pr. Laurențiu Dăncuță și pr. Emanuel Imbrea. "De multe ori, chiar și simpla prezență a preotului aduce o licărire de speranță în ochii și în sufletul celui suferind și, atunci, inimile se deschid, lacrimi de căință și de durere provenite din adâncul ființei apar pe fețe și credința este biruitoare, iar trăirea preoției prin slujirea bolnavilor devine o rază de mulțumire" - se destăinuie pr. Ioan Balan, capelan al spitalelor din Bacău.

Într-o coloană de la pagina 6, titlul spune că "Fiecare trebuie să fie «bunul samaritean»"; acesta este îndemnul papei Benedict al XVI-lea din Mesajul pentru Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată de întreaga Biserică la 11 februarie. Tot la pagina 6, se poate citi despre viața consacrată, cu ocazia celebrării, la 2 februarie 2010, a Celei de-a XIV-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate.

Cu același prilej, la pagina 7, sub egida Magnificat anima mea, PS Petru Gherghel se adresează fraților și surorilor consacrați lui Dumnezeu, cărora le urează ca acela care i-a ales, i-a chemat și i-a consacrat să îi împodobească cu toate virtuțile și să-i însoțească cu binecuvântarea sa cerească, așa cum a făcut-o cu Maria și cu sfinții lor ocrotitori.

La pagina 8, PS Aurel Percă oferă tuturor cititorilor lămuriri cu privire la vizita ad limina, anul acesta episcopii catolici români de ambele rituri efectuând vizita ad limina apostolorum, în perioada 8-13 februarie.

PS Anton Coșa a împlinit 10 ani de episcopat, de aceea paginile 9 și 10 sunt dedicate unui interviu în care, fiind în Anul Sfintei Preoții, excelența sa mărturisește: "Cu adevărat simt că renasc zi de zi în vocația mea, simt mai puternic responsabilitățile la care m-am angajat. Mulțumesc, Sfinte Părinte!". La aceeași pagină 10, pr. Laurențiu Dăncuță propune noi lucruri despre care "e bine de știu", cu privire la Miercurea Cenușii.

La rubrica de istorie de la pagina 11, dr. Dănuț Doboș prezintă figura ilustră a surorii Electa Maria Bâlha.

Mesajul sfinților de la pagina 12 vorbește despre sora Maria Alfonsina Ghattas, a doua femeie arabă din Țara Sfântă ridicată la cinstea altarelor la 22 noiembrie 2009.

La pagina 13, dedicată Anului Sfintei Preoții, pr. Eduard Coșa face o reflecție cu privire la "Dificultățile și martiriul preotului".

La pagina 14 poate fi găsit articolul dedicat familiilor, în care pr. Felician Tiba conclude: "Criza nu scuză".

La paginile 15 și 16, cei mai mici dintre cititori descoperă noi aventuri din "Prizonierul corsarului" și tot la pagina 16 aflăm ce mai spun copiii despre "Întâmpinarea Domnului".

Tinerii - și nu doar ei - sunt invitați să citească la pagina 17 despre "părinți, darul lui Dumnezeu"; pagină realizată de pr. Felix Roca.

La paginile 18 și 19, Mariana Ghergu propune un gând deosebit de sensibil sub titlul "Părinților noștri enigmatici și cuminți". La rubrica "Tablete spirituale", de la pagina 19, pr. Cristian Chinez vorbește despre "bisericuțe".

Cu privire la misiuni, la pagina 20 se pot afla lucruri cu totul și cu totul noi despre Opera Pontificală a Copilăriei Misionare, prezentate de Mihaela Moraru.

La paginile 21-23 sunt prezentate pe scurt știrile și îndemnul PS Petru la generozitate și solidaritate față suferința locuitorilor din Haiti.

La pagina 24 poate fi găsit un articolul juridic, cu titlul "Pensia de urmaș", semnat de av. Mihaela Ciobanu.

Poșta redacției vine cu noi răspunsuri la paginile 25-26.

Rebusul și criptograma pot fi găsite la pagina 27.

Pe ultima copertă a revistei se găsesc diverse imagini cu evenimente petrecute în Dieceza de Iași și în cea de Chișinău, în lunile decembrie și ianuarie, fiind afișate și informații cu privire la recepționarea sfintei Liturghii transmise la Radio Iași și recepționarea postului Radio Maria.

O serie de alte articole pot fi citite și pe sit la secțiunea "Bibliotecă/Publicații".

Vă dorim lectură plăcută!

Seminarist Iustian-Ionuț Petre

* * *


 


lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat