Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Admissio

Studenții anului III de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au fost admiși sâmbătă, 22 noiembrie 2008, printre candidații la ordinele diaconatului și prezbiteratului, îmbrăcând haina clericală (reverenda). PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a condus celebrarea care a avut loc în capela seminarului.

Celebrarea în cadrul căreia studenții din anul III sunt admiși la ordinele sacre ale diaconatului și prezbiteratului are loc în fiecare an, de regulă în sâmbăta dinaintea solemnității Cristos, Regele Universului. La fel s-a întâmplat și anul acesta.

Ziua în care a avut loc ritul Admissio a fost o zi de reculegere pentru seminariștii de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Părintele Corneliu Berea, din cadrul Congregației "Misionarii Cuvântului Divin", i-a însoțit pe seminariști pe parcursul întregii zile de reflecție, oferindu-le anumite repere pentru aprofundare în cadrul a trei meditații.

Ritul propriu-zis a avut loc la ora 18.30. După rugăciunea rozariului a avut loc celebrarea prezidată de PS Aurel Percă, fiind de față și pr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului, și pr. Viorel Ababei, spiritual, care au dat mărturie pentru cei 19 studenți teologi care urmau să intre în rândul candidaților la diaconat și prezbiterat.

În cadrul celebrării s-a proclamat cuvântul lui Dumnezeu, a fost adresat cuvântul de învățătură de către PS Aurel și au fost sfințite, prin rugăciuni și stropirea cu apă sfințită, hainele clericale pe care le-au îmbrăcat studenții seminariști.

  • "Momentul Admissio reprezintă pentru mine o concretizare a chemării a lui Dumnezeu și un răspuns din partea mea la această chemare divină. Plin de încredere că astfel voi ajunge mai aproape de el, înaintez cu speranță pe acest drum știind că Domnul îmi rămâne mereu alături întărindu-mă cu harul său, pentru a ajunge până la capăt, adică până la comuniunea cu el". (Marian Blaj)

  • "Trăiesc eu, dar nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine" (Gal 2,20). "Astăzi, când am fost admis printre candidații la ordinele sacre ale diaconatului și prezbiteratului, nu pot spune decât împreună cu apostolul Paul: Cristos trăiește în mine. Momentul Admissio, pentru mine și colegii mei, e o împlinire și mulțumire sufletească după un parcurs de șase ani de formare. E un moment important, dar nu cel mai important, deoarece formarea continuă, și de acum se așteaptă și mai mult ca talanții care au fost investiți în noi să rodească. E greu de spus ce simt acum deoarece încă mai sunt cuprins de febra evenimentului. Tot ce pot spune este că nu sunt vrednic de un asemenea dar. Privind în urmă, văd cum viața mea prinde contur și se îndreaptă pe zi ce trece spre un plan spre care cineva de sus îl aranjează, iar astăzi mă simt tot mai nevrednic să corespund acestui plan. E primul da pe care l-am spus Bisericii și planului divin cu mine. Sper ca acest răspuns să aibă continuitate și să se transforme în viață, în fapte. Mă rog Domnului să mă (ne) susțină cu harul său în drumul ce-l avem de parcurs și să nu uit(ăm) niciodată cui i-am spus da-ul nostru. Nu pot să nu mulțumesc celor care ne-au fost alături în tot acest timp de formare, dar, înainte de toate, lui Dumnezeu care ne-a ales fără nici un merit din partea noastră. Încredințăm toate dorințele noastre și viața noastră Maicii chemării noastre sfinte. Fie ca ea să ne conducă la Isus. Deo gratias!" (Aurelian Herciu)

Maricel Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 noiembrie: Iași (ITRC): Admissio (9)


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat