Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Construind casa Europa"

Redăm în continuare declarația episcopilor COMECE (Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană) în vederea alegerilor europene din 4-7 iunie 2009. Textul ne-a fost trimis de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

*

Alegerile europene: o oportunitate pentru a construi o Europă mai bună

După 64 de ani de dezvoltare pașnică și 20 de ani de la căderea "Cortinei de fier", care a pus capăt diviziunii continentului, procesul integrării europene merită să fie luat în considerare dincolo de anumite lacune. Pentru acest motiv noi, episcopii COMECE, sprijinim și promovăm Uniunea Europeană ca un proiect al speranței pentru toți cetățenii ei.

Chiar și în această perioadă tulbure datorată crizei financiare și economice, Uniunea Europeană a dovedit că este o casă demnă de încredere, care se străduiește să apere stabilitatea și solidaritatea între membri ei. Astăzi, în 2009, Uniunea Europeană are capacitatea și resursele să răspundă la cea mai urgentă și critică provocare a timpurilor noastre.

Prin participarea la alegerile pentru Parlamentul European, toți cetățenii au oportunitatea să contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea Uniunii Europene.

Participarea la alegeri: un drept și o responsabilitate

Biserica Catolica a susținut proiectul integrării Europene încă de la începuturi și continuă să o facă. Fiecare creștin nu numai că are dreptul, dar are și responsabilitatea să fie implicat activ în acest proiect prin exercitarea dreptul său de vot.

Participarea creștinilor este esențială pentru a redescoperi "sufletul Europei", care este vital pentru a răspunde nevoilor fundamentale ale persoanei umane și a promova binele comun.

Parlamentul Europei, prin puterile și competența sa (care vor fi mai extinse după ratificarea finală a Tratatului de la Lisabona), trebuie să contribuie și să răspundă acestor aspirații și obiective.

Ce așteaptă creștinii de la Parlamentul European

Principiile de bază ale oricărei societăți sunt: demnitatea umană și promovarea binelui comun. Din acest motiv, aceste principii trebuie să constituie baza tuturor politicilor Uniunii Europene.

Luând în considerare rolul Parlamentului European, ne așteptăm ca membri săi să participe și să contribuie în mod activ la următoarele:

- să respecte viața umană de la concepție până la moartea naturală - parte integrantă a legislației, programelor și politicilor Uniunii Europene;

- să sprijine familia bazată pe căsătorie - înțeleasă ca uniunea dintre un bărbat și o femeie - ca celulă de baza a societății;

- să promoveze drepturile sociale ale muncitorilor, punându-le la dispoziție condiții de muncă prin care le este respectată sănătatea, siguranța și demnitatea;

- să sprijine politici economice bazate pe valori etice în vederea obținerii unei dezvoltări umane durabile în cadrul Uniunii Europene și la nivel mondial;

- să promoveze dreptatea în relațiile Uniunii Europene cu țările în curs de dezvoltare prin asistența financiară și parteneriate inovatoare;

- să demonstreze solidaritate prin elaborarea de politici prin care să fie ajutați cei mai slabi și cei care au mai mare nevoie în societățile noastre (în mod particular persoanele cu handicap, cei care cer azil politic, emigranții);

- să protejeze creația luptând împotriva schimbărilor climatice și încurajând un stil de viață moderat;

- să promoveze pacea în lume prin politici externe coordonate și coerente ale Uniunii Europene.

Luminați și călăuziți de învățătura lui Cristos, creștinii sunt disponibili și doritori să ajute la împlinirea acestor aspirații în spiritul afirmațiilor Sfântului Părinte, papa Ioan Paul al II-lea: "inspirația creștină este capabilă să transforme componentele politice, culturale și economice într-o formă de coexistență, convivialitate în conformitate cu care toți europenii să se simtă acasă" (Ecclesia in Europa, 121).


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat