Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Programul călătoriei papei în Țara Sfântă

Sala de presă a Sfântului Scaun a publicat joi, 26 martie 2009, programul călătoriei papei în Țara Sfântă, care se va desfășura de la 8 la 15 mai 2009.

Benedict al XVI-lea - cum a spus el însuși la întâlnirea pentru rugăciunea Îngerul Domnului din 8 martie - va vizita locurile sfințite de trecerea pământească a lui Isus pentru a-i cere "darul prețios al unității și păcii pentru Orientul Mijlociu și pentru întreaga umanitate".

Etapele pelerinajului vor cuprinde Iordania, Israelul și Teritoriile palestiniene. Este vorba de o călătorie - cum a spus papa unei delegații a Marelui Rabinat al Israelului primită în Vatican - care vrea să contribuie la conviețuirea pașnică între creștini, evrei și musulmani în Țara Sfântă.

Benedict al XVI-lea va pleca cu destinația Iordania în dimineața zilei de vineri, 8 mai. În capitala Amman, după ceremonia de bun venit, va vizita mai întâi Centrul "Regina Păcii", iar apoi se va duce la Palatul regal al-Husseinye pentru a face o vizită de curtoazie regelui și reginei Iordaniei.

Sâmbătă, 9 mai, va părăsi capitala Amman pentru vizita la antica Bazilică a Memorialului de pe muntele Nebo, de unde Moise a văzut Țara Făgăduinței, în timp ce în apropiatul oraș Madaba va binecuvânta prima piatră a Universității Patriarhatului Latin. La întoarcerea la Amman va face o vizită la Muzeul Hașemit și la moscheea "Al-Hussein Bin-Tatal" unde va întâlni conducătorii religioși musulmani, membrii corpului diplomatic și rectorii universităților iordaniene. În cursul după-amiezii va avea loc celebrarea Vesperelor - rugăciunea liturgică de seară - împreună cu preoții, călugării și călugărițele, seminariștii și mișcările bisericești în catedrala greco-melkită "Sfântul Gheorghe".

Duminică, 10 mai, dimineața, va avea loc sfânta Liturghie pe stadionul internațional din Amman, prânzul cu patriarhii și episcopii Vicariatului latin și după-amiaza va ajunge la Bethany beyond la râul Iordan, pentru binecuvântarea primelor pietre ale bisericilor pentru comunitățile latinilor și greco-melkiților pe unul din siturile unde, conform tradiției, ar fi fost botezat Domnul.

Luni dimineață, 11 mai, va avea loc plecarea de la Amman și sosirea în Israel, la aeroportul internațional din Tel Aviv. În cursul după-amiezii se va desfășura vizita de curtoazie la președintele statului Israel în palatul prezidențial din Ierusalim, iar apoi așteptata vizită la Memorialul Yad Vashem și întâlnirea cu organizațiile pentru dialogul interreligios în auditoriul "Notre Dame of Jerusalem Center".

Dimineața de marți, 12 mai, va fi dedicată dialogului interreligios: de fapt, pe Esplanada Moscheelor din Ierusalim, este prevăzută vizita la Cupola Stâncii și întâlnirea papei cu Marele Muftiu. Va urma vizita la Zidul Occidental și cea de curtoazie la cei doi mari rabini de Ierusalim la Centrul "Hechal Shlomo". Benedict al XVI-lea va recita apoi antifonul pascal Regina coeli - Bucură-te, regină a Cerului - împreună cu ordinarii din Țara Sfântă, în Cenaclul din Ierusalim, și va vizita Con-catedrala Latinilor. În cursul după-amiezii va avea loc o scurtă întâlnire cu consulii generali de la Ierusalim la sediul delegației apostolice și apoi sfânta Liturghie în Valea lui Iosafat (Josafat Valley) din Orașul Sfânt.

Miercuri, 13 mai, pelerinajul papal va continua la Betleem, în Teritoriile palestiniene, cu sfânta Liturghie în Piața Ieslei și vizita în privat la Peștera Nativității, a Nașterii Domnului. Miercuri după-amiază, după ce va fi vizitat Baby Hospital și tabăra de refugiați Aida, papa va fi primit de președintele Autorității Naționale Palestiniene în palatul prezidențial din Betleem.

După întoarcerea la Ierusalim, joi, 14 mai, Benedict al XVI-lea va merge la Nazaret, unde în cursul dimineții va celebra o sfântă Liturghie pe Muntele Prăpastiei. Va urma întâlnirea cu premierul israelian în Conventul Franciscanilor, salutul adresat capilor religioși din Galileea și vizita la Grota Bunei Vestiri. Tot seara va fi celebrarea Vesperelor cu episcopii, preoții, călugării și călugărițele, mișcările ecleziale și lucrătorii pastorali din Galileea în bazilica superioară "Buna Vestire".

Vineri, 15 mai, înainte de plecarea spre Roma, se va desfășura întâlnirea ecumenică în Sala tronului din sediul Patriarhiei Greco-Ortodoxe din Ierusalim, vizita la Sfântul Mormânt și vizita la biserica patriarhală armeană apostolică "Sfântul Iacob", ultima etapă a acestui pelerinaj papal pe urmele lui Isus.

Informațiile au fost preluate și adaptate folosind ca sursă situl Radio Vatican în limba română.

*

Din Dieceza de Iași, se află în Israel pr. Cristian Vacaru (Lloyd George Street, 12, POB 8020, 91080-Ierusalim, Israel, tel. 00972/2/5637050; 00972/54/9706471; fax 00972/2/5636078, 0744/822129, vacaru.cristian@gmail.com; vacaru_cristian@yahoo.fr), responsabil cu pastorația credincioșilor catolici români aflați în Israel, precum și cu organizarea pelerinajelor în Țara Sfântă. Informații despre pelerinajele organizate sau în curs de organizare prin Oficiul pentru Pelerinaje al Diecezei Romano-Catolice de Iași pot fi consultate pe situl www.ercis.ro, secțiunea Cateheză > Pelerinaje. Responsabil al acestui oficiu este pr. Iulian-Eugen Kropp (Parohia Târgu Frumos, Str. Cuza Vodă, 28A, jud. Iași, 705300-Târgu Frumos, tel.: 0232/711476; 0744/306309; 0767/167799, e-mail: prk_iuliu@yahoo.it).

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat