Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna decembrie

Revista "Lumina creștinului", care a avut pentru anul 2009 cel de-al XX-lea an din noua serie, se pregătește, prin intermediul numărului 12 (216), din decembrie 2009, să înceapă noul an, 2010, care va reprezenta cel de-al XXI-lea an al seriei noi.

Ca de fiecare dată avem motive temeinice să citim cu interes paginile propuse în revistă. La pagina 2, articolul "Apostolul neamurilor" a ajuns la partea a XXVIII-a. Alături de acesta găsim și mesajul terezian care ne asigură că Iubirea este unicul bine.

Paginile de la 3 la 5 cuprind scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel, care vorbește despre "Strigătul după un Mântuitor". Profeții din Vechiul Testament au dorit Mântuitorul, au asigurat poporul că va veni, iar Fecioara Maria și dreptul Iosif au fost dispuși să ofere totul pentru ca lumea să aibă un Mântuitor. Și noi în acest an trăim asemenea Mariei, lui Iosif, păstorașilor sau magilor întâlnirea cu pruncul Isus, atitudinea firească fiind cea de adorație, conducându-i pe toți credincioșii la Isus!

Rubrica "Actualitatea", care cuprinde paginile 5-10, informează cu privire la cele mai importante evenimente ale lunii noiembrie, fiind prezente și două interviuri, primul cu capelanii penitenciarelor din Bacău și Iași (paginile 5-6), iar cel de-al doilea cu ES card. Péter Erdo, președintele Consiliului Conferinței Episcopilor din Europa și președintele Conferinței Episcopilor din Ungaria (paginile 7-8). La pagina 9 este relatată sărbătoarea sfințirii studioului Radio Maria Iași. Este o adevărată sărbătoare pentru că prin acest nou sediu Radio Maria poate fi prezent și dincoace de Carpați. Actualmente nu beneficiază de frecvență radio, însă cu speranța în bunul Dumnezeu și cu ajutorul credincioșilor cât de curând se va transmite și de la Iași, pe unde care să poată fi recepționate și în Dieceza de Iași, aducând astfel o rază de lumină pentru sufletul credincioșilor. Nici întâlnirile despre migranți, de la Roma și de la Traian (județul Neamț), nu au fost trecute cu vederea. Ele sunt relatate succint la pagina 10. Și tot la pagina 10 este nelipsita rubrică "E bine de știut", unde pr. Laurențiu Dăncuță face o scurtă incursiune în fenomenul alienării adevăratului spirit al Crăciunului în societatea consumistă, care gustă shopping-ul, călătoriile și folclorul în detrimentul evenimentului Nașterii Domnului nostru Isus Cristos.

La pagina 11, dedicată istoriei, se prezintă figura cu adevărat ilustră a PS Anton Durcovici. Anul acesta se comemorează 60 de ani de la arestarea episcopului martir și 57 de ani de la mărturia sa de credință dovedită prin moarte în închisoarea de la Sighetu Marmației.

Pagina 12, prin rubrica "Mesajul sfinților", ne prezintă exemplul vieții sfinte a fericitului pr. Carol Gnocchi (1902-1956), numit și "părintele micilor mutilați". Este un adevărat exemplu de caritate, oferit în Anul Sfintei Preoții, atât pentru preoții cât și pentru credincioșii zilelor noastre.

În pagina 13, la rubrica "Anul Sfintei Preoții" se poate citi un articol intitulat "Preotul, «precum Fecioara Maria»", semnat de pr. Eduard Coșa. Prin viața lor preoții celui de-al treilea mileniu, asemenea Maria, îl pot dărui lumii pe Dumnezeu.

La pagina 14, "Pentru familii", pr. Felician Tiba, așa cum deja ne-a obișnuit, ne propune un articol sub titlul "Vin imediat!", care relatează despre exemplul unei familii unde copilul a fost capabil și să explice, într-un mod cu totul deosebit, realitatea Nașterii Domnului.

La rubrica Pentru copii, la pagina 15, continuă istorioara morală de pr. Iosif Spillmann, Prizonierul corsarului, în care celor mici le este suscitat interesul cu noi aventuri ale personajelor binecunoscute lor. La pagina 16 copiii răspund despre semnificația Crăciunului.

La pagina 17 și la pagina 18 se găsesc două articole despre Crăciun: "Crăciunul - bucuria vieții, între dorințe și limite", semnat de pr. Felix Roca și "Crăciunul de azi... Crăciunul de altă dată", de Liliana Simion. La pagina 19, pe lângă tabletele spirituale oferite de pr. Cristian Chinez cu titlul "Cleștar de Crăciun", este relatat evenimentul "Un milion de stele", organizat de Centrul Diecezan Caritas Iași. Trei poezii frumoase despre Crăciun se află la pagina 20.

Paginile 21-23 cuprind știrile cele mai importante, inclusiv vestea trecerii la Tatăl a pr. Robert-Enrich Matei.

Avocatul Mihaela Ciobanu răspunde cu promptitudine, în pagina 24, la două întrebări adresate de către cititorii revistei.

Pagina 27 oferă pentru cei dornici rebusul "Preoți sfinți (IV)", realizat de pr. Emanuel Imbrea.

Coperta finală cuprinde, ca de obicei, un montaj foto cu evenimente din viața diecezei care au avut loc în luna noiembrie a anului 2007.

Majoritatea articolelor din revistă pot fi citite și pe acest sit la secțiunea "Bibliotecă".

Lectură plăcută!

Iustian-Ionuț Petre

* * *


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat