Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oțeleni: Misiuni populare

În Parohia Oțeleni, județul Iași, au avut loc în perioada 12-15 martie 2009 misiuni populare pregătitoare pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului nostru Isus Cristos. Predicator a fost pr. Adrian Ciobanu, paroh de Slobozia. Misiunile s-au încheiat duminică, 15 martie, prin celebrarea unei sfinte Liturghii solemne de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Au trecut aproximativ patru ani de la ultimele misiuni care au fost în această comunitate. Încă de la Liturghia de deschidere prezidată de pr. paroh Iosif Gîrleanu, părintele predicator a îndemnat toți credincioșii participanți să considere că mesajul acestor misiuni se adresează fiecăruia în parte, și în nici un caz vecinului sau altcuiva.

Programul acestor zile de misiuni a fost următorul: 09.00 - Sfântul Rozariu; 09.30 - Sfânta Liturghie; 17.00 - Calea sfintei cruci; 17.30 - Sfânta Liturghie.

Timpul acestor misiuni a fost potrivit pentru a-i acorda lui Dumnezeu primul loc, lăsând la o parte celelalte ocupații zilnice. Acest lucru s-a văzut și în numărul credincioșilor care creștea de la o liturghie la alta.

Temele provocatoare parcurse în timpul acestor misiuni au fost: importanța misiunilor; gravitatea păcatului și în mod special a înjurăturii; viciul beției și consecințele dezastruoase ale acestuia; necurăția și efectele sale pe toate planurile; familia de astăzi; sfânta Spovadă, izvor de mântuire.

Vocea puternică a predicatorului a zdruncinat puternic sufletele credincioșilor, care au întărit rândul la scaunul de spovadă pentru a-i cere iertare bunului Dumnezeu.

Duminică, 15 martie 2009, la Liturghia de la ora 11.00 a avut loc încheierea acestor misiuni. Cu jumătate de oră înainte de Liturghie credincioșii l-au întâmpinat pe PS Aurel Percă, care a adus și un salut din partea păstorului diecezei, PS Petru Gherghel.

Sfânta Liturghie a început cu o procesiune de la casa parohială. Cuvântul de învățătură a fost ținut tot de pr. Adrian Ciobanu. La sfârșitul sfintei Liturghii pr. paroh Iosif Gîrleanu a mulțumit PS Aurel, părintelui predicator, oficialităților prezente, tuturor preoților care au venit din parohiile vecine pentru a da ajutor mai ales la scaunul de spovadă și nu în ultimul rând credincioșilor care s-au lăsat atinși de cuvântul lui Dumnezeu.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântare specială pentru participanții la sfintele misiuni și cu recitarea unor rugăciuni pentru dobândirea indulgenței aferente.

Dobândește indulgență parțială credinciosul care participă cu devoțiune și atenție la sfânta predicare a cuvântului lui Dumnezeu. Credinciosul care, în timpul misiunilor, a ascultat câteva predici și participă la sfânta Liturghie de încheiere a acestora dobândește indulgență plenară.

Manualul Enchiridion Indulgentiarum prevede următoarele condiții pentru a dobândi o indulgență:

  • intenția de a dobândi indulgența;

  • îndeplinirea faptei prevăzute pentru dobândirea indulgenței (în cazul acesta a asculta câteva predici și participarea la sfânta Liturghie de încheiere a acestora);

  • dispunerea totală a sufletului, adică eliberarea de orice atașament față de păcat, chiar și de cel venial;

  • spovada sacramentală;

  • comuniunea euharistică (împărtășirea cu sfânta Euharistie);

  • rugăciunea după intenția Sfântului Părinte (un Tatăl nostru, un Bucură-te, Marie și un Slavă Tatălui).

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru acest timp de har.

Pr. Gabriel Trișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-15 martie: Oțeleni: Misiuni populare


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat