Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Curs de formare pentru președinții parohiali AC

Un curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice s-a desfășurat în perioada 21-23 noiembrie 2008, la Mănăstirea Carmelită din Luncani. Tema acestei întâlniri a fost dată tema anului asociativ în curs, "Nu doar admiratori, ci discipoli", cu motoul "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" - Mc 8,34 (text: Mc 8,34-38).

Au fost prezente aproximativ 45 de persoane, președinți parohiali, membri ai consiliului diecezan AC, precum și oaspeți din străinătate. La acest curs a participat și un grup de tineri din Republica Moldova, în vederea unei viitoare colaborări între AC Iași și tinerii din Chișinău.

Programul întâlnirii a fost unul foarte divers.

Cursul s-a deschis vineri seara cu sfântă Liturghie, celebrată de pr. Felix Roca, asistentul spiritual general, alături de pr. Costel Țăranu, asistent sector tineri, zona Bacău și de pr. Mihai Bălan, asistentul spiritual al grupului de tineri din Chișinău. A urmat apoi o seară de cunoaștere, coordonată de Alexandra Cojan, responsabila diecezană ACC, care, prin jocuri și momente de relaxare, a ajutat participanții să se deschidă și să se cunoască mai bine.

Ziua de sâmbătă a debutat cu rugăciunea Laudelor, după care, avut loc un prim moment de formare prezentat de pr. Felix Roca. "Cine este președintele parohial?" și "Ce trebuie să facă președintele parohial?" - acestea au fost întrebările care au stat la baza momentului de formare.

Explicarea proiectului formativ ACRO intitulat "Voi sunteți prietenii mei", precum și a itinerarelor de formare pe sectoare a constituit cel de-al doilea moment formativ al dimineții, realizat de Anca Lucaci, președinta diecezană AC.

În centrul zilei a stat sfânta Liturghie, celebrată de asistenții spirituali AC prezenți: pr. Felix Roca, pr. Mihai Bălan și pr. Marius Sabău.

După-amiază s-au desfășurat atelierele de lucru, coordonate de Narcis Jitaru, vicepreședintele diecezan AC, care a vorbit despre "Liderii din lumea de azi și impactul emoțional asupra noastră". În cadrul grupurilor de discuții, prin jocuri de rol, s-au pus în discuții soluții la elementele de conflict și factorii perturbatori ai bunului mers al unei organizații.

Rugăciunea Vesperelor a fost realizată în comun cu comunitatea fraților și surorilor carmelite din Luncani.

Seara a avut loc o adorație, după care, pe parcursul întregii nopți adorația a continuat prin momente individuale de adorare a lui Cristos, Regele universului, prezent în preasfântul sacrament.

Duminică dimineața a fost un moment spiritual de lectio divina, prin meditarea textului evanghelic "Condițiile urmării lui Isus" (Mt 16,24-28; Lc 9,23-28), propus de părintele Felix Roca.

A urmat sfânta Liturghie comunitară, care a încheiat programul cursului de la Luncani.

Anca Lucaci

*

Întâlnirea președinților parohiali a fost și de data aceasta un moment de comuniune, împărtășire și prietenie. Îmi exprim aici bucuria de a fi luat parte la o asemenea întrunire și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru chemarea pe care mi-a făcut-o.

Este uimitor cum Dumnezeu reușește să comunice atât de multe lucruri, cum ne face să trăim mai profund credința noastră. Încă o dată am realizat cât este de important ca atunci când suntem chemați, noi să răspundem, iar o dată cu răspunsul nostru să luam în mâini misiunea pe care ne-o încredințează Dumnezeu, o dată cu chemarea sa.

Cursurile de formare au un rol dublu și foarte important. În primul rând se produce o schimbare la nivel individual, în viața fiecăruia dintre cei prezenți. Prin momentele trăite, se conștientizează tot mai mult nevoia de a lua parte la planul lui Dumnezeu, de a schimba puțin traiectoria vieții noastre, dar nu așa cum vrem noi, ci așa cum dorește el. O data ce se realizează o purificare la nivel individual, Dumnezeu ne trimite în mijlocul oamenilor pentru a răspândi credința, pentru a-l face cunoscut.

Ceea ce mi-a plăcut mult la acest curs au fost momentele de rugăciune, de cântare și de adorare a lui Isus. Este cu adevărat minunat să participi la aceste momente prin care îl simți pe Dumnezeu tot mai aproape de inima ta.

Atât în inima mea, cât și în inima celorlalți prezenți la curs sunt sigură că a crescut dorința de a fi misionar, de a da un răspuns pozitiv chemării lui Dumnezeu. El are nevoie ca noi să-i fim aproape, să-l mărturisim, să-l purtam cu noi oriunde am merge.

Acțiunea Catolică este un mod de a răspunde chemării de a fi misionar la noi acasă, în parohia noastră. Ea este înainte de toate un proiect al lui Dumnezeu, un stil de viață.

Ana Petrina


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat