Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Timp pentru suflet, timp pentru tine(ri)

La Oratoriul "Maria Bambina", din Parohia "Sfânta Cruce", Bacău, a avut loc sâmbătă, 22 noiembrie 2008, o întâlnire formativă și de reflecție pentru tineri coordonată de pr. Vasile Petrișor și sr. Silvia Brandiu (SMB). Este prima dintr-o serie de șase întâlniri formative lunare, cu scopul de a-i ajuta pe tineri să pășească pe drumul iubirii, descoperindu-l pe Dumnezeu în timpul și spațiul propriu fiecăruia; timp și spațiu înțeles ca "loc" în care Dumnezeu întâlnește viața noastră și-și revarsă iubirea chemând colaboratori la însăși misiunea sa. Cuvântul iubire nu e un cuvânt generic sau abstract, ci este iubirea care se identifică cu însăși persoana lui Cristos: cuvântul său, alegerile sale, misiunea sa, modul său de a iubi și a dărui propria viață; spațiu ce nu poate fi separat de dimensiunea timpului.

Prima întâlnire, coordonată de părintele Vasile Petrișor, a pornit de la întrebările: "Dumnezeu - ieri sau astăzi?"; "Doamne, mai trăiești?"; "Ne mai vorbește Dumnezeu astăzi?".

Ascultarea este modul în care Dumnezeu mă invită să locuiesc timpul. Și prin această ascultare atentă eu îmi dau seama de astăzi și de realitatea care în orice clipă "îmi vorbește".

Astăzi Dumnezeu are un "cuvânt pentru mine" pe care să-l recunosc printre o mie de voci; ascultându-l, descopăr prezența sa care dă sens vieții mele. Simbolul predominant al acestei întâlniri a fost Biblia. Pentru că ea ne poate face să înțelegem și să aprofundăm semnificația și valoarea cuvântului. Biblia este Dumnezeu care se face prezent în mijlocul nostru. Nu e o simplă carte... ci e Dumnezeu... Biblia vestește mântuirea ca un fapt "actual", concret, verificabil; cine citește, se găsește în fața unei provocări: "astăzi s-a împlinit Scriptura, cuvântul pe care l-ați auzit cu urechile voastre". "Astăzi" este termenul care delimitează 24 de ore, dar totuși, "astăzi" conține trecutul (ca amintire) și viitorul (ca așteptare a ceea ce va fi), însă timpul său este prezent: acum. În Biblie "astăzi" este legat de vestirea mântuirii care asumă caracterul lui acum și aici.

Munca de grup a avut drept obiectiv intrarea în realitatea lui "astăzi", pentru a identifica caracteristicile și pentru a individualiza "unde" Dumnezeu se face prezent și în ce mod. Astfel, pe o masă au fost așezate imagini din reviste care să scoată în evidență cum se mișcă lumea "astăzi". Fiecare participant și-a ales categoria de analiză, apoi în grup s-a analizat cum se demonstrează "astăzi-ul" lui Dumnezeu și cum e prezent el în acea realitate.

Întâlnirea personală cu textele alese special din Sfânta Scriptură (Cartea Apocalipsului), i-a făcut și ajutat pe tineri să experimenteze un dialog interpersonal și direct cu Dumnezeu prezent în cuvânt.

Fiecare a fost apoi invitat să ceară pentru "astăzi" de la Dumnezeu ajutor, ocrotire și garanția prezenței sale. Aceste cereri au fost concretizate în rugăciunea carte a încheiat întâlnirea.

Participanții și-au dat timp ca să trăiască "astăzi-ul" lui Dumnezeu care vorbește în acest moment și au descoperit că acest "astăzi" este locul în care trebuie să se lase întâlniți de Dumnezeu.

Deci e nevoie să învățăm să recunoaștem semnele prezenței sale, pentru ca "timpul nostru" să devină tot mai mult "timpul mântuirii".

Sr. Silvia Brandiu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat