Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ședință decanală

În Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a avut loc luni, 30 martie 2009, în prezența PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, ședința decanală, în cadrul căreia s-au abordat probleme de natură liturgică, administrativă și misionară.

Deschiderea ședinței i-a revenit pr. Iosif Dorcu, decan, care i-a salutat pe toți preoții prezenți (doar din Decanatul de Iași) și a prezentat ordinea de zi a temelor. Acestea, în mare parte, nu au un caracter circumscris doar Decanatului de Iași, ci sunt reglementări aplicabile întregii dieceze.

După salutul Preasfințitului Aurel Percă a urmat o reflecție asupra Mesajului papei Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare 2009, prezentată de pr. Cristian Diac. Din mesajul Sfântului Părinte se poate desprinde valoarea și sensul postului înțeles ca mijloc pentru evitarea păcatului și a ceea ce duce la păcat; geneza postului care este aflată în interdicția impusă protopărinților noștri, eficiența postului care se constituie ca "terapie spirituală" și finalitatea lui, deopotrivă personală și comunitară.

Episcopul nostru auxiliar PS Aurel Percă a făcut o serie de precizări și reglementări cu privire la normele liturgice prevăzute pentru celebrările din Săptămâna Sfântă, în special triduumul pascal, când Biserica întreagă îl sărbătorește pe Isus Cristos, Paștele nostru, răstignit pe cruce, mort și înviat din morți; a vorbit despre însemnătatea mare a acestor zile sfinte și despre pietatea cu care trebuie trăite evenimentele centrale ale mântuirii noastre.

În continuare s-a vorbit despre necesitatea actualizării ritualului înmormântării, intonarea corectă și uniformă în toate parohiile a cântărilor specifice celebrării înmormântării. Au fost și exerciții practice conduse de pr. Pavel Chelaru.

Pr. Petru Sescu a adus la cunoștința preoților din acest decanat unele probleme cu caracter administrativ.

O prezentare succintă a activității misionare pe care o desfășoară preoții noștri în Kenya și nu numai a fost făcută de pr. Isidor Mârț, fost misionar, actualmente vicedirector al Centrului Misionar Diecezan. În această calitate și-a exprimat bucuria și recunoștința pentru tot ajutorul financiar acordat misiunilor și i-a rugat pe preoți să-și arate mai departe sensibilitatea și caritatea față de cei care sunt împreună cu noi creștini prin câteva mărturii misionare.

Pelerinajele, Ziua Tineretului la Nisiporești și la Baia Mare, mass-media, inițiative pentru încheierea Anului Paulin au fost alte subiecte de discuție atinse înainte de încheierea ședinței decanale, când Preasfințitul Aurel Percă le-a mulțumit preoților pentru participare și i-a invitat în catedrala mică la recitarea unei decade din rozariu și la rugăciunea Angelus.

 

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat