Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Falcău: Sfințirea bisericii și dedicarea altarului

După finalizarea lucrărilor de renovare a bisericii din Falcău (com. Brodina, jud. Suceava), filială a Parohiei Rădăuți, în cadrul unei sfinte Liturghii celebrate vineri, 19 iunie 2009, la ora 10.30, în solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, episcopul Petru Gherghel a sfințit și a dedicat altarul și biserica în cinstea inimii lui Isus, în prezența domnului primar Viorel-Petru Popescu, a multor credincioși și a preoților veniți din parohiile învecinate.

După salutul adresat de PS Petru Gherghel celor veniți la sărbătoare, au luat cuvântul pr. paroh Iosif Răchiteanu și pr. Iosif Doboș, care au ținut să le mulțumească tuturor acelora care, într-o formă sau alta, și-au adus aportul la renovarea și înfrumusețarea bisericii.

A urmat ritul stropirii cu apă sfințită a credincioșilor și a zidurilor bisericii. După aceea, episcopul le-a adresat celor prezenți îndemnul de a intra cu credință prin porțile casei Domnului. Apoi, rând pe rând, PS Petru Gherghel, preoții, ministranții și credincioșii au intrat cu bucurie în sfântul lăcaș.

Au urmat intonarea imnului "Mărire", proclamarea lecturilor și cuvântul de învățătură al păstorului diecezei. "Astăzi - a spus episcopul - ne-am ridicat pe acest «munte», la această bisericuță, ca să ne unim cu toți ceilalți și să-l preamărim pe Dumnezeu Tatăl prin Fiul său, care a venit să ne arate iubirea și modul cum trebuie să răspundem la această iubire".

"Inima lui Isus - a subliniat în continuare episcopul - s-a lăsat deschisă pe muntele Calvar, pe acel altar de jertfă pe care noi îl avem în mijlocul nostru, în orice biserică, unde Isus retrăiește iubirea sa... În bisericile noastre avem acest izvor de har, această inimă preasfântă a lui Isus, care continuă să reverse asupra omenirii iubirea sa veșnică".

La sfârșit, PS Petru Gherghel le-a reamintit credincioșilor de importanța Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților și de inaugurarea Anului Sfintei Preoții, îndemnându-i să se unească în rugăciune statornică pentru toți preoții Bisericii.

După predică, pe altar a fost așezat vasul cu foc, în care episcopul a pus boabe de tămâie, apoi a fost incensat altarul și restul bisericii. După pregătirea altarului, conform ritualului prescris, episcopul a aprins lumânările, apoi au fost aprinse și celelalte lumini din biserică, Liturghia continuând în mod obișnuit.

La sfârșitul celebrării, în semn de recunoștință și de prețuire, PS Petru Gherghel a oferit câte o diplomă de merit pr. Iosif Doboș, paroh de Vatra Dornei și decan onorific, și pr. Iosif Răchiteanu, paroh de Rădăuți, precum și o diplomă de onoare familiei ing. Radu și Hedwig Maximiuc din Falcău, împreună cu o icoană a Maicii Domnului de la Cacica, pentru angajarea lor generoasă în susținerea și realizarea lucrărilor de reparații generale și de finisare la biserica "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Falcău.

* * *

Situată la 40 km de orașul Rădăuți, biserica din Falcău are origini destul de vechi. Astfel, pe la anul 1875 exista aici o bisericuță din lemn, devenită cu timpul neîncăpătoare pentru credincioșii care participau duminică de duminică la sfânta Liturghie. Din acest motiv, în anul 1915, acest lăcaș de cult a fost supus unor lucrări de redimensionare. Fiind însă construită din lemn, în mod inevitabil trecerea timpului și-a lăsat amprenta asupra bisericii, așa încât aceasta a avut nevoie în mai multe rânduri de reparații majore.

Ultimele lucrări de consolidare și de renovare au început în primăvara anului 2006, la inițiativa și sub directa coordonare a pr. Iosif Doboș, parohul din acea vreme, și au fost finalizate în vara anului 2007, prin aportul actualului pr. paroh Iosif Răchiteanu, cu sprijinul binefăcătorilor (între care se evidențiază domnul Ionel Zaremba din Voievodeasa, care a pus la dispoziție lemnul necesar) și munca neobosită a familiei ing. Radu și Hedwig Maximiuc, precum și a celorlalți credincioșilor din Falcău.

Biserica are 17 m lungime, 5 m lățime, 4 m înălțime în interior și 12 m înălțime la turn, capacitatea spațiului de cult fiind de aproximativ 60 de locuri.

La ora actuală, comunitatea din Falcău este alcătuită din 15 familii, cu 29 de credincioși.

Pr. Emanuel Imbrea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 iunie: Falcău: Sfințirea bisericii și dedicarea altarului din filiala Falcău a Parohiei Rădăuți


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat