Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un an de la moartea Chiarei Lubich

Din Italia în Malaysia, din Statele Unite în Egipt: întreaga lumea a amintit-o pe Chiara Lubich. La un an de la moartea întemeietoarei focolarinilor - care a avut loc puțin după ora 02.00 dimineața din ziua de 14 martie 2008 - sute de inițiative au comemorat figura ei și i-au făcut cunoscută moștenirea. Întâlniri de rugăciune, momente de reflecție, întâlniri care, ca un ecou al unei vieți trăite pentru idealul fraternității universale, au avut ca protagoniști creștini de orice confesiune, călugări budiști, personalități și lideri religioși, autorități civile.

La Roma, sâmbătă, 14 martie 2009, la ora 11.00, în bazilica "Santa Maria Maggiore" s-a celebrat o Liturghie prezidată de card. Paul Poupard. Apoi, după amiază, la Centrul "Mariapoli" de la Castel Gandolfo a avut loc o întâlnire cu titlul "Cu Chiara - Un dialog care continuă", la care au fost invitate personalități de diferite confesiuni creștine și de diferite religii. "Nu o întâlnire, nici o comemorare - explică organizatorii - ci o «conversație» față în față cu Chiara". O întâlnire ritmată de imagini video, interviuri, intermezzo-uri artistice. S-au deschis pagini inedite din viața Chiarei Lubich, răsfoind albumul familiei de origine, pentru a-l deschide apoi pe cel al primilor pași și al dezvoltărilor în lume a revoluției evanghelice începută la Trento, orașul său natal. Pentru a trece apoi la zilele noastre, cu vocile celui care a adunat moștenirea sa și a celui care, printre personalități, a avut cu ea un dialog profund, cum ar fi senatorul Sergio Zavoli. Mărturia card. Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop de Cracovia, a deschis o fereastră cu privire la raportul dintre Ioan Paul al II-lea și Chiara Lubich, într-un interviu (înregistrat video) luat pentru această ocazie.

Duminică, 15 martie 2009, la Istanbul, patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, a ținut un discurs comemorativ după vecernia celebrată la ora 16.00 în biserica "Panaghia" la Belgrad Kapi. Împreună cu comunitatea locală a focolarinilor, compusă din apartenenți la diferite confesiuni creștine, a participat și o delegație a conducătorilor centrali ai mișcării, veniți de la Roma.

Raporturile cordiale dintre Chiara Lubich și Patriarhia ecumenică de Constantinopol datează de peste 40 de ani, din timpul patriarhului Athenagoras, pe care întemeietoarea focolarinilor l-a întâlnit de opt ori, devenind uneori mijlocul oficial pentru rodnicul dialog ecumenic cu papa Paul al VI-lea. Un raport a cărui moștenire au primit-o succesorii lui Athenagoras - Dimitrios și Bartolomeu. Așa încât, cu ocazia unei întâlniri a lui în Vatican cu papa Benedict al XVI-lea, patriarhul Bartolomeu a voit s-o viziteze personal pe Chiara în timpul ultimei sale internări (între februarie și martie 2008) la spitalul policlinic Gemelli. Și în octombrie anul trecut, același patriarh, fiind la Roma pentru o intervenție la Sinodul Episcopilor, a întâlnit-o pe actuala președintă a focolarinilor, Maria Voce.

Tot duminică 15 martie, la ora 11.00 - în direct pe Rai Uno -, episcopul de Fiesole, Luciano Giovannetti, a celebrat Liturghia de pomenire în sanctuarul "Maria Theotokos" din citadela Loppiano. Însă celebrări - prezidate de nunții apostolici sau de episcopi ai locului - după care au urmat întâlniri, care au reparcurs viața Chiarei Lubich și noutatea carismei sale, au fost programate în multe țări: din Irlanda, Croația și Serbia în Indonezia și Malaysia; din Statele Unite și Canada în Egipt, în multe orașe italiene. În Spania, aceste celebrări coincid cu cele pentru aniversarea a 50 de ani ai prezenței focolarinilor în peninsula iberică. În multe orașe a fost remarcată participarea reprezentanților diferitelor Biserici creștine și adepților altor mari religii.

O conotație ecumenică deosebită au avut-o evenimentele din Germania. La Hannover, a participat episcopul luteran Christian Krause, fost președinte al Federației luterane mondiale. La München a avut loc un eveniment promovat de mișcări și comunități care aparțin altor Biserici creștine.

În schimb, o amprentă interreligioasă a avut întâlnirea programată în Thailanda, la Bangkok, unde au participat numeroși a călugărilor budiști.

În diferite țări, inițiativele s-au desfășurat în cadru instituțional și cultural. De importanță deosebită a fost întâlnirea organizată la Parlamentul din Sao Paolo în Brazilia, în timp ce în Cuba este programată în aprilie o comemorare a Chiarei Lubich, la care este anunțată participarea unor personalități din lumea culturală și artistică. La New York, Los Angeles, Bologna, Lublin, Manila și Malta evenimentele au fost găzduite de sedii universitare. Unele întâlniri au avut tema, ca mărturie, incidența carismei Chiarei Lubich în diferitele domenii ale vieții sociale: cum ar fi la Florența, la Palazzo Vecchio, despre "Provocarea fraternității. Reflexii în medicină"; sau în Marche, despre "Noi modele de relație în social" și despre "Sănătatea și boala în experiența umană". În sfârșit, în Reggio Emilia, un omagiu cu titlul "O femeie - lumea".

(După L'Osservatore Romano, 14 martie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat