Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lansarea sitului www.misiuneafrica.ro

Misiunea romano-catolică Djebonoua din Coasta de Fildeș are începând din luna ianuarie 2010 un sit pe internet: www.misiuneafrica.ro. Părintele Marius Gabriel Catrințașu prezintă această inițiativă într-un textul preluat din pagina "Cine suntem" a acestui sit.

Ideea de a prezenta o parte din Africa prin intermediul internetului îmi aparține. De fapt, încă de când eram pe băncile facultății mi-am propus realizarea unui site parohial acolo unde voi fi vicar. Din păcate, în prima parohie unde am activat, acest lucru nu a fost posibil din motive obiective.

În luna iulie 2008, Preasfințitul Petru Gherghel m-a contactat telefonic pentru a mă anunța că drumul meu spre Africa, spre misiuni, este din ce în ce mai conturat. Nu am crezut atunci că situl actual va putea lua naștere.

În decembrie, același an, am făcut prima experiență în Coasta de Fildeș, o țară misionară, pe care am găsit-o după un război civil de mai bine de cinci ani decimată, scindată și plină de nevoi. Am constatat cu multă bucurie prezența curentului electric, a rețelelor de telefonie mobilă, dar mai ales a internetului, ceea ce m-a determinat să revin asupra ideii de a crea un sit cât mai complex care să vorbească în numele nostru, al celor care vestim Evanghelia pentru mai marea slavă a lui Dumnezeu.

În primele luni de misiune aveam acces doar o oră pe săptămână la internet, pentru că serviciul era oferit la Yamoussoukro, capitala politică a Coastei de Fildeș, la o distanță de 100 de kilometri de misiunea din Djebonoua. Studiind în ansamblu situația economică și politică, am remarcat o oarecare îmbunătățire a relațiilor rebeli-oficialități politice, astfel încât investitorii străini nu au dat înapoi în a investi prompt în calitatea rețelelor. Sunt șase luni de când avem în cadrul misiunii internet nelimitat, ceea ce mi-a permis să prind curaj și să dau viață ideilor care erau de mult prezente în mintea mea.

După ce în prealabil am cerut și am primit acceptul părintelui Claudiu Iștoc, directorul Centrului Misionar al Diecezei de Iași, într-o seara fierbinte de iulie, timid, i-am întrebat pe prietenii și colaboratorii mei din țară dacă sunt disponibili să mă ajute să construim un sit cu activitățile misiunii din Parohia Djebonoua. Disponibilitatea dumnealor m-a determinat să fiu și mai hotărât în a începe cât mai repede lucrul. Au fost multe piedici până să se ajungă la forma actuală.

Aproape de jumătatea lunii iulie, bolile tropicale (malaria și febra tifoidă) au pus stăpânire pe întregul meu organism, astfel încât, în cinci săptămâni de boală am celebrat o singură Liturghie. La 22 septembrie 2009, preotul italian care a fost paroh în Djebonoua timp de doi ani a fost transferat la o altă parohie, permițându-ne astfel să ne reorganizăm și să începem viața misiunii în format românesc: părintele Gabriel Cimpoeșu - paroh, iar eu - vicar. Deseori am rămas fără electricitate, uneori 4-5 zile, apoi calitatea slabă a internetului și traficul redus au făcut ca apariția acestui sit să întârzie. Nu vreau să las pe ultimul plan prezența neobosită a virușilor care ne-a determinat să luăm totul aproape de la zero de cel puțin două ori. Dar puterea lui Dumnezeu e mare și determinarea noastră de asemenea. Ori de câte ori au fost probleme sau dificultăți, am luat totul de la capăt cu o răbdare africană. Fără ajutorul și strădania prietenilor și a colaboratorilor, nu aș fi ajuns astăzi la acest final. Probabil sunt conștienți că au reușit să creeze în mod minunat o punte de legătură între Africa și Europa, între Arhidieceza de Bouake și Dieceza de Iași, în acest sens le oferim mulțumirile noastre sincere.

Îi aduc mulțumiri părintelui paroh, Gabriel Cimpoeșu, pentru susținerea și răbdarea de care a dat dovadă. De multe ori m-a înțeles când stăteam ore întregi în fața calculatorului, încercând să trimit o fotografie sau eventuale materiale. Au fost momente când pentru trimiterea unei singure fotografii a fost nevoie și de două ore. De aceea, privind acum la acest sit, simt imperios necesar dorința de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darul comunicării. În luna octombrie a anului 2009, am primit un telefon de la o persoană necunoscută din Italia care mi-a spus că prin intermediul revistei "Lumina creștinului", a citit articolul despre bătrânul cu săculețul de orez și a rămas impresionată. Am spus că e mare lucru ca cineva care nu ne cunoaște să ne sune și să își ofere ajutorul pentru acel biet bătrân. Internetul nu mai este de mult un lux, mai ales aici, în zona de misiune fiind un instrument necesar comunicării. Acest sit se dorește a fi un instrument de informare, dar și de comunicare. Misiunea presupune înainte de toate un raport de relaționare cu cei care ne înconjoară. Sunt conștient că orice articol legat de Africa este fascinant. Cu atât mai mult, un articol care descrie o parte din activitatea noastră, a echipei române care lucrează pe pământul african.

La 15 decembrie 2009, am primit cu deosebită bucurie două tinere laice voluntare, Teodora Lenuța-Lungu și Cristina Gheț, pentru a lucra împreună cu noi, în următorii doi ani. Câmpul de lucru aici este foarte diversificat, astfel încât nu putem afirma că toate sunt perfecte. Un gând de mulțumire Preasfințitului Petru Gherghel și Preasfințitului Aurel Percă pentru sprijinul și încrederea oferită necondiționat; de asemenea, mulțumiri arhiepiscopului locului, Paul Simeon Ahouanan, pentru bucuria cu care ne-a primit și ne susține mereu. Mulțumiri Centrului Misionar Diecezan pentru activitatea pe care o desfășoară pentru binele tuturor misionarilor români. Îi mulțumesc părintelui Cornel Cadar pentru ajutorul oferit în publicarea articolelor pe situl Episcopiei Catolice Iași. Un gând aparte pentru părintele Sescu Petrică. Le mulțumesc tuturor părinților parohi din România care, cu dragă inimă, au fost mereu disponibili în a primi și a asculta un misionar. Sunt numeroși și de aceea îl rog pe bunul Dumnezeu să îi susțină cu binecuvântările sale!

Acest sit este o mulțumire adresată tuturor pentru sensibilitatea oferită misiunilor!

www.misiuneafrica.ro
 


lecturi: 67.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat