Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Funeraliile pr. Iosif Pal, OFMConv.

Funeraliile pr. Iosif Pal, OFMConv., care a trecut la Domnul vineri, 27 februarie 2009, s-au desfășurat la 2 martie 2009, în localitatea Luizi-Călugăra.

Ceremonia înmormântării a început la ora 10.30 prin procesiunea de la casa parohială spre biserică, timp în care corul intona cântecul "Preot în veac ești tu", pregătind astfel pe cei prezenți la celebrarea care începea. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare pentru credincioșii, unii din alte localități, persoanele consacrate și seminariștii veniți să se roage și să-și ia rămas bun de la pr. Iosif, care pentru mulți ani le-a fost păstor și exemplu de viață și credință.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de ministrul provincial pr. Emilian Cătălin, pr. Mihai Pal, fratele pr. Iosif, părinții decani și de peste 150 de preoți.

După cuvântul de salut al PS Petru, secretarul provinciei a dat citire biografiei pr. Iosif Pal, moment urmat de cântarea psalmilor pentru defuncți și ascultarea cuvântului Domnului.

Ministrul provincial, pr. Emilian Cătălin, în cuvântul de învățătură, a evidențiat semnificația evenimentului, scoțând în relief importanța și mărturia de slujire și credință a pr. Iosif în viața Bisericii locale și a Provinciei "Sf. Iosif" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali.

Pr. Iosif a fost unul dintre acei frați și preoți care au edificat pe cei din jur în special prin mărturia vieții lor, dedicată total lui Cristos prin profesiunea religioasă și sacramentul sfintei Preoții. Ca păstor a fost alături de turma încredințată de marele păstor, Cristos, căutând să fie un părinte pentru fiecare, prin învățătură, prin celebrarea sacramentelor și mai ales prin exemplul vieții. Credincioșii din Luizi-Călugăra au apreciat dăruirea părintelui, lucru exprimat de numărul și căldura cu care l-au însoțit pe ultimul drum. Ca ministru provincial, pr. Iosif a continuat să învețe și să conducă pe frații provinciei franciscane, slujindu-se de virtuțile și darurile cu care Dumnezeu l-a înzestrat. Pr. Iosif a fost pentru cei care l-au cunoscut un om dedicat total vieții spirituale, pe care a întreținut-o printr-un dialog constant cu Dumnezeu în rugăciune. Comuniunea cu Dumnezeu a constituit în mod sigur sursa păcii sale sufletești, pe care o manifesta cu multă naturalețe în jurul său, prin zâmbetul care-i lumina mereu chipul. De asemenea, au fost întotdeauna edificatoare umilința, blândețea și modestia pe care părintele le-a exprimat cu multă simplitate și în testamentul sfinției sale: "Cer iertare prin prezentul testament tuturor acelora pe care i-am supărat cu ceva sau i-am scandalizat și-i asigur pe toți că intenția mea de totdeauna a fost aceea de a face toate din dragoste către Dumnezeu, spre slava sa, sfințirea și mântuirea tuturor sufletelor" (Luizi-Călugăra, 5 ianuarie 1991).

După predică, sfânta Liturghie a continuat cu oferirea darurilor și cu jertfa euharistică, la sfârșitul căreia PS Petru Gherghel a dorit ca și în numele celorlalți episcopi, din Dieceza de Iași, de Chișinău și din Arhidieceza de București, să-și exprime prețuirea și recunoștința față de pr. Iosif, care a fost mereu un slujitor plin de râvnă, și a cărui bunătate a rămas în inimile celor care l-au cunoscut. Memoria sa, a concluzionat Preasfințitul, nu trebuie să se piardă, deoarece pr. Iosif a fost o bogăție și un dar prețios făcut de Dumnezeu Bisericii și provinciei.

Celebrarea înmormântării a continuat cu procesiunea spre cimitir și așezarea părintelui în locul din care avem speranța că într-o zi va fi înviat de Isus, pentru a se bucura veșnic de fericirea și slava sa.

De remarcat și lăudat modul în care credincioșii și preoții din Luizi-Călugăra au pregătit și trăit acest eveniment. Totul a fost îmbrăcat în sărbătoare. Cenușiul gardurilor a fost înlocuit de covoarele pline de culori și de icoanele agățate sub ștergare, dând trecătorilor impresia intrării într-un spațiu sacru. Tinerii îmbrăcați în haine populare și ținându-se de mâini au creat un coridor viu, de la intrarea în Biserică și până la treptele altarului, indicând parcă drumul pe care fiecare creștin este chemat să-l parcurgă de la intrarea sa în viață până la odihna în Dumnezeu. Cântecele corului și participarea activă a credincioșilor la ceremonia liturgică au încununat această celebrare de la care, în mod sigur, fiecare participant s-a întors acasă mai plin de credință și cu un chip în minte, al cărui surâs ne va aminti mereu cerul.

Mulțumindu-i Domnului pentru darul pe care l-a făcut Bisericii în persoana pr. Iosif, îl rugăm să-l ierte de orice vină și să-l primească în fericirea sa veșnică!

Fr. Virgil Blaj
Preluare www.ofmconv.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 martie: Luizi-Călugăra: Funeraliile pr. Iosif Pal

* * *

Vezi și știrea: A trecut la Domnul pr. Iosif Pal


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat