Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Întâlnirea parohilor franciscani

La Conventul din Bacău s-a desfășurat în perioada 2-5 martie 2009 întâlnirea parohilor franciscani. Au luat parte parohii din aproape toate parohiile păstorite de frații Provinciei "Sfântul Iosif" a Ordinului Fraților Minori Conventuali din România: Târgu-Trotuș, Hălăucești, Prăjești, Buruienești, Cacica, Huși, Galați, Luizi-Călugăra, Nisiporești, Carei, Oradea, Râșcani, Aquilla și Campobasso.

Programul a cuprins, pe lângă momentele de rugăciune și fraternitate, și conferințe și discuții în plen. Pentru început, a luat cuvântul ministrul provincial, care a subliniat aspectele necesare pentru ca într-o comunitate să fie armonie. S-a subliniat că la nivel organizatoric în parohie totul depinde de paroh, dar, în același timp, la nivelul vieții fraterne e important ca întreaga comunitate să dea mărturie. S-a insistat că suntem împreună pentru a lucra în pastorație, aspectul funcțional fiind uneori determinant pentru o comunitate. Înțelegerea fraternă, pacea, deschiderea spre colaborare și cunoașterea competențelor fiecăruia e iarăși importantă. Dacă nu există apoi bunăvoință din partea tuturor fraților nu se poate construi și realiza nimic.

S-a mai subliniat ca în pastorație să se imprime caracterul pastoral specific fraților franciscani, subliniindu-se că, pe lângă disponibilitatea, simplitatea și deschiderea fraților față de toți credincioșii și față de problemele lor, primul apostolat să fie însăși viața noastră fraternă.

Atât prima conferință care a avut loc în cadrul întâlnirii, susținută de Mons. Petru Mareș, cât și cea de-a doua, susținută de pr. Fabian Iacob, au vrut să ni-l ofere pe sfântul Paul ca model de păstor pentru zilele noastre, Biserica întreagă celebrând Anul Paulin. Înflăcărarea și zelul sfântului apostol Paul ne-a adus un imbold și un nou elan în munca grea dar binecuvântată de Dumnezeu de vestire a cuvântului și de trăire a vieții în Cristos în propriile comunități parohiale, după exemplul sfântului Paul. Au avut loc de asemenea discuții în plen care au făcut referire la cuvântul părintelui provincial și la temele propuse în conferințe. S-au prezentat apoi propriile comunități parohiale, fiecare în parte cu problemele dar și cu realizările lor. S-a discutat despre implementarea în parohii a activităților cu specific franciscan, în mod deosebit, acolo unde nu se află deja, Ordinul Franciscan Terțiar precum și Asociația Armata Maicii Domnului. S-a vorbit și despre participarea la cea de-a 36-a Întâlnire a parohilor din Aria CIMP, care în acest an se va ține în perioada 5-9 octombrie la Silvi Marina (TE) Italia, în Provincia de Abruzzo, întâlnire ce va avea ca temă: L'accoglienza dei "diverso", luând în considerare cultura, limba, religia celuilalt...

În ambele seri, toți parohii au vizitat comunitățile parohiale din Luizi-Călugăra și Târgu-Trotuș pentru a intra în contact direct cu realitatea parohiilor franciscane. S-a celebrat sfânta Liturghie și s-a mulțumit credincioșilor care, deși în zi de lucru, au umplut bisericile până la refuz, venind să-l laude și să-l preamărească pe Dumnezeu, precum și pentru a ne întâmpina pe noi și a ne face bucuria de a fi împreună.

Întâlnirea s-a încheiat cu sfânta Liturghie prezidată de părintele provincial, care prin prezența sa ne-a îndemnat, ne-a întărit și ne-a încurajat.

Fr. Mihai Vătămănelu (după www.ofmconv.ro)


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat