Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopia Romano-Catolică București
Str. G-ral Berthelot 19,
010164-București (RO)
Tel. 021/2015400
Fax 021/3121207
E-mail: birouldepresa@arcb.ro
Nr. 175/19.03.2009

COMUNICAT DE PRESĂ

"Problema SIDA nu poate fi depășită doar prin sloganuri publicitare"

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București dorește să clarifice declarațiile papei Benedict al XVI-lea despre problema SIDA, făcute marți, 17 martie 2009, în timpul călătoriei cu avionul spre Africa. Acestea au avut ecou și în mass-media din România, care, din păcate, a extras afirmațiile din context și a transmis publicului un mesaj trunchiat.

Dacă papa Benedict XVI consideră, într-adevăr, că "nu se poate rezolva flagelul prin distribuirea de prezervative", el oferă și soluții. Acestea sunt:

  • o educarea la responsabilitate a persoanelor în folosirea sexualității, respectiv reafirmarea rolului esențial al căsătoriei și al familiilor;

  • o căutarea și aplicarea de tratamente eficiente pentru SIDA, puse la dispoziția unui număr cât mai mare de bolnavi;

  • o acordarea de asistență umană și spirituală bolnavilor de SIDA,

așa cum reiese și din comunicatul Biroului de Presă al Sfântului Scaun, din 18 martie 2009.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București dă publicității traducerea fidelă în limba română a declarațiilor Suveranului Pontif, precum și a comunicatului Biroului de Presă al Sfântului Scaun, din 18 martie 2009, legat de acest subiect.

Apreciind interesul pe care mass-media din România îl acordă vieții și activității Bisericii Catolice, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București își exprimă speranța în continuarea unei colaborări fructuoase, pentru o corectă informare a cititorilor, în spiritul deontologiei profesionale.

Sunt anexate:

  • textul comunicatului Biroului de Presă al Sfântului Scaun, din 18 martie 2009;

  • textul declarațiilor papei despre SIDA, într-un fragment din interviul acordat marți, 17 martie 2009, jurnaliștilor de către Suveranul Pontif, în timpul călătoriei cu avionul spre Africa.

Biroul de Presă
Pr. Ieronim Iacob

 


Persoană de contact: pr. Ieronim Iacob (e-mail: birouldepresa@arcb.ro, tel.: 0723/701826)
 


* * *

Comunicat al Biroului de Presă al Sfântului Scaun, 18 martie 2009

În legătură cu ecourile provocate de unele cuvinte ale papei despre problema SIDA, directorul Biroului de Presă, părintele Federico Lombardi, precizează că Sfântul Părinte a subliniat poziția Bisericii Catolice și liniile esențiale ale implicării acesteia în combaterea teribilului flagel al SIDA:

- mai întâi, prin educarea la responsabilitate a persoanelor în folosirea sexualității și prin reafirmarea rolului esențial al căsătoriei și al familiei;

- în al doilea rând, prin căutarea și aplicarea de tratamente eficiente pentru SIDA și prin punerea lor la dispoziția unui număr cât mai mare de bolnavi, prin multe inițiative și instituții sanitare;

- în al treilea rând, prin asistența umană și spirituală a bolnavilor de SIDA, precum și a tuturor celor suferinzi, față de care Biserica și-a îndreptat întotdeauna atenția.

Acestea sunt liniile pe care canalizează Biserica implicarea sa, considerând că a se concentra în mod esențial pe o mai amplă răspândire a prezervativelor nu este, în realitate, soluția cea mai bună, cea mai înțeleaptă și eficientă pentru a contrasta flagelul SIDA și pentru a tutela viața umană.

* * *

Fragment din interviul acordat jurnaliștilor de către Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, în timpul călătoriei cu avionul spre Africa, marți, 17 martie 2009

Philippe Visseyrias (France 2) - Sanctitate, printre multe rele care chinuiesc Africa, este, în mod particular, și răspândirea SIDA. Poziția Bisericii Catolice referitoare la modalitatea de luptă împotriva acesteia este adesea considerată nerealistă și ineficace. Veți aborda această temă în timpul călătoriei?

Papa Benedict al XVI-lea - Eu aș spune contrariul: cred că realitatea cea mai eficientă, cea mai prezentă pe planul luptei împotriva SIDA este chiar Biserica Catolică, prin organizațiile sale, prin feluritele sale instituții. Mă gândesc la Comunitatea "Sant'Egidio" care face atâtea, în mod mai mult sau mai puțin vizibil, pentru lupta împotriva SIDA, la călugării Camiliani, la toate călugărițele care sunt la dispoziția bolnavilor... Aș spune că această problemă a SIDA nu poate fi depășită doar prin sloganuri publicitare. Dacă nu se pune suflet, dacă africanii nu se ajută între ei, nu se poate rezolva flagelul prin distribuirea de prezervative: dimpotrivă, există riscul ca problema să devină mai mare. Soluția se poate găsi numai într-o dublă implicare: mai întâi, o umanizare a sexualității, adică o reînnoire spirituală și umană care să aducă cu sine un nou mod de a se comporta unii cu alții, și, în al doilea rând, o adevărată prietenie și, dar mai ales, față de persoanele suferinde, disponibilitatea, chiar cu prețul unor sacrificii, al unor renunțări personale, de a fi alături de cei suferinzi. Și aceștia sunt factorii care ajută și care aduc rezultate vizibile. De aceea, aș spune că [soluția este] această forță a noastră dublă de reînnoire a omului din interior, de a dărui putere spirituală și umană pentru un comportament corect față de propriul trup și față de al celuilalt, și această capacitate de a suferi împreună cu cei suferinzi, de a rămâne prezenți în situațiile de încercare. Mi se pare că acesta este răspunsul corect, iar Biserica face acest lucru și astfel oferă o contribuție deosebit de mare și de importantă. Le mulțumim tuturor celor care fac acest lucru.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat