Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În următoarea enciclică, răspunsul papei la criza economică

Cu următoarea sa enciclică, Benedict al XVI-lea oferă răspunsul său la întrebările puse de criza financiară care a provocat actuala criză economică, afirmă Carlo Di Cicco, vice-director al ziarului "L'Osservatore Romano".

"Luminile crepusculare care s-au îndesat deasupra Occidentului sunt un context care favorizează o lectură senină, liberă de prejudecăți ideologice, a acțiunii Pontifului care se desface tot mai bine făcând să apară grăbite, când nu sunt superficiale, lecturile schematice", afirmă ziaristul.

Vorbind parohilor din Roma, la 26 februarie, papa a spus: "De mult timp pregătim o enciclică despre aceste puncte. Și în drumul lung văd cât de greu este a vorbi cu competență, pentru că dacă nu este tratată cu competență o anumită realitate economică nu poate să fie credibilă. Și pe de altă parte, trebuie vorbit și cu o mare conștiință etică, să spunem creată și trezită de o conștiință formată de evanghelie".

"Deci trebuie denunțate aceste erori fundamentale care sunt arătate acum în prăbușirea marilor bănci americane, erorile în adânc. Până la urmă, este avariția umană ca păcat sau, cum spune Scrisoarea către Coloseni, avariția ca idolatrie", a afirmat Pontiful.

"Noi trebuie să denunțăm această idolatrie care este împotriva adevăratului Dumnezeu și falsificarea lui Dumnezeu cu un alt Dumnezeu, «mamona»".

"Trebuie să facem asta cu curaj dar și în mod concret - adăuga el. Pentru că marile moralisme nu ajută dacă le este dată substanță cu cunoștințe ale realităților, care ajută și să înțelegem ce anume se poate face în mod concret pentru a schimba treptat situația. Și, desigur, pentru a putea face asta este necesară cunoașterea acestui adevăr și bunăvoința tuturor".

Conform editorialului lui Di Cicco, "papa are un gând pentru a ieși din criză. Nu în sensul de rețete economice specifice capabile să reașeze fluxul ordonat în raportul capital și muncă, finanțe și necesități ale familiilor și firmelor. Dar în sensul că din această criză se iese fără o speranță care să fie mai credibilă decât aceea care vine numai de la piețe și din teoriile economice".

"Pentru a reuși trebuie recuperate motive pentru a trăi. Depresia economică se depășește dacă se învinge depresia ideală și ofilirea speranței", constată el.

"La această intersecție dintre inimă și capacitatea programatică a resurselor se plasează cuvântul papei Ratzinger - afirmă el. Acolo unde este un bine pentru toți să dialogheze cu solicitările sale intelectuale și religioase și acolo unde poate apare rațională și plauzibilă înțelepciunea creștină pe care el cere să fie introdusă cu cetățenie reînnoită în societatea oamenilor de astăzi".

"Există așteptare pentru anunțata enciclică socială a lui Benedict al XVI-lea. Dar același papă nu vrea să fie luat ca un oracol. El preferă o întoarcere la rațiune pentru că fără această întoarcere devine dificilă și evaluarea și aprecierea seriozității propunerii creștine".

Conform vice-directorului, Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului este un exemplu concret despre ce spirit ar putea să anime următoarea enciclică.

Pentru a-i percepe sensul în profunzime, Di Cicco propune recitirea enciclicei Spe salvi, care arată clar că modul de a raționa al Pontifului duce mereu la ultimele consecințe orice cercetare umană.

"Intenția papei este aceea de a găsi un mod convingător pentru a încuraja actuala generație de a avea încredere în Dumnezeu. Și de a-l ține prezent în orice alegere de viață personală și colectivă", declară el.

Papa nu neagă autonomia politicii, științei, tehnicii, economiei și oricărei alte resurse materiale atunci când spune că singure "nu sunt suficiente pentru a oferi marea speranță la care aspirăm cu toții", adaugă editorialistul.

Benedict al XVI-lea "amintește pur și simplu că acestea singure nu sunt suficiente să rezolve orice tip de problemă. De fapt, inima noastră vrea să știe mai mult și, dacă asta lipsește, continuăm să trăim în nemulțumire chiar și în mijlocul belșugului de bunăstare".

"Benedict al XVI-lea este un papă potrivit pentru un timp de criză deoarece știe să întărească și indică un parcurs rațional pentru a ieși din ea împreună și nu fiecare pentru sine".

"Chiar înainte de a se schița dezastrele bancare care au descoperit vârtejul economic riscant pentru toți, papa a pus două mari probleme: cea a iubirii și imediat după aceea cea a speranței, «centrul vieții noastre de ființe umane și al misiunii noastre de creștini, mai ales în perioada contemporană»".

"A încredința unui mesaj destinat tinerilor reflecția despre probleme așa de mari de interes comun", conclude editorialul, "rămâne un semnal de metodă pentru cei care sunt implicați în misiunea de a educa".

(După Zenit, 4 martie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat