Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Budapesta: Românii catolici din Parohia "Sfânta Ana" și sărbătoarea Sfântul Nicolae

Cred că oricine își dorește ca Moș Nicolae să îi lase în ghetuțe măcar un cadou. Obiceiul spune că Moș Nicolae lasă daruri în cizmulițe sau ghetuțe în noaptea de 5 spre 6 decembrie doar acelora care au fost cuminți atât copiilor cât și adulților. Cei care nu au fost cuminți tot anul, vor primi un băț. Și în Parohia "Sfânta Ana" din Budapesta, a venit moșul pentru copiii care fac parte din comunitatea română.

Sfântul Nicolae este patronul spiritual al multor țări Olanda, Rusia, Grecia, și în multe orașe din Austria, Germania, Elveția, Italia și Belgia. Sfântul Nicolae este cunoscut ca protectorul judecătorilor, săracilor, marinarilor, bucătarilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor și în special al copiilor.

Se întâmpla însă ca Moș Nicolae să fie la curent cu toate năzbâtiile făcute de cei mici peste an și atunci, în locul cadourilor, el lasă în ghetuțe o nuielușă argintie legată cu fundiță roșie. Am încercat și aici la Budapesta, ca și copii din comunitatea română să-l poată vedea pe sfântul Nicolae, de la care au și primit după sfânta Liturghie un mic cadou. Pentru a nu se simți marginalizați sau poate să le facem viața puțin mai frumoasă.

Pentru această zi am încercat să cumpăr cadouri din inimă, nu din obligație, să dăruiesc simplu și să înconjor cadoul cu aura ce rezultă dintr-un suflet de copil redescoperit, sufletul nostru de creștin. Poate ar trebui ca și suflet nostru să fie inocent, asemenea unui suflet de copil care știe să se bucure să dăruiască și să primească asemenea copiilor. De ce am făcut lucrul acesta? Nu pentru a scoate ceva în evidența, ci pur și simplu, împreună cu pr Andrei Varga, am dorit să vedem un zâmbet pe chipul copiilor care își însoțesc părinții, aici departe de casa și prieteni lor.

Când se cumpără sau se primește cadoul, gândiți-vă la izul de coajă de portocală, sau la orice vă doreați când erați mici. Astfel, cadoul va produce bucurie magică de copil, chiar dacă suntem adulți, nu ne va bucura obiectul, ci gestul, nu ne vom gândi la valoare, ci la o zi în care se dăruiește cu drag din inimă. Acesta a fost și scopul nostru să dăruim ceva din inimă.

Chiar dacă Moș Nicolae nu știe ce îți dorești să primești cadou, chiar dacă nu știe dacă îți va plăcea sau nu, el tot îți va aduce ceva în dar, chiar dacă este numai dragostea lui, chiar dacă este un gând de bucurie din partea celor dragi. Copiii așteptă dulciuri sau câteva jucări, dar unul din credincioșii prezenți a spus că el așteptă altceva: " Părinte, ce aș putea să îmi doresc decât ziua când va veni vremea să nu mai plecăm din țară, să suferim în lumea largă și să fim tratați ca niște răufăcători. Străinii nu pot să înțeleagă că în spatele fiecărui român este o poveste plină de suferință, un dor de casă și de părinți". Asta își doresc oamenii de moș Nicolae.

Pr. Felix Măriuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 decembrie: Budapesta: Românii catolici din Parohia "Sfânta Ana" îl sărbătoresc pe sfântul Nicolae


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat