Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul PS Petru Gherghel pentru Ziua Tineretului

Domnul cel viu este speranța noastră

Dragi tineri,

La 5 aprilie 2009, Duminica Floriilor, vom avea bucuria unei noi întâlniri, în spirit, cu toți tinerii din lume, retrăind Cea de-a XXIV-a Zi Mondială a Tineretului la nivel local, pentru care am primit mesajul și darul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, prin care suntem invitați să aprofundăm declarația sfântului Paul către Timotei.

Vom avea ocazia să mărim și noi convingerea că numai Dumnezeu este speranța noastră și astfel să ne pregătim să întâmpinăm marile evenimente ale credinței, trăind, rând pe rând, sfânta Înviere, și apoi Ziua Tineretului la nivel diecezan, în ziua de duminică, 3 mai a.c., ce se va celebra la Nisiporești. Toate aceste momente au menirea să vă pregătească mai ales pe voi, cei tineri, pentru marea întâlnire mondială de la Madrid din anul 2011 cu Sfântul Părinte, pentru a celebra bucuria înrădăcinării și zidirii în Cristos și a măririi și întăririi credinței după îndemnul și dorința aceluiași sfânt Paul din 1Tim 4,10.

Primind cu bucurie mesajul Sfântului Părinte, prezentat deja prin mijloacele de comunicare în masă, mă bucur, dragi tineri, să vă întâmpin și eu, păstorul vostru, împreună cu Preasfințitul Aurel, cu asistentul general, pr. Felix Roca, și cu toți asistenții voștri spirituali, dorind ca în ziua de 5 aprilie să vă întâlnim în spirit, dar și îl realitate, cât mai aproape de Isus, izvorul speranței voastre tinerești, pentru a vă mări această speranță creștină, după exemplul apostolului neamurilor, sfântul Paul, martor al speranței, speranță pe care s-o transmiteți și fraților și colegilor voștri, nu numai atunci când îl veți primi pe Isus, ce intră glorios în Ierusalim, purtând flori și ramuri în mâini și cântându-i "Osana!", ci și atunci când el își va purta crucea, va urca Calvarul și va intra în mormânt.

El vă va arăta că are un alt drum ce poartă spre victorie, că are o altă logică a fericirii, că numai jertfindu-te și iubind poți să ajungi la adevărata victorie.

Drumul lui e drum de jertfă și de dăruire. Drumul lui e diferit de cel al lumii, care e animată de putere și orgolii, care în loc să apere viața o primejduiește și o distruge. Cine vrea să fie victorios trebuie să știe să moară, ca bobul de grâu, pentru a da viață și rod bogat.

Mă bucur să știu că iubiți drumul crucii, că vreți să-l însoțiți pe Isus, stându-i cât mai aproape, că intenționați să o faceți împreună, ca și în alți ani, lăsându-vă ajutați de părinții voștri asistenți spirituali și celebrând cu tot sufletul Calea crucii, chiar în ziua de Florii.

Vă recomand să o faceți așa cum o face papa la Colosseum, cum o fac tinerii și pelerinii pe drumul spre Calvar în Ierusalim, fiecare însoțindu-l cu sentimentele și credința proprie, rămânând alături de el, nu ca actori, ci ca însoțitori plini de iubire și speranță, până la înviere.

Având acest gând de a sta alături de Isus în aceste zile și pe parcursul credinței voastre, să nu uitați de exemplul lui Paul, care s-a lăsat transformat din întâlnirea cu Isus, pe drumul Damascului, în care și-a așezat toată speranța. Paul a descoperit izvorul mântuirii și al speranței adevărate în Cristos cel viu.

Așa cum vă recomandă Sfântul Părinte, vă recomandăm și noi, ca ochii voștri să se îndrepte și spre cea care este Maica speranței, steaua ocrotitoare, care îl însoțește și-l arată pe Cristos, Fiul ei, chiar și pe cruce, și care vă arată că numai el poate aduce în inimi bucurie sfântă și speranță dătătoare de curaj și entuziasm.

Mă bucur să vă întâlnesc la Iași, în catedrală, în ziua de 5 aprilie a.c., ora 17.00, cu toți tinerii comunităților din oraș, cu toți elevii și studenții noștri, apoi la Nisiporești în ziua de 3 mai, când vom celebra Ziua Tineretului la nivel diecezan, și la marile noastre sărbători în credință din anul acesta - Anul sfântului Paul, alimentatorul speranței, ca să descoperim împreună marea speranță ce ne vine din urmarea lui Cristos cel mort și înviat pentru viața noastră. Vă doresc din inimă o trăire plină de iubire lângă Isus, în care ne punem speranța noastră.

Itinerar rodnic pe urmele lui, în aceste zile de post și de iubire generoasă.

Un drum frumos spre sărbătoarea victoriei.

Al vostru, Petru Gherghel, episcop de Iași

Iași, 29 martie 2009


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat