Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Prima serie de cursuri de formare permanentă a preoților

S-a încheiat, la 11 septembrie 2009, prima dintre cele trei serii de cursuri de formare permanentă pe care Episcopia Romano-Catolică de Iași le propune anual preoților angajați în activitatea pastorală din dieceză, alternativ cu exercițiile spirituale.

Gazda întâlnirii a fost Alma Mater Iassiensis, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, Seminarul unde au crescut și s-au format preoții diecezei. Zilele petrecute împreună, temele meditate în cadrul conferințelor și detaliile dezbătute la forum au constituit momente de intensă trăire spirituală și de sporire a comuniunii frățești.

În perioada 14-18, respectiv 21-25 septembrie 2009, sunt așteptați și preoții din celelalte două serii.

Redăm în continuare câteva impresii luate la cald câtorva dintre preoții participanți la cursuri.

• Cu ce sentimente și cu ce așteptări v-ați îndreptat spre Seminarul din Iași în care ați studiat și v-ați pregătit pentru sfânta Preoție cu mult timp în urmă?

"M-am îndreptat spre Seminarul din Iași cu sentimente de bucurie deoarece i-am revăzut pe colegii mei și am petrecut acest timp împreună cu vechii prieteni". (pr. Eugen Diac)

"Am venit cu bucuria retrăirii sentimentelor frumoase din timpul Seminarului, cu amintirea superiorilor și a reîntâlnirii cu ceilalți preoți". (pr. Iosif Doboș)

• Ce momente v-au plăcut mai mult în perioada 7-11 septembrie?

"Am fost foarte mulțumit de toate conferințele; au fost bine pregătite și prezentate. Felicitări! Am retrăit momente plăcute în Seminarul nostru și m-am bucurat. Am avut ocazia să meditez asupra unei teme atât de importante pentru «Anul sfintei Preoții», avându-l ca model pe sfântul Ioan Maria Vianney. Au fost adevărate zile de reculegere. Sincere mulțumiri". (pr. Isidor Mocanu)

"Mi-au plăcut toate momentele pentru că fiecare a avut ceva specific. Am venit pregătit pentru toate aceste momente spirituale, teologice și pastorale. Cele adunate le vom pune în practică în parohii. Fiecare comunitate are nevoie de astfel de momente". (pr. Iulian Kropp)

• Ați învățat ceva nou în perioada cursurilor de formare permanentă? Ce anume?

"Noutatea a fost faptul că tot ce am învățat pe parcursul anilor de seminar, dar și în anii de preoție, a fost prezentat aici într-o formă sintetică și coerentă, cu focalizarea evidentă spre sfânta Preoție. Apoi, dincolo de importanța conferințelor, cu tematici aparținând câmpului pastoral, moral sau dogmatic, prin faptul că preoții au dialogat în timpul forumurilor și al pauzelor s-a realizat legătura dintre aceste domenii diverse și totuși convergente". (pr. Pavel Chelaru)

• Au avut un efect benefic aceste zile de formare permanentă?

"Simplul fapt de a sta împreună pentru câteva zile înseamnă să te îmbogățești, ascultând și primind ce ți se vorbește, iar conținutul vorbirii ne-a vizat pe toți. Personal, mi-am dat seama că în munca mea pastorală trebuie să mă simt unit cu confrații mei, pe care aici i-am cunoscut mai bine. Un lucru vreau să mi-l păstrez ca de maximă importanță: revărsarea vieții interioare sub orice formă ar fi ea este astăzi un tip eficace de evanghelizare.
Faptul că am putut vorbi între noi, că ne-am comunicat diverse experiențe, că ne-am rugat împreună în fața sfântului sacrament, în capela Seminarului nostru, a făcut să crească în mine sentimentul apartenenței la o familie sacerdotală mare și al importanței pe care o avem noi preoții doar în măsura în care se vede că Isus lucrează în noi". (pr. Cristian Diac)

"Bineînțeles că au un efect benefic:
-în primul rând, întâlnirea cu Preasfințitul este un moment îmbucurător, mai ales pentru preoții care au mai rar această ocazie
-fraternitatea dintre preoți
-schimbul de experiență între generații
-dispariția unor asperități create între membrii unor generații diferite
-ocazia de a rememora eroismul înaintașilor noștri preoți și de a ne reînnoi curajul datorită acestor martori eroi
-trăirea în iubirea fraternă". (pr. Blaj Ciril)

• Ce le recomandați preoților mai tineri care în săptămânile următoare vor păși pragul Seminarului pentru a beneficia de aceleași cursuri formative?

"Să știe că, venind la Seminar, de fapt, ei răspund la o chemare pe care le-o adresează Isus, aceea de a veni după el, Seminarul fiind școala în care Isus continuă să-i întâlnească pe colaboratori săi și să-i trimită în ogorul său.
În Seminar există un tabernacol unde Isus așteaptă, dar mai ales există o cruce de pe care Cristos vorbește și de unde Cristos le exprimă tuturor bucuria că sunt lângă el". (Ep. Petru Gherghel)

"Le recomand preoților care vor participa la aceste cursuri de formare permanentă să se deschidă și să vorbească despre problemele cu care se confruntă sau pe care le-au întâlnit la alții. Apoi, îi îndemn ca în fața propriilor slăbiciuni să nu se închidă în ei înșiși și să se încreadă în Domnul care i-a chemat și în capacitatea de înțelegere a preoților cu experiență. În ultimul rând, îi sfătuiesc să fie cât mai dinamici în slujire și fără rezerve în dăruire". (pr. Gheorghe Cojocaru)

• Care sunt perspectivele de viitor pentru preotul romano-catolic din Dieceza de Iași?

"Aș putea spune că mai întâi trebuie să ne întrebăm care ar trebui sa fie preocupările preoților din Dieceza de Iași, și anume să fie alături de poporul credincios din această binecuvântată Dieceză, care trece prin numeroase transformări. În lumina acestor preocupări se înscriu și perspectivele de viitor ale preoților din Dieceza de Iași.
La timpuri noi, trebuie să fie și soluții noi, programe reînnoite, dar aceeași iubire și același zel.
Perspectivele preoților din Dieceza de Iași vor fi cu adevărat pozitive și binecuvântate atâta timp cât ei nu vor uita alegerea și identitatea lor. Numai așa, Cristos va fi prezent, prin ei, între oameni". (Ep. Petru Gherghel)

A consemnat pr. Ștefan Lupu

* * *

Hai acasă!

S-a încheiat primul curs de formare permanentă din Anul Preoției pentru preoții Diecezei de Iași. În această primă serie, majoritatea preoților aveau vârsta cuprinsă între 50 și 84 de ani. Decanul de vârstă prezent la cursuri a fost părintele Ioan Caităr. Conferințele au fost prezentate de șase părinți profesori de la Seminarul nostru și de PS Petru Gherghel, oglindind prin tematica aleasă structura formării sacerdotale de bază: orientarea preotului în lumea în care trăiește, printr-o conferință filozofică, și reaprinderea iubirii darului preoției (cf. 2Tim 1,6) prin considerații teologice cu profil biblic, dogmatic, moral, spiritual și pastoral. Foarte gustate au fost momentele petrecute în comun la masă, în capelă, în pauză sau în amfiteatru vizionând filme religioase. S-a făcut deseori referire la sfântul Ioan Maria Vianney și, în lumina exemplului și învățăturii sale, s-a subliniat că succesul apostolatului unui preot depinde mult de viața lui spirituală.

Stând împreună cu preoți colegi sau mai mari decât mine, am evocat formatorii pe care i-am avut în Seminar, clădirile, sărbătorile importante, isprăvile noastre reușite sau nereușite, dar mai ales clipele de neuitat din capelă. Din discuțiile avute, am înțeles că întâlnirea a fost o surpriză plăcută; unora le-a dărâmat zidul prejudecăților legate de Seminar, fiind remarcată atmosfera frățească și prietenoasă din casă, precum și condițiile decente de cazare și masă; altora le-a întărit convingerea că Seminarul este locul în care s-au format ca oameni și preoți, locul în care au întemeiat relații și prietenii ce durează încă. De aceea, îmi vine să spun că, la început de septembrie 2009, peste Seminarul din Iași a coborât un nou suflu al iubirii.

Fără îndoială că au fost și mici neajunsuri: într-o cameră nu s-a stins un bec toată noaptea, într-o baie nu a curs apa de la chiuvetă, într-un alt loc priza din perete a ieșit cu tot cu suportul ei de plastic, iar în timpul de odihnă, ziua sau noaptea, nu se auzeau melodiile telefoanelor mobile, ci sforăitul vecinilor de cameră sau apartament. Dar toate au fost trecute cu vederea sau suportate cu răbdare, fiindcă preoții veniți la cursuri au înțeles că, de fapt, s-au întors la ei acasă printre frații lor mai mici sau mai mari.

Am avut parte de zile de har, de plăcută aducere aminte și de reînnoire a încrederii în viitorul pregătit de Providență. Am văzut preoți fericiți, senini, zâmbitori, deși pe unii dintre ei i-am ajutat cu ceva timp în urmă să găsească un doctor bun pe la spitalele din Iași. În fine, acest gen de întâlniri sacerdotale necesită multe eforturi, dar se merită, pentru că ne apropie mai mult unii de alții, de episcop, ajutându-ne să gustăm mai intens "dulcea prietenie" cu Isus pentru care noi ne-am consacrat întreaga viață.

Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rector

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-11 septembrie: Iași (ITRC): Prima serie de cursuri de formare permanentă a preoților


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat