Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

INOMC 2009: Birourile de presă catolice

Cea de-a IX-a Întâlnirea Națională a Operatorilor din Media Catolice (INOMC) cu tema "Metodologia planificării strategice a activităților birourilor de presă catolice" a avut loc în perioada 26-28 martie 2009, la Blaj, în sediul Caritas. Au participat operatori media (presă scrisă, birouri de presă, audio-vizual și internet) din diecezele sau eparhiile de Iași, Alba-Iulia, București, Alba-Iulia și Făgăraș, Oradea Mare, Maramureș, Lugoj. Din Dieceza de Iași au participat pr. Cornel Cadar și pr. Iosif Dorcu.

Tema prezentată de pr. Adin Pop a vizat dezvoltarea și consolidarea capacităților de manageriere a activităților și proiectelor birourilor de presă catolice. A fost pus accentul pe planificarea strategică, astfel ca legătura între lumea media și biserică să fie mai bună.

ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, a transmis un gând printr-un mesaj video: "Vă adresez câteva cuvinte vouă, celor care v-ați adunat să discutați câteva probleme arzătoare din media". A vorbit despre concluziile întâlnirii de la Roma (9-10 martie) la care a participat. Educația media, responsabilitatea și evanghelizarea au stat în centrul Seminarului episcopilor responsabili pentru comunicațiile sociale în cadrul Conferințelor Episcopilor din toată lumea. A făcut referire la pregătirea unui document din partea Bisericii legat de educația media și responsabilitate. A propus să se analizeze posibilitatea unui schimb mai mare de informații între diecezele din țară și, ca reacție la ce se întâmplă în jurul nostru, a propus să se analizeze posibilitatea de a răspunde la provocări, întrebări și nedumeriri cu privire la atitudinea Bisericii, pentru "a da cont despre speranța noastră". "Vă doresc o întâlnire rodnică, plăcută și binecuvântată de Domnul", a încheiat ÎPS Robu.

Vineri, 28 martie, PS Vasile Bizău, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, cu sediul la Blaj, a venit pentru a transmite salutul și binecuvântarea PF Lucian Mureșan. A urat participanților un bun venit la Blaj și a accentuat importanța comunicării în interior și în afară. "Cheia succesului, a spus Preasfințitul, stă în puterea de a propune și convinge. E nevoie de o insistență mai mare, pentru că mereu avem de-a face cu umanul cu capacitățile proprii, e nevoie de a lărgi aceste limite".

Participanții au făcut un schimb de experiențe, au vorbit despre realizările în comunicare și despre dificultățile pe care le întâmpină. Au făcut propuneri pentru îmbunătățirea comunicării din și dintre dieceze mai întâi la nivelul birourilor de presă. Au accentuat din nou necesitatea ca în fiecare eparhie și dieceză să existe și să funcționeze Comisia Mass-Media, cu responsabili (persoane consacrate și laici) pentru fiecare sector: birou de presă, presă scrisă, internet și audio-vizual.

Programul întâlnirii a fost întregit de momente de rugăciune, Liturghii greco-catolice în catedrală, vizite la puncte istorice din Cetatea de Baltă și din Blaj, întâlniri și discuții cu preoți greco-catolici din Blaj și din împrejurimi.

S-a stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc în perioada 15-20 martie 2010 la Oradea pe o temă legată de radio-tv.

Întâlnirea Națională a Operatorilor din Mass-Media Catolice este o inițiativă ajunsă la cea de-a IX-a ediție. Primele două întâlniri au avut loc la Sinaia, apoi la Iași (2002), la Cluj-Napoca (2003), la Miercurea-Ciuc (2004), la Oradea (2005), Baia Mare (2006) și București (2007). Întâlnirea s-a desfășurat sub egida Conferinței Episcopale Române, cu binecuvântarea ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, responsabil cu probleme de media la nivelul Conferinței Episcopale Române.

Rolul INOMC-ului este de a favoriza și întări cunoașterea, legăturile, schimbul de experiență, colaborarea dintre membrii ei, de a ajuta și de a sprijini Bisericile locale.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-28 martie: Blaj: INOMC 2009: Birourile de presă catolice

* * *

Blaj: ÎNOMC 2009


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat