Butea: Mireasma petalelor de trandafiri
Terezinele din întreaga țară s-au reunit la Butea, sâmbătă, 10 octombrie 2009, pentru întâlnirea de toamnă, în prezența sorei Maria-Tereza Candian, directoarea generală a Institutului "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", a pr. Giuseppe Albisetti, asistentul spiritual al institutului, a numeroși preoți și a comunității din Butea, în mijlocul cărora multe credincioase au spus da-ul lor urmării lui Cristos pe calea sfintei Tereza a Pruncului Isus.
Sfânta Tereza a Pruncului Isus ne-a promis revărsarea din cer a petalelor de trandafir. Suntem îndreptățiți să credem că acest lucru s-a petrecut și prin întâlnirea generală de toamnă a terezinelor din România. Surori care poartă prin viața lor ceva din sublima trăire a sfintei Tereza s-au reunit - din comunități cum ar fi: Blaj, Iași, Bacău, Huși, Onești, Roman, Sagna, Butea, Piatra Neamț, Focșani, Câmpina sau Cotnari - ca petalele unei singure roze, la Butea, pentru a-și alimenta forțele din conștiința apartenenței la aceeași familie în cadrul comunității ecleziale.
Întâlnirea s-a deschis printr-o conferință susținută de părintele Giuseppe Albisetti, asistentul spiritual al Institutului "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", venit din Lugano (Elveția), care a propus câteva reflecții despre vocație. La începutul considerației, părintele Giuseppe a mulțumit tuturor terezinelor pentru mărturia și angajamentul de care - nu de puține ori cu multă trudă și sacrificii - dau dovadă prin trăirea lor zilnică. S-a precizat faptul că existența însăși este o vocație: existența implică și semnifică faptul de a fi chemați, iar existența ca Biserică înseamnă vocație ca dar și mandat de a vorbi lumii despre Dumnezeu-iubire, care ne face să ne simțim iubiți și, la rândul nostru, să iubim.
Pentru creștini, după vocația la existență se află aceea a sfințeniei, la care toți cei botezați sunt chemați să o trăiască în diferite feluri. Dar oricare ar fi calea aleasă de aceia care își trăiesc vocația, niciodată cel chemat nu este chemat pentru sine însuși, ci pentru oameni și pentru mântuirea lor. Părintele a amintit că aflându-ne în Anul Sfintei Preoții, patroana terezinelor se prezintă ca un adevărat model de susținere a preoților și a misionarilor care, în fața popoarelor, dau mărturie despre iubirea gingașă a lui Dumnezeu. Iar acest aspect reprezintă o constantă în viața sfintei Tereza a Pruncului Isus, care promite că și după părăsirea acestei lumi "își va petrece cerul făcând bine pe pământ".
În cadrul celebrării sfintei Euharistii, prezidată de pr. Alois Fechet, ca delegat al PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a avut loc ceremonia depunerii voturilor, angajamentelor și reînnoirii voturilor pentru încă un an. Au fost momente emoționante la care au fost prezenți și majoritatea preoților asistenți ai grupurilor de terezine din Dieceza de Iași și pr. Anton Despinescu, atât de familiar sfintei Tereza, dar și familiei terezinelor. Au fost 24 de surori care au depus primul angajament și 16 care au spus "da" prin votul în cadrul institutului. Familia micuței sfinte din Lisieux numără astăzi aproximativ 130 de surori din întreaga țară.
Multe dintre terezinele prezente la Butea au purtat costum tradițional, subliniind-și astfel identitatea și prețuirea pentru valorile proprii, dar dovedindu-și, prin îmbrățișarea carismei, apartenența la institutul din Lugano, reprezentat de sora directoare Maria-Teresa Candian și de alte două surori din Elveția, prezente cu mare emoție și bucurie la sărbătoarea de la Butea. În final, această bucurie a fost exprimată și de sora directoare a institutului care și-a arătat mulțumirea sufletească pentru alegerea înțeleaptă de a prezenta în România carisma urmării mai îndeaproape a lui Cristos, pășind pe urmele sfintei Tereza a Pruncului Isus.
Pr. Alois Fechet a ținut omilia din cadrul sfintei Liturghii în care a vorbit despre rolul și importanța terezinelor, iar la finalul celebrării a prezentat tuturor exemplul unui oaspete laic din Germania, domnul Siegfried Kämpgen. Acest credincios, ca mulți alți creștini rămași necunoscuți în ochii lumii, este un catolic care-și trăiește credința prin meditație zilnică și participarea la sfânta Liturghie alături de familia sa. Aceste alegeri nu fac decât să spună: "Da! Vreau să fiu un creștin bun! Vreau să fiu sfânt". Este un model de trăire pentru toți creștinii și un exemplu asemenea terezinelor care, rămânând în lume, sunt asemenea petalelor de trandafir care răspândesc împrejur mireasma trăirii carismei lor.
Următoarea întâlnire generală va avea loc în timpul pascal al anului 2010.
Dă-ne, sfântă Tereza, prin apropierea de tine,
Să străbatem cu bucurie calea cea mică,
Să-l descoperim în fiecare zi, cu uimire reînnoită,
Pe Dumnezeu iubire,
Să urmăm calea suferinței tale, care este calea Crucii lui Isus,
Ca să ne deschidem inimile și să alergăm la Domnul,
Împreună cu toți frații noștri!
(Pr. Giuseppe Albisetti)
Iustian-Ionuț Petre
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
10 octombrie: Butea: Mireasma petalelor de trandafiri
lecturi: 47.