Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea îndeamnă G20 să-și amintească de Africa

Benedict al XVI-lea îndeamnă Regatul Unit să fie un punct de referință pentru liderii mondiali și să-și amintească de săraci în întâlnirea G20 de la Londra, săptămâna aceasta.

Pontiful a vorbit în numele celor "a căror glas are mai puțin forță pe scena politică", dar care "suferă mai mult efectele dăunătoare ale unei crize de care nu sunt responsabili", într-o scrisoare pe care a trimis-o luni primului ministru britanic, Gordon Brown.

Scrisoarea vine după vizita lui Brown în Vatican și vorbește despre întâlnirea G20, programată pentru 2 și 3 aprilie 2009.

Sfântul Părinte menționează îndeosebi situația din Africa, subliniind că tocmai s-a întors dintr-o vizită apostolică de pe continent în timpul căreia a avut "oportunitatea de a constata personal realitatea de gravă sărăcie și marginalizare pe care criza riscă s-o agraveze în mod dramatic".

Pontiful notează că G20, care reprezintă statele responsabile de 90% din producția mondială și 80% din comerț, include numai o națiune din Africa subsahariană.

"Această situație trebuie să ducă la o profundă reflecție printre participanții la summit", declară el. În această privință, a îndemnat să se recurgă la organizații precum Națiunile Unite "pentru a asculta glasul tuturor țărilor și a asigura ca măsurile și pașii făcuți la întâlnirile G20 să fie susținuți de toți".

A crede în persoane

Pentru Benedict al XVI-lea, un alt element asupra căruia participanții la summit ar trebui să reflecteze este cauza crizei economice.

"Crizele financiare izbucnesc atunci când - în parte datorită declinului unei conduite etice corecte - cel care lucrează în sectorul economic pierde încrederea în modurile sale de a opera și în sistemele sale financiare", a scris el. "Sistemele financiare, comerciale și de producție sunt creații umane contingente care, dacă devin obiect de încredere oarbă, aduc cu ele cauzele propriei prăbușiri".

"Singura bază adevărată și solidă este încrederea în persoana umană. Pentru acest motiv, toate măsurile propuse pentru a frâna această criză trebuie să caute în substanță să ofere siguranță familiilor și stabilitate muncitorilor, prin regulamente și controale corespunzătoare, pentru a restabili etica în lumea financiară".

Criza actuală, explică papa, nu poate să provoace "o ștergere sau o reducere drastică a programelor de asistență externă, mai ales pentru Africa și pentru țările mai puțin dezvoltate din toată lumea".

"Ajutorul dat dezvoltării, care include condițiile comerciale și financiare favorabile țărilor mai puțin dezvoltate și ștergerea datoriei externe a țărilor mai sărace și îndatorate nu a fost cauza crizei și, pentru dreptate, nu trebuie să fie victima ei", a afirmat el.

"O încredere pozitivă în persoana umană, și mai ales încrederea în bărbații și femeile mai săraci - din Africa și din alte regiuni ale lumii lovite de sărăcie extremă - este ceea ce folosește dacă vrem cu adevărat să depășim criza o dată pentru totdeauna, fără a întoarce spatele vreunei regiuni, și dacă se vrea prevenirea în mod definitiv a posibilității ca să se prezinte din nou o situație asemănătoare celei în care ne aflăm astăzi", adaugă Sfântul Părinte.

Gata de a ajuta

În răspunsul său dat scrisorii papale, Brown a asigurat voința țării sale de a ajuta la apărarea celor săraci, afirmând că "este fundamental ca țările bogate să-și mențină promisiunile cu privire la ajutoare, chiar și în aceste timpuri dificile".

Primul ministru a indicat patru priorități pentru summit-ul G20. În afară de ajutarea săracilor, a subliniat necesitatea de a găsi susțineri pentru a înfrunta schimbările climatice, a întări comerțul global și a concorda cu privire la "măsuri hotărâte pentru a reglementa mai bine băncile și fondurile și a asigura reglementarea sistemului bancar fantomă".

"Momentul actual este unul decisiv pentru economia mondială", a concluzionat el. "Trebuie să facem o alegere. Putem lăsa ca recesiunea să-și facă desfășurarea sa, sau putem decide ca și comunitate mondială să ne unim milioane de persoane care luptă în acest moment complicat, pentru a combate această criză mondială care lovește atâtea persoane pe toate continentele. Sper ca liderii mondiali să se poată uni pentru a înfrunta această provocare".

Simțul religios

Brown s-a referit la scrisoarea papală pentru a afirma după aceea într-un discurs în catedrala "St. Paul" că "piețele au nevoie de morală".

Într-o intervenție caracterizată de afirmați neobișnuit de religioase, primul ministru a afirmat că toți cei care cred împărtășesc un simț moral care indică drumul pentru a face față crizei.

"Creștinii nu spun că lumea ar trebui pur și simplu să fie redusă la ceea ce poate să producă sau la ceea ce poate dobândi - a spus el. [...] Atunci când ebraismul spune să-l iubim pe aproapele ca pe noi înșine, atunci când musulmanii spun că nimeni nu este un credincios atât timp cât nu dorește pentru fratele său ceea ce dorește pentru sine; atunci când budiștii spun să nu facem rău altora în moduri care ar putea fi dăunătoare pentru noi înșine, [...] cu toții reflectă senzația că toți împărtășim durerea fraților și [...] credem în ceva mai mare decât noi înșine - că nu puteam fi realmente fericiți dacă ceilalți sunt disperați".

(După Zenit, 1 aprilie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat