Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Un nou octogenar: pr. Iosif Sescu

Pr. Iosif Sescu a împlinit duminică, 8 martie 2009, frumoasa vârstă de 80 de ani.

"Numărul anilor noștri ajunge la șaptezeci, iar pentru cei în putere, la optzeci, însă în cea mai mare parte, nu sunt decât trudă și durere..." (Ps 89,10).

Pr. Iosif Sescu s-a născut la 8 martie 1929 în comuna Săbăoani, județul Neamț, din părinții Frenti Sescu și Veroaba. A învățat la școala primară din Săbăoani între anii 1937-1942. În anul 1942 a intrat pe porțile seminarului "Sfântul Iosif" din Iași unde a studiat până în anul 1948 când, seminarul fiind naționalizat, a fost nevoit să se întoarcă acasă, unde a muncit la Romcereal și apoi la Cooperativa de consum ca ajutor de contabil.

La 15 iunie 1950 a fost încorporat în armată, unde a muncit la departamentul DESM și DRM Bacău, până la 1 martie 1953, când s-a înscris la Institutul Teologic din Alba Iulia, la secția română. La 1 septembrie 1956 a fost transferat la Institutul Teologic din Iași, care fusese retrocedat, unde rămâne până la terminarea studiilor, la 30 iunie 1958.

La 1 iunie 1958 este hirotonit preot la Alba Iulia de către episcopul Marton Aron. În perioada 1 august 1958 - 15 decembrie 1958 activează ca vicar parohial în Parohia Valea Seacă. La 15 decembrie 1958 este transferat la Parohia Luizi Călugăra, unde activează până la 1 martie 1962 ca vicar parohial.

Este numit paroh al Parohiei Ploscuțeni la 1 martie 1962, unde rămâne până la 1 iunie 1982, când este transferat tot în funcția de paroh în Parohia Fundu Răcăciuni, până în anul 2000, când este ales și numit spiritual-duhovnic cu titlul onorific de "paroh emerit" la parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, de către Excelența sa episcop Petru Gherghel.

La sfânta Liturghie de mulțumire pentru acest aniversar, care a avut loc în ziua de 8 martie 2009, la ora 18.00, în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, pr. Iosif Sescu i-a avut alături pe Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași, pe episcopul auxiliar Aurel Percă, pr. Iosif Ișvanca, pr. Ioan Caităr, precum și alți preoți care au ținut să-i fie alături. Pr. decan de Bacău Isidor Dâscă a prezentat o scurtă biografie a pr. Iosif Sescu, exprimându-și totodată mulțumirea pentru darul de a-l avea în parohie, și i-a mulțumit pentru munca pe care o depune la altar și în scaunul de spovadă. Predicator a fost pr. Iosif Păuleț, decan de Trotuș, care a subliniat importanța jertfei în viața sacerdotală. Excelența sa Petru Gherghel i-a mulțumit pr. Iosif Sescu pentru anii grei de activitate și devotament în lupta cu prigoana sistemului totalitar și pentru întreaga activitate pastorală a vieții sale dăruite lui Cristos. La sfârșit, pr. Iosif Sescu a mulțumit personal tuturor celor care i-au fost alături și într-un mod cu totul special i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul vieții și pentru darul chemării la viața sacerdotală.

În contextul în care pr. Iosif Sescu anul trecut a celebrat și jubileul de 50 de ani de preoție, întreaga comunitate din Bacău îi transmite pe aceasta cale un călduros și un sincer "La mulți ani!", iar Mântuitorul să-i răsplătească munca din secerișul său.

Pr. Alfons-Eugen Zelionka


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat