Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cursuri de formare teologică

Începând cu anul universitar 2009-2010, în baza decretului episcopal nr. 1741, emis de PS Petru Gherghel la 28 august 2009, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași în parteneriat cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași oferă posibilitatea de formare teologică în spiritul doctrinei și al moralei catolice și pentru persoanele consacrate și credincioșii laici, nu doar pentru candidații la sfânta Preoție.

Având în vedere necesitatea dialogului intercultural cu lumea laică, precum și urgența unor noi forme de apostolat în societatea românească și internațională, Episcopia Romano-Catolică de Iași dorește să ofere posibilitatea formării integrale din punct de vedere teologic catolic tuturor persoanelor consacrate și credincioșilor laici. De asemenea, în vederea completării formării teologice, care a fost începută în alte instituții de învățământ din țară și străinătate, și obținerii unor diplome valabile în societatea românească, Dieceza de Iași promovează această nouă formă de învățământ superior de teologie catolică.

Acest parteneriat reprezintă una din condițiile înființării de către Congregația pentru Educația Catolică din Vatican a unei Facultăți Ecleziastice de Teologie în cadrul căreia să poată fi propuse cele trei cicluri de studii de teologie catolică: licență, masterat și doctorat.

Pentru anul universitar 2009-2010, înscrierile se pot face numai la cursurile de licență, urmând ca în anii următori să se deschidă cursurile de masterat și de doctorat.

În cadrul cursurilor de licență se propun disciplinele fundamentale de filozofie și de teologie, în spiritul constituției apostolice Sapientia christiana, potrivit legilor educației și cercetării în România, în conformitate cu normele procesului de la Bologna și cu cerințele ARACIS. Cursurile durează 4 (patru) ani.

În anul universitar 2010-2011, se vor deschide studii de masterat, oferind posibilitatea mai multor specializări în teologie catolică.

Aceste specializări pot fi aprofundate în cadrul cursurilor de la școala doctorală ce se va deschide peste doi ani.

Înscrierile se fac la secretariatul Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, în condițiile legii.

Candidații la sfânta Preoție se vor înscrie la secretariatul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași.

Se pot înscrie absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, indiferent de confesiunea lor religioasă, dar care doresc să aprofundeze teologia catolică.

Înscrierea este de trei feluri: obișnuită (studentul frecventează cursurile și susține examenele respective), specială (înscrierea doar la anumite cursuri și susținerea examenelor respective) și extraordinară (participarea la anumite cursuri fără a susține examene).

Menționăm că, pe lângă celelalte biblioteci din rețeaua universitară, studenții au acces liber la biblioteca de filozofie și teologie a Institutului Teologic Romano-Catolic care conține aproximativ 50.000 de volume.

Studenții laici vor constitui o grupă aparte, iar profesorii de filozofie și de teologie vor fi profesorii de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași.

Studenții laici pot beneficia de cazare în căminele universitare sau în căminul Episcopiei Romano-Catolice de Iași; de asemenea, pot beneficia de burse de studii sau sociale și alte subvenții de stat.

Sesiunea de toamnă a înscrierilor se desfășoară între 7 și 12 septembrie 2009.

Din partea Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Institutul Teologic Romano-Catolic, anunțul este semnat de pr. prof. univ. dr. Wilhelm Dancă, iar din partea Universității "Al.I. Cuza" din Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, semnează pr. prof. univ. dr. Emil Dumea, decan.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat