Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

800 de ani de la fondarea Ordinului Franciscan

Dacă bobul de grâu, căzut în pământ, nu moare, rămâne singur; dar, dacă moare, aduce rod bogat.

Pentru a aduce roade și a rămâne în iubirea lui Cristos, iubindu-ne unii pe alții după noua poruncă ce ne-a lăsat, ne este cerută o renunțare, o "moarte" pentru noi înșine, pentru a putea parcurge mai liberi și fără piedici drumul străbătut de însuși Isus, la care ne invită pe fiecare. Acest drum a fost parcurs în mod radical și de sfinții noștri fondatori, Francisc și Clara de Assisi, drum care a avut începutul acum 800 de ani și care a dat naștere la o nouă, bogată și înfloritoare familie religioasă în sânul Bisericii. Tocmai anul acesta, 2009, întregul Ordin Franciscan aniversează originea sa, când Francisc, în anul 1209, împreună cu un mic grup de frați, s-au prezentat la papa Inocențiu al III-lea pentru a-i cere să recunoască și să aprobe noua "formă de viață", care consta în a-l urma pe Cristos sărac și răstignit așa cum este prezentat în evanghelie de sfânta Biserică.

De această nouă formă de viață săracă și de schimbarea radicală a lui Francisc a fost fascinată și tânăra și nobila Clara, care nu întârzie să-i destăinuie lui Francisc dorința de a îmbrățișa și a trăi același ideal evanghelic. Docilă sfaturilor și îndemnurilor pe care le primește de la slujitorul lui Dumnezeu (Francisc), Clara alege să părăsească această lume pentru a se dărui și a-l urma pe Cristos, în duminica Patimii Domnului, zi în care Isus intră în Ierusalim pentru a duce la îndeplinire darul său de iubire, până la moartea pe cruce. Din această moarte a lui Isus, care moare între chinurile cele mai grele ale crucii, biruită prin învierea sa, expresia iubirii maxime a lui Dumnezeu pentru noi, ne este redată viața și imaginea divină pierdută prin păcat. Și Clara (folosind o imagine tipic feminină) se oglindește în Cristos, făcând astfel din viața sa o celebrare vie a misterului pascal al lui Cristos. Sfânta Clara, asemenea sfântului Francisc, dăruiește această experiență fiicelor și surorilor pe care Dumnezeu în milostivirea sa a binevoit să i le dăruiască. Scriind Agnezei de (Boemia) Praga, o îndeamnă: "fixează-ți ochii în oglinda eternității, fixează sufletul tău în splendoarea slavei, fixează inima ta în cel care e de aceeași substanță divină cu Dumnezeu, și transformă-te în totalitate prin intermediul contemplației în imaginea sa divină...".

Umila slujitoare a lui Cristos și mică plantă a lui Francisc, asemenea fericitei Fecioare Maria, devine lăcașul Dumnezeului întreit. Într-un alt moment scrie Agnezei: "Sufletul omului credincios, care este cel mai demn între toate creaturile, este făcut de harul lui Dumnezeu mai mare decât cerul. De fapt, în timp ce cerurile, cu toate celelalte lucruri create, nu pot să-l conțină pe Creator, sufletul, în schimb, și numai el este locuința sa și sejurul său, iar aceasta numai datorită carității". Însuși Isus spune: "Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu, Tatăl meu îl va iubi, vom veni la el și vom locui la el" (In 14,23).

Clara devine astfel mamă și maestră a mulțimii de fecioare care, urmând exemplul ei, au abandonat bucuriile lumii trecătoare pentru a se dărui și uni cu Mirele ceresc care dăruiește bucurii și bogății nepieritoare. Alegând unicul lucru necesar, Clara împreună cu fiicele și surorile ce Dumnezeu i le-a dăruit, devin "colaboratoarele lui Dumnezeu și sprijin pentru membrele slabe și instabile ale trupului său inefabil", aceasta fiind posibil prin puterea rugăciunii. Și noi, fiicele sfintei Clara, având acest dar de a fi pe pământul României, în acest timp și în această perioadă istorică, care în mod inevitabil se confruntă cu situații și probleme dificile, dorim ca viața noastră umilă și simplă, asemenea bobului de grâu ascuns, dar care murind aduce roade, prin rugăciune și contemplație, să susținem membrele trupului lui Cristos, pentru ca toți să ajungă la bucuria deplină a întâlnirii și cunoașterii lui Dumnezeu, care dăruiește adevărata viață și adevărata fericire.

Surorile Clarise

* * *

"Surorile Clarise Urbaniste" au fost înființat la 9 august 1253, fondatoare fiind sfânta Clara din Assisi. Carisma este întruparea evangheliei într-o dimensiune trinitară de viață contemplativă claustrală. Casa mamă se află în localitatea Città di Castello din Italia, superioară generală fiind sr. Imelda Mutton. În România, surorile au Mănăstirea "Sf. Maria a Îngerilor", situată în Roman, str. Aleea Plopilor, 8, cod 611047 (NT), tel. 0233/722702, superioară: Sr. Maria Grazia Mussi.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat