Luncani: Exerciţii spirituale pentru preoţi
Fideli Anului Sfintei Preoţii la nivel mondial, un grup de 16 preoţi din Dieceza de Iaşi au participat, în perioada 16-19 noiembrie 2009, la zile de exerciţii spirituale la Luncani, în casa călugărilor carmeliţi. Zilele de exerciţii spirituale pentru preoţii au fost sub patronajul sfântului Ioan Maria Vianney, patronul desemnat al acestui an de către Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea.
În 19 iunie 2009, am celebrat intrarea în Anul Preoţiei pentru întreaga Biserică, iar iniţiativele nu au lipsit, atât din partea Suveranului Pontif, cât şi din partea credincioşilor noştri laici, care se roagă neîncetat pentru păstorii trimişi de Dumnezeu în comunităţile Episcopiei noastre de Iaşi.
Una din aceste iniţiative a venit din partea Oficiului pentru Cler al Diecezei de Iaşi, care a anunţat organizarea de exerciţii spirituale pentru preoţii din pastoraţie şi din sectorul formativ al seminarelor.
Locaţia aleasă avea să fie salutată de prezenţa a 16 preoţi care au participat cu vie înflăcărare la Luncani: un loc unde Dumnezeu a vorbit prin exemplul sfântului Ioan Maria Vianney şi s-a făcut auzit prin vocea inconfundabilă a pr. Cristinel Fodor, director spiritual la Institutul Teologic din Iaşi (Seminarul Mare).
Prezenţa episcopului nostru de Iaşi, PS Petru Gherghel, nu a fost ca o vizită care onorează o activitate preoţească, ci cu mult mai mult. Păstorul diecezei noastre a participat activ la toate meditaţiile, orele de rugăciune, adoraţii şi mai ales la sfânta Liturghie zilnică.
Fiind Anul Sfintei Preoţii, temele de meditaţie alese au avut ca subiect modele de oameni aleşi de Dumnezeu: Abraham, Ghedeon, Iosif, Moise, David, Ilie. Însă referirile punctuale la activitatea publică a lui Isus, au avut ca scop actualizarea tuturor gesturilor din Vechiul Testament, pentru pastoraţia personală a preoţilor din zilele noastre.
Timpul liber dintre meditaţii a fost folosit pentru citirea şi recitirea capitolelor biblice la care s-au făcut referire în timpul prelegerilor, iar cadrul natural din jurul casei şi bisericii călugărilor carmelitani, au introdus forte armonios pe participanţi în atmosfera de dialog intim cu Dumnezeu care singur trebuie să se facă auzit păstorilor de suflete de care au atâta nevoie credincioşii noştri.
Joi după-amiază, după ce ne-am împărtăşit câteva impresii şi am făcut câteva fotografii, am plecat spre parohiile noastre cu elan sporit şi cu marea dorinţă chiar mărturisită, de a participa şi la alte iniţiative.
Am mulţumit părinţilor carmeliţi pentru găzduire şi organizatorilor - pr. Eduard Coşa şi pr. Cristinel Fodor - pentru succesul acestor exerciţii spirituale. Dumnezeu să binecuvânteze cu harurile sale Oficiul pentru Cler din dieceza noastră şi pe toţi cei care anul acesta se vor implica pentru explicarea şi trăirea sacramentului Preoţiei.
Ne rugăm în continuare pentru ca Domnul să ne binecuvânteze dieceza cu preoţi buni şi sfinţi, dar şi cu vocaţii la sfânta Preoţie şi viaţa consacrată.
Pr. Serafim Romila
lecturi: 12.