Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii europeni pe urmele lui Paul

"Identitatea creștină într-o lume multiculturală și multietnică" este tema întâlnirii care îi are reuniți în Turcia, între 3 și 8 martie 2009, pe președinții conferințelor episcopale din sud-estul Europei.

E vorba de a noua întâlnire a lor care, în acest an, pentru a celebra două mii de ani de la nașterea sfântului Paul, se desfășoară sub formă de pelerinaj pe urmele apostolului. Lucrările încep la Iskenderun, în Anatolia orientală, cu intervenția (despre situația creștinismului și a Bisericii catolice în Turcia) episcopului Luigi Padovese, vicar apostolic de Anatolia și președinte al Conferinței Episcopilor din Turcia, și se vor încheia cu o Liturghie în catedrala catolică din Istanbul, la care va participa comunitatea din oraș. Concelebrarea euharistică va fi prezidată de card. Péter Erdo, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE).

În centrul întâlnirii, așa cum s-a spus, se află tema identității creștine. Pornind de la modelul propus de apostolul Paul, care a predicat într-un context multicultural și plurireligios, contribuind astfel la construirea identității creștinului, participanții se vor întreba cu privire la situația trăită astăzi în această privință în țările din Europa meridională și orientală. Pelerinajul - informează un comunicat al CCEE - prevede etape la Antiohia, "cartierul general" al călătoriilor lui Paul, și la Seleucia, pentru a vizita rămășițele vechiului port unde apostolul a mers pentru prima sa călătorie misionară. Episcopii vor merge și la Tars, orașul natal al lui Paul, la izvoarele fluviului Cidno și în localitatea Mopsuestia, vestită datorită episcopului său Teodor, ilustru reprezentant al școlii din Antiohia, alături de Diodor și de Nestoriu, într-un secol al IV-lea caracterizat de dezbateri teologice cu privire la dubla natură (umană și divină) a lui Cristos.

Sâmbătă după amiază, președinții conferințelor episcopale din sud-estul Europei vor fi primiți de patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, și vor lua parte la celebrarea vecerniei ortodoxe.

La pelerinajul din Turcia participă reprezentanții din Albania, Bosnia și Herțegovina, Grecia, România (PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București), din Balcani și episcopul de Chișinău (Moldova). Este prezent și Mons. Aldo Giordano, observator permanent al Sfântului Scaun la Consiliul Europei.

(După L'Osservatore romano, 4 martie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat