Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: O altfel de "afacere"

Localnicii din zona știu prea bine că în fiecare sâmbătă, la Săbăoani, are loc târg. Târgul este un fel de popas săptămânal unde oamenii de la țară găsesc un strop de odihnă care rupe monotonia celor cinci zile de muncă, cât de cât monotonă, de la câmp.

Oamenii care merg la târg se întorc acasă cu ceva în plus; acest supliment este bucuria întâlnirii cu alți săteni într-o atmosferă gălăgioasă și destinsă în același timp, care se pregătesc pentru a sărbători, cum se cuvine, ziua Domnului.

La Săbăoani, "la târg", s-au îndreptat sâmbătă, 14 martie 2009, la jumătatea Postului Mare, 14 biciclete și o mașină. Toate transportau liderii și exploratori din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești.

Scoutiști au poposit, de data această, la grădiniță Surorilor Notre Dame de Sion, pentru o zi de reculegere.

Drumul spre Damasc și învățăturile ei a fost tema care a împreunat diferitele momente ale acestei zile de har a Anului Jubiliar Paulin 2008-2009.

Momentele de întâlnire cu Dumnezeu, atât la nivel personal cât și de grup, de discuții după prezentarea temei zile și altele relaxante, ca de exemplu când am stat împreună la masă sau ne-am distras cu măsură (prin jocuri), au făcut ca această activitate să devină pentru toți o experiență umana și spirituală deosebită.

Dar punctul culminant al zilei a avut loc după-amiază când, vrând-nevrând, am ajuns, ca și Saul, la moment culminant al drumului său spre Damasc. O celebrare penitențială liniștită ne-a pregătit sufletul pentru a ne întâlni cu Isus la masa euharistică pe care, cu "mare tragere de inimă", a prezidat-o pr. Laurențiu Dăncuță, vicar al Parohiei "Trupul Domnului" din Gherăești. În sintonia cu textele Liturghiei zilei, mai ales cu Evanghelia (Lc 15,11-32) Părintele ne-a zis: "În fiecare dintre noi există doi oameni care se luptă ca să supraviețuiască... Atitudinea tatălui din parabolă «Fiului risipitor», este imaginea lui Dumnezeu, de o generozitate splendidă, și care atunci când dă, dă din belșug". Ne-a amintit părintele cele trei elemente fundamentale din timpul postului mare: pomană, rugăciune și post; dar a adăugat și ceva în plus și ne-a îndemnat: "Să-l cunoaștem mai mult pe Isus care este în cuvântul său și în sfânta taină.... «Să ne deschidem sufletul lui Isus, fără frică», așa cum spunea Ioan Paul al II-lea". Meditația s-a terminat cu acest îndemn: "Profitați de timpul tinereții voastre pentru a fi mai aproape de Dumnezeu și de ceilalți".

A urmat momentul întâlnirii cu comunitatea surorilor gazdă. În dialogul cu ele am constatat că, pentru cei care îl caută cu adevărat pe Dumnezeu, experiența lui Saul în drum spre Damasc poate să aibă loc în orice circumstanță a vieții și la orice vârstă.

Mulțumim foarte mult celor care au făcut posibilă această zi de har, mai ales pr. Laurențiu și Surorile "Notre Dame de Sion"; ei, ca și Anania din Faptele Apostolilor, ne-au ajutat în acest "drum spre Damasc", în această zi de întâlnire cu Dumnezeu, o zi în care nu am cheltuit nimic (legea cercetașilor zice: "scoutistul este econom") și în care ne-a îmbogățit pe toți. Exact: O afacere aparte, într-o zi de târg.

Liderii scout, Pildești

* * *

"Experiența de sâmbătă a fost una foarte benefică pentru mine. Am avut ocazia să petrec o zi alături de persoanele cu care mă simt foarte bine, însă cel mai important, am avut ocazia să stau, aproape o zi întreagă, alături de Dumnezeu, să-mi pun ordine în idei, în sentimente și să mă gândesc foarte serios la planuri de viitor, la ce anume vrea Dumnezeu de la mine, dacă sunt pregătită să primesc răspunsul la întrebarea: «Ce să fac, Doamne?». A fost o zi cu adevărat plină de har".

"Așa cum majoritatea celor ce au participat la această zi de reculegere au încheiat spunând că a fost cu adevărat o zi în care ne-am încărcat bateriile și ne-am apropiat mai mult de Dumnezeu, la fel am simțit și eu. Nu numai că am conștientizat cât de important este să-i acordăm timp lui Dumnezeu, dar de asemenea am reușit să interiorizăm aceasta perioadă importantă a Postului Mare, care, deși trecută pe jumătate, ne-a motivat în a lua decizia de a o trăi mai intens. După exemplul convertirii sfântului apostol Paul pe drumul spre Damasc, ne-am analizat drumul pe care îl urmăm sau pe care îl vom urma căutând soluții pentru a îndrepta răul din viața noastră. A fost într-adevăr o zi frumoasă în ciuda vremii mohorâte de afară, o zi în care cu toții ne-am întors mai bogați și mai împăcați cu sine și cu Dumnezeu!

A consemnat fr. Jesus Sagredo


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat