Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Mâna

Am putea începe numărând zilele: 25, 26, 27, 28 noiembrie...

A trecut o lună, nu-i așa?!

De la ce?! - ați putea întreba.

Am putea răspunde că "memoria ne joacă feste". Și că, pe măsură ce trece timpul, un văl se așterne peste asperități, îndulcindu-le sau acoperindu-le cu totul, ștergând contururile, estompând perspectiva, astfel încât evenimentele se pierd într-un fel de ceață roz-aurie într-un spațiu lipsit de perspectiva timpului. Și că o lege firească a duratei omenești face ca experiențele dureroase să fie aruncate undeva, în umbra subconștientului - iar de aici sunt activate sau nu, în raport de același comandament natural al supraviețuirii - și asta doar ca să ne asigure propriul confort călduț în viscolul evenimentelor. Sau - pur și simplu - am aflat, am uitat, nu ne pasă! Gata!

Și totuși...

Există ceva peste care nu se poate trece. Și acel "ceva" este rădăcina oricărui bine: recunoștința. Un sentiment "incomod" fiindcă face apel la dreptate - și niciodată dreptatea nu a fost mai mult clamată, mai puțin acceptată și atât de rar făcută ca în epoca deschisă de "Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului" și stindardele însângerate pe care - culmea ironiei - scria: "Libertate, Egalitate, Fraternitate"...

Am uitat, nu-i așa?! Atunci, haideți să privim fotografia de mai jos: o mână. Exact, o mână! O mână făcută să aline, să susțină, să culeagă și să ducă în cerul lui Dumnezeu, la fiecare sfântă Liturghie, intențiile, dorințele, visele, durerea și bucuria, inima noastră însăși, atunci când el rostea: "Sus inimile" și fiecare răspundea: "Le avem la Domnul". O mână prin care roua Duhului Sfânt sfințea darurile și pe noi înșine, care susținea potirul cu sângele Domnului și frângea trupul lui Isus în sfânta ostie. O mână - acum ea însăși frântă. Uitați-vă bine! Umbrele care se văd pe degete sunt sânge: vânătăi făcute prin lovire în timpul vieții. Oasele rupte ale podului palmei dau nefireasca resfirare a degetelor. Antebrațul frânt, degetele frânte. Nu e un mulaj, nu e "vai, ce imagine bine realizată" - cum s-ar extazia cineva neatent și cu gândul aiurea. "Christianus alter Christus", "Creștinul este un alt Cristos", spunea sfântul Augustin. Nu ne putem uita prea mult la mâna aceasta, nu-i așa? Imaginea e cumplită, fiindcă ne face să "simțim" durerea în fiecare fibră dinaintea morții. Atenție, nu e un simbol, nu e un mulaj, nu e un desen! E o fotografie reală, de tip medicina legală, a unei realități crude. Și e cumplită.

Nu ne putem uita... de aceea preferăm să uităm.

Sau s-o credem doar un mulaj, un simbol, orice altceva... numai că e reală, nu.

Și nu a trecut decât o lună: 25, 26, 27, 28 noiembrie...

"Doi preoți iezuiți au fost uciși în bătaie în plin centrul Moscovei. Corpurile lor au fost descoperite la 28 octombrie, dar asasinatele au avut loc la 25 și, respectiv, 27 octombrie"...

Între timp, au fost uciși alți creștini, au fost canonizați alți martiri, a fost Ziua Tuturor Sfinților și ziua celor plecați la Domnul...

Dar în același timp, l-am sărbătorit pe Cristos Rege și ne pregătim de Advent. "Tu, care ești în mine mai mult decât mine, fă-mă prezent prezenței tale". Și ce poate fi mai "prezent" în fața lui Dumnezeu decât sângele martirilor săi, care dă viață credinței noastre și care ne face prezenți și pe noi înșine, nu în "piața" consumismului, nu în areopagul tuturor îndoielilor, ci în certitudinea luminii divine?!

Vă mai amintiți cum se numeau? Victor Betancourt Ruiz (42 de ani), SJ, preot, de cetățenie ecuadoriană, reprezentant al profesorilor Institutului de Filozofie, Teologie și Istorie "Sfântul Toma" din Moscova, și Otto Messmer (47 de ani), SJ, preot, de cetățenie rusă, provincial al iezuiților din Rusia. "Motivul crimei urmează să fie stabilit" - preciza comunicatul oficial. Dar criminalii?!

Mâna aceasta se odihnește acum în Domnul. Dar conștiința noastră se poate odihni?

E mâna unuia din preoții asasinați. Să mai privim o dată. Și să ținem minte!

"Christus vincit, Christus regnat, Christus, Christus imperat".

Dincolo de toate asasinatele, crimele, răzbunările oamenilor, dincolo de nepăsarea, neatenția și indolența noastră, dincolo de vorbele și de tăcerea noastră, trecând prin însăși inima, iubirea și chiar prin sângele nostru - Christus, Christus IMPERAT!

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat