Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea papei? O lecție de ecumenism adevărat

Publicarea scrisorii adresată episcopilor din Biserica Catolică în care Pontiful Benedict al XVI-lea explică modul în care și pentru ce a ajuns la iertarea excomunicării celor patru episcopi din Fraternitatea Sacerdotală "Sfântul Pius al X-lea" (FSSPX) trezește o dezbatere intensă.

Pentru a încerca să clarifice termenii problemei, Zenit l-a intervievat pe pr. Alfredo Morselli, paroh din Dieceza de Bologna, unul din preoții care a primit mandat de la card. Carlo Cafarra să celebreze Liturghia tridentină.

• Ce impresie ați avut la o primă lectură a documentului?

O lecție de adevărat "ecumenism" (în sens larg)! Biserica nu lipește teze pe ușa de la "Sfântul Petru", ci merge să-l caute pe frate, împinsă de caritate și de adevărul imutabil pe care-l are mai întâi în inima sa și apoi în documentele sale. Și dat fiind faptul că se apropie timpul pătimirii, în mod spontan se apropie de grija papei cuvintele sfântului Paul: "Vorbim despre o înțelepciune ascunsă pe care lumea n-a cunoscut-o...". Această paternitate foarte mare este unitate și fermitate doctrinară: papa nu negociază cu nimeni în privința adevărului, ci reafirmă că "faptul că Fraternitatea «Sfântul Pius al X-lea» nu are o poziție canonică în Biserică, până la urmă nu din motive disciplinare, ci doctrinare...". Dar, de vreme ce învățăturile nu au o existență autonomă, ci există pentru că există oameni care le vehiculează, un climat de seninătate și paternitate poate să frângă neînțelegerile.

• Papa a spus clar că "nu se poate congela autoritatea magisterială a Bisericii la anul 1962": această claritate ar putea încetini dialogul cu FSSPX?

Nu, pentru că problema nu este o dată de graniță, ci așa cum trebuie să se înțeleagă acel înainte și acel după al unei anumite date: și asta nu e o problemă care privește numai Fraternitatea "Sfântul Pius al X-lea", ci o înțelegere greșită și din păcate generalizată a Conciliului al II-lea din Vatican în termeni de ruptură de trecut; sunt semnificative cuvintele: "Unora dintre cei care se semnalează ca apărători ai conciliului trebuie să li se amintească faptul că Vatican II poartă cu sine întreaga istorie doctrinară a Bisericii. Cine vrea să fie ascultător față de conciliu, trebuie să accepte credința mărturisită în decursul secolelor și nu poate tăia rădăcinile din care trăiește pomul".

• Papa a avertizat cu privire la voința de a crea un dușman cu orice preț "împotriva căruia să se poată năpusti în mod liniștit cu ură". Ce înseamnă?

Seminariile goale, preoții care părăsesc slujirea lor, diferite scandaluri, carierismul, teologii care contestă magisteriul etc... Toate acestea nu sunt vină a celui care spune Liturghia lui Pius al V-lea și dacă în unele țări episcopii sunt mai mulți decât seminariștii nu este vina declarațiilor nesăbuite ale Mons. Williamson... Îndârjirea împotriva preoților care se consideră ortodocși (= în dreapta credință, n.t.) face să fie uitate adevăratele probleme ale Bisericii în țările în care s-a născut civilizația creștină. Papa ne spune că acum este timpul de a lucra și nu de a vorbi: e vorba, fără a demoniza pe nimeni, de a întreprinde un drum curajos de sfințenie și de martiriu...

• Ce este hermeneutica continuității conform lui Benedict al XVI-lea?

Desigur, nu este numai o cercetare teologică, fie ea utilă și necesară, despre modul în care pre și post conciliul sunt în acord: vă citez câteva cuvinte din discursul ținut la Mănăstirea "Sfânta Francisca Romana" la Tor de' Specchi la 9 martie 2009; m-au impresionat două fraze: "Inima Mariei este schitul în care cuvântul continuă să vorbească în tăcere și în același timp este cuptorul unei carități care împinge la gesturi curajoase" și "pereții acestor locuri sunt decorați cu imagini din viața ei, pentru a demonstra că adevăratul edificiu pe care Dumnezeu vrea să-l construiască este viața sfinților".

Dacă vom cere harul de a fi născuți sfinți în inima Mariei, atunci inima noastră va avea acea transparență pentru a ști să trăim ca buni creștini, fără măcar a bănui contradicție între trecutul și prezentul vieții Bisericii.

(Antonio Gaspari, în Zenit, 12 martie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat