Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli (Italia): Prima duminică din Advent

Credincioșii romano-catolici români din Ladispoli (Italia) au fost prezenți în număr mare la sfânta Liturghie din prima duminică din Advent, la 30 noiembrie 2008, în sărbătoarea sfântului apostol Andrei, conștienți fiind de faptul că Adventul este un timp de speranță, de veghere, de așteptare, de post și rugăciune care să conducă la convertire și la pregătire pentru sărbătoarea Crăciunului și a celei de-a doua veniri a lui Isus.

Sfânta Liturghie de la ora 9.00, celebrată de pr. Adrian Chili, noul capelan al comunității românilor catolici de aici, a început cu un moment special: binecuvântarea coroanei de Advent. Anul acesta, coroana de Advent are o semnificație aparte pentru întreaga comunitate din Ladispoli, deoarece a fost pregătită de credincioșii comunității romano-catolice din România. Splendoarea și frumusețea acestei coroane i-a uimit pe italieni, care erau obișnuiți cu o coroană mult mai simplă și mai mică.

În ritul de binecuvântare al coroanei de Advent, pr. Adrian a explicat de unde provine acest obicei și ce semnifică această coroană. A subliniat că binecuvântarea și așezarea acestei coroane în bisericile romano-catolice în perioada de Advent este un obicei relativ recent (de pe la mijlocul secolului XX). Cele patru lumânări semnifică cele patru săptămâni ale timpului Adventului. Aprinderea succesivă a lumânărilor (fiecare lumânare are o semnificație aparte) indică apropierea progresivă a nașterii lui Isus, care este lumina lumii.

Imediat după binecuvântarea coroanei a început sfânta Liturghie, animată de corul comunității și întreg poporul lui Dumnezeu prin cântece specifice Adventului. Tot credincioșii au fost aceia care au citit lecturile și rugăciunea credincioșilor.

La predică, pr. Chili Adrian a dorit să ne reamintească invitația la convertire și la vegherea continuă, repetată de mai multe ori de Isus. A subliniat în același timp că pot fi oameni care se scoală dis-de-dimineață, dar care abia spre seară ajung să se trezească cu adevărat. A reamintit că Adventul este un timp important pentru toți, atât pentru copii, cât și pentru tineri și adulți, pentru că Isus Cristos a venit pentru toți, fără să facă nici o diferență. Dar, ca orice oaspete așteptat, trebuie să facem în așa fel încât să-l primim bine, cu sufletele curate și pregătite special pentru el.

Fiind în postul Crăciunului, în acest an dedicat sfântului apostol Paul, la invitația pr. Adrian, credincioșii au pornit pe urmele sfântului Paul, la bazilica dedicată lui din Roma ("San Paolo fuori le Mura") și la locul unde a fost decapitat ("Tre fontane"). Fiind în zona "Tre fontane", au vizitat și biserica dedicată sfintei Fecioare Maria, numită "Madonna della tre fontane". S-au încredințat ajutorului și mijlocirii sfintei Fecioare Maria și sfântului apostol Paul, pentru o pregătire cât mai adecvată pentru sărbătoarea Crăciunului și pentru viața de fiecare zi.

Astfel, timpul Adventului devine modelul a ceea ce trebuie să fie existența creștină: așteptarea vigilentă a lui Isus. Noi nu trebuie decât să ne rugăm și să sperăm. Pentru că mântuirea nu există decât în Isus Cristos și la creștinismul autentic și plin de viață. Adventul ne oferă ocazia de a ne ruga mai mult, a asculta și medita mai mult cuvântul Domnului, a ne hrăni mai mult cu pâinea coborâtă din cer, cu Isus din sfânta Împărtășanie, a plânge mai mult, a ierta mai mult, a iubi mai mult pe fiecare. Să nu fim lipsiți de curaj: "Priviți în sus și ridicați-vă capetele, căci mântuirea voastră este aproape!".

Fiindcă se apropie Crăciunul, credincioșii romano-catolici din Ladispoli doresc să pregătească un mic concert de Crăciun, și pentru aceasta fac repetiție în fiecare vineri seara începând cu ora 19.45. Cu această ocazie sunt invitați toți cei de bunăvoință să participe la concertul organizat împreună cu corul comunității italiene "Sacro Cuore di Gesù", din Ladispoli. Acest concert va avea loc sâmbătă, 20 decembrie 2008, la ora 20.30, în biserica "Sacro Cuore di Gesù", din localitate.

Amintim aici că pr. Adrian Chili este responsabil (capelan) pentru toți credincioșii romano-catolici din România prezenți în Dieceza de Porto Santa Rufina (dieceză care cuprinde printre altele, localități precum Ladispoli, La Storta, Fiumicino, Santa Marinela, Giustiniana, Cesano, Ponte Galleria, Casalotti). Cei care locuiesc pe acest teritoriu și doresc să vorbească cu părintele Adrian, în legătură cu celebrarea sfintelor Liturghii în limba română sau administrarea celorlalte sacramente, îl pot contacta la numărul de telefon 00393806375414.

 

Comunitatea romano-catolică română din Ladispoli

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 noiembrie: Ladispoli (Italia): Prima duminică din Advent


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat