Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oradea: Sfințirea noului episcop

Mons. László Böcskei, vicar general al Diecezei de Timișoara, a fost consacrat episcop sâmbătă, 7 martie 2009, în catedrala "Sfânta Maria" din Oradea.

Liturghia de consacrare a fost oficiată de PS Martin Roos, episcop de Timișoara, iar printre cei prezenți s-au numărat ES Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, alți membri ai Conferinței Episcopilor din România, episcopi veniți din străinătate, ministrul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, Theodor Paleologu, PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei și Bihorului, oficialități locale, numeroși preoți, precum și un mare număr de credincioși.
 

Liturghia de consacrare a noului episcop a început la ora 9.30 și a fost condusă de PS Martin Roos, însoțit de PS Ioan Robu și PS Babel Balazs. Ritualul de consacrare, oficiat în patru limbi (română, maghiară, latină și germană) a început cu citirea de către ES Francisco-Javier Lozano a documentului de numire. Ceremonialul a continuat cu promisiunea candidatului de a sluji ca păstor în cadrul Bisericii și cu litania tuturor sfinților, prin care s-a invocat ajutorului lui Dumnezeu asupra noului episcop. În momentul cântării litaniei, noul episcop s-a prosternat în fața altarului, gest care exprimă angajamentul și dăruirea totală prin care primește episcopatul.
 

Consacrarea episcopală s-a realizat prin impunerea mâinilor de către toți episcopii prezenți, după care episcopul consacrator a rostit rugăciunea de consacrare. În timpul acestei rugăciuni, doi diaconi au ținut evangheliarul deschis asupra candidatului. Următorul moment a constat în ungerea capului noului episcop cu sfânta crismă, după care i s-a înmânat evangheliarul. Conform ritualului, episcopul consacrator i-a înmânat episcopului nou sfințit însemnele episcopale: inelul și mitra (inelul care simbolizează fidelitatea și mitra, simbol al demnității episcopale).
 

Întronarea PS Böcskei a avut loc după ce a preluat cârja episcopală, simbol al autorității cu care a fost investit pentru dieceza în fruntea căreia a fost așezat. Cârja episcopală a fost predată de episcopul emerit de Oradea, PS Jozsef Tempfli, după care acesta a făcut o trecere în revistă a activității pe care a desfășurat-o în cadrul Diecezei de Oradea. După predarea cârjei, PS Tempfli l-a condus pe noul episcop la scaunul episcopal. Liturghia de consacrare a continuat cu "sărutul păcii" oferit de toți episcopii prezenți, gest care exprimă bucuria de a-l primi în colegiul episcopal. Ei au fost urmați de preoții Diecezei de Oradea. La finalul ceremoniei PS László Böcskei a fost felicitat de diferiți oficiali care i-au urat o păstorire îndelungată.
 

Episcopul Laszlo Bocskei, fost vicar general și moderator al Curiei Episcopale din Timișoara, a fost numit episcop de papa Benedict al XVI-lea la 23 decembrie 2008, după ce în anul 2006, la împlinirea vârstei de 75 de ani, episcopul romano-catolic de Oradea, Jozsef Tempfli și-a prezentat renunțarea la oficiul de episcop diecezan.

PS Böcskei László este cel de-al 82-lea episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea.
 

Adaptare după www.bihon.ro de Liviu Crișmaru
O parte dintre poze (3, 4 și 5) au fost preluate de pe www.bru.ro


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat