Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dublin: Vizită pastorală

Credincioșii catolici români din Irlanda, în mare majoritate provenind din Dieceza de Iași, au primit cu mare bucurie vizita episcopului Petru Gherghel la Dublin, între 17 și 18 noiembrie 2008.

La biserica "Our Lady of Lourdes" din centrul Dublinului, unde este găzduită comunitatea românească încă din anul 2000, credincioși români din toată Irlanda, nu numai din capitală, s-au adunat ca într-o zi de mare sărbătoare, deși era o zi obișnuită din timpul săptămânii. Celebrarea a început cu rugăciunea sfântului rozariu, condusă de Preasfințitul Petru.

Salutul de bun venit a fost exprimat de întreaga comunitate prin cântecul "Iată, marele preot...", de la începutul sfintei Liturghii de la ora 20.00. În ziua în care Biserica a comemorat-o pe sfânta Elisabeta de Turingia, s-au folosit lecturile duminicii precedente, de la care a pornit Preasfințitul, în cadrul omiliei, pentru a scoate în evidență imaginea sfintei Elisabeta de soție harnică și iscusită din Cartea Proverbelor, și a alăturat-o la imaginea bărbatului "slujitor bun și credincios" care știe să folosească bine talanții încredințați. Aceste două exemple le-a oferit credincioșilor ca modele de viață creștină, oriunde s-ar afla. La sfârșitul Liturghiei, Preasfințitul a felicitat întreaga comunitate pentru minunata mărturie de credință pe care o dă chiar și aici, departe de locurile de origine. Apoi a amintit despre episcopul martir Anton Durcovici ("el însuși un emigrant"), al cărui proces de beatificare este în desfășurare, și i-a îndemnat pe toți credincioșii emigranți să se încredințeze mijlocirii sale, iar părintelui Eugen Țîmpu (asistent spiritual al comunității) și părintelui Ciprian Budău, OFMConv (care, fiind într-un convent franciscan irlandez din apropiere, ajută la păstorirea comunități românești ori de câte ori este nevoie), le-a conferit medalia emisă în memoria episcopului Anton Durcovici.

Părintele Eugen a dedicat apoi această medalie tuturor credincioșilor pe care îi păstorește. Conform unei tradiții irlandeze, Preasfințitul i-a așteptat la ieșirea din biserică pe toți credincioșii, și toți au dorit să dea mâna cu dânsul (și nu erau puțini, peste 400), ocazie cu care au primit fiecare câte un cuvânt de încurajare.

Marți, a doua zi, programul la biserică a început la aceeași oră cu recitarea rozariului condus de data aceasta de un laic, iar Preasfințitul a stat la dispoziția celor care au dorit să se spovedească. Liturghia a început în aceeași atmosferă de sărbătoare. În cadrul Liturghiei a fost botezat micuțul Dario Iulian, al 338-lea copil botezat în comunitatea românească de la înființare. La omilie, Preasfințitul a subliniat grija deosebită pe care o manifestă Biserica față de copii, rolul părinților și nașilor în educarea lor, dar și rolul întregii comunități prin exemplul pe care trebuie să-l dea noilor fii ai lui Dumnezeu. Apoi a felicitat familiile care arată deschidere față de darul vieții. La sfârșitul Liturghiei, pr. Eugen a mulțumit în numele întregii comunități Preasfințitului pentru aceste două zile de har.

Vizita a mai cuprins și o întâlnire a episcopului Petru la sediul Arhiepiscopiei cu episcopul auxiliar de Dublin, Mons. Eamonn Walsh. Printre alte discuții, episcopul Petru a mulțumit pentru ospitalitatea Arhiepiscopiei de Dublin arătată față de credincioșii români, iar episcopul Eamonn a mulțumit pentru mărturia de credință a românilor în mijlocul poporului irlandez.

Preasfințitul și-a manifestat interesul și admirația și față de unele obiective din istoria națiunii irlandeze, pe care le-a vizitat între timp, cum ar fi:

- impresionantele monumente funerare a coloniștilor din perioada neolitică de la Newgrange, monumente mai vechi decât piramidele din Egipt, datând din jurul anului 3000 î.C.;

- catedrala "Sfântul Patrick", construită de normanzi în anul 1191 lângă o fântână care a existat în actualul părculeț de lângă catedrală unde se spune că sfântul Patrick (cel care a încreștinat Irlanda și a fost primul episcop al Irlandei) a botezat mulți convertiți la creștinism;

- monumentul din parcul Fenix care marchează locul unde, la 29 septembrie 1979, papa Ioan Paul al II-lea, aflat în pelerinaj în Irlanda, a oficiat sfânta Liturghie în prezența a peste un milion de credincioși.

Preasfințitul a făcut și o scurtă vizită la o familie de români stabilită de mai mulți ani în Irlanda, făcându-și o idee despre cum stau emigranții aici.

Toate acestea au făcut ca vizita să fie una rodnică în inimile și sufletele credincioșilor care nu contenesc să povestească despre momentele frumoase și înălțătoare petrecute împreună cu episcopul Petru Gherghel, căruia îi mulțumim pentru efortul depus.

Comunitatea catolicilor români din Dublin

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-18 noiembrie: Dublin: Vizită pastorală


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat