Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Curs de formare pentru tinerii din Acțiunea Catolică

În sala de conferințe a catedralei romano-catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, s-a desfășurat sâmbătă, 29 noiembrie 2008, cursul de formare AC pentru tinerii din zona Iași.

Desfășurat sub tema anului asociativ "Nu doar admiratori, ci discipoli" și având motoul "Dacă vrea cineva să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Mc 8,34), acest curs a încheiat prima serie de întâlniri de formare, care s-au desfășurat la nivelul celor trei zone de activitate AC (Iași, Roman, Bacău). Cursurile au fost organizate de membrii consiliului diecezan AC, departamentul tineri, coordonați de pr. Eduard Patrașcu, asistent spiritual ACT pentru zona Iași.

La activitatea de la Iași, alături de organizatori au fost prezenți 70 de tineri, membri ai Acțiunii Catolice din Parohiile din zonă și pr. Cristian Diac, preot vicar la Parohia gazdă.

Întâlnirea a fost deschisă de păstorul diecezei noastre, PS Petru Gherghel, care a încurajat, printre altele, importanța implicării tinerilor în desfășurarea activităților pastorale din parohii.

Ziua de formare a urmat schema comună de program propusă la nivelul zonelor. După o rugăciune de deschidere a zilei a urmat vizionarea primei părți a filmului "Sfântul Paul", după care a avut loc un moment de formare susținut de pr. Eduard Patrașcu. "Pe ce criterii facem o alegere?", "Cât de important este să alegi binele?", "Care este secretul reușitei în alegerea făcută?" sunt întrebările cadru care au stat la baza momentului formativ ce a accentuat viața, alegerea și misiunea sfântului apostol Paul.

În centrul zilei a stat sfânta Liturghie celebrată de pr. Eduard Patrașcu și pr. Cristian Diac. Pr. Eduard, la predică, plecând de la exemplul a două personaje biblice din textele sacre propuse la sfânta Liturghie (Isaia și tânărul bogat: Is 6,1-7, respectiv Mt 19,16-30), a vorbit despre cât este de important ca Isus Cristos să fie punctul de plecare și sursa de energie a tuturor alegerilor și, implicit, a activităților din viața de zi cu zi: Isaia a ales să se facă crainic al Domnului ("Cine va merge pentru noi?... Iată-mă, trimite-mă pe mine" Is 6,8), tânărul a refuzat și acest refuz i-a adus numai tristețe ("Auzind aceste cuvinte, tânărul a plecat trist" Mt 19,22).

După pauza de prânz au fost discuții în grupuri mici, în care s-au subliniat anumite aspecte din filmul vizionat, care au făcut trimitere la viața noastră, a tinerilor, la dificultățile întâmpinate în mărturisirea credinței, la alegerea Acțiunii Catolice ca mod de a răspunde chemării de a fi misionar, ca stil de viață.

La finalul zilei a avut loc un consiliu zonal ACT, moment de evaluare a activităților parohiale din lunile octombrie și noiembrie, de analiză a programului asociativ diecezan și de programare a activităților zonale pentru luna decembrie.

A doua serie a întâlnirilor de formare pentru sectorul tineri va fi pe parcursul lunii februarie 2009, tot pe zone de activitate. Până atunci, momentul cel mai important din viața asociativă este depunerea adeziunii la Acțiunea Catolică la 7 decembrie 2008. Adeziunea este pentru membrii AC, copii, tineri și adulți, un moment de celebrare, de sărbătoare, de ieșire din anonimat și de părăsire a angajării ocazionale în fața lui Cristos și a comunității.

Purtând în inimi îndemnul Sfântului Părinte și al păstorului diecezei, să avem curajul să facem din tema acestui an asociativ nu doar motoul unor simple întâlniri, ci un stil de viață. Să avem curajul să fim martori și discipoli ai iubirii oriunde și oricând: "Nu doar admiratori, ci discipoli!".

Parohiile care au participant la cursul ACT din zona Iași sunt: Huși, Iași "Sfânta Tereza", Iași "Adormirea Maicii Domnului", Pașcani, Rădăuți, Răducăneni, Tomești și Horlești (aceasta din urmă fiind la prima experiență, nefiind încă membră AC).

Iuliana Tofana și Daniela Chelaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 noiembrie 2008: Iași: Curs de formare pentru tinerii din Acțiunea Catolică


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat