Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Speranță misionară

Pr. Marius Catrințașu a participat în perioada 8 septembrie - 11 octombrie 2008 la un curs de formare misionară în Verona, Italia, în vederea plecării, la 10 decembrie 2008, în Coasta de Fildeș, ca misionar ad gentes. Cu această ocazie ne-a transmis și impresiile personale în legătură cu perioada de formare, pe care le redăm mai jos.

Utile și în același timp necesare, cursurile s-au axat în principal pe formarea umană, autocunoaștere, istorie, geopolitică, spiritualitate misionară, antropologie, filozofie, elemente tradiționale africane, urmând ca după fiecare săptămână să aibă loc o sinteză și o verificare.

Pentru două săptămâni am avut fericita ocazie să mă întâlnesc în aceeași instituție cu preoți din diferite părți ale lumii, care se pregăteau pentru a lucra în Italia, o bună parte din ei fiind africani. Primul sentiment care m-a încercat a fost unul de teamă, pentru că, deși sunt exact ca și noi, îi cunoaștem atât de puțin. Am asistat, de pildă, la o liturghie parțial africană unde am remarcat puterea lor de expresie și de manifestare culturală. După această scurtă perioadă, plecând în parohii, m-am simțit mai sărac...

De-a lungul orelor de formare misionară am auzit de mai multe ori că Africa e unul din cele mai bogate continente din lume în resurse naturale, dar care, din păcate, este sărăcit, prin folosirea lor în mod eronat și egoist. Vreau să cred că Africa e un continent puternic pentru că a reușit să învingă fenomenul sclaviei, care, până acum 100 de ani, era un lucru firesc în multe părți ale lumii; a învins fenomenul colonizării excesive din partea Angliei, Franței, Spaniei, Portugaliei etc. Astăzi Africa e un continent liber, dar independența câștigată cu mult sânge îi face proprietari, nu suverani.

În a patra săptămână de curs cred că am aprofundat cel mai bine antropologia africană ca urmare a unui incident din timpul cursului. Profesorul Filomeno Lopez, personalitate africană, scriitor, muzician, filozof, cu un stil simplu, dar plin de inteligență, a reușit să transmită acea siguranță că Africa nu e caput mundi (capătul lumii) și nu trebuie să avem motive de teamă. Totuși, discursurile sale erau puțin dure pentru urechile anumitor cursanți, tributari unei formări occidentale, pur europene. La un moment dat unul din ei a avut o reacție negativă, plângându-se de modul în care profesorul atingea anumite puncte sensibile. Filomeno a ascultat în liniște toate reproșurile și apoi a făcut un gest prin care și-a arătat profunzimea. A luat un pahar gol de plastic și o sticlă cu apă, s-a îndreptat spre acea persoană și au băut amândoi din același pahar, pentru că focul neînțelegerii se stinge întotdeauna cu apă. Apoi, îngenuncheat în mijlocul sălii de curs, a început să se explice, atingând gresia rece cu mâna tremurândă ca și cum ar fi atins pământul african, și a cerut iertare dacă a scandalizat pe cineva, demonstrându-ne că nu se sfiește să spună adevărul, să lupte pentru el, dar să o facă într-un mod în care nici unul din cei prezenți nu eram capabili să o facem. Atunci am înțeles de fapt că înculturarea presupune și să accepți forma de viață specifică unui popor, unei persoane care, în spatele pielii negre, ascunde o inimă care, de multe ori, bate mai tare ca a noastră.

Am avut parte de multe mărturii pe parcursul acestui timp binecuvântat atât din partea colegilor cursanți cât și din partea episcopilor, preoților și oaspeților care ne-au vizitat. Cred că ceea ce este mai important este să fii misionar în credință și om de acțiune în pastorație; a fi una cu cei pe care îi evanghelizăm și a evita politica defectuoasă noi-voi; a ști să ascultăm și să apreciem prezența cuiva în orice moment, pentru că poate fi un moment unic. La fel cum unică a fost și experiența acestui curs care m-a determinat să fiu mai conștient ca oricând că fără Dumnezeu nu am nimic de oferit.

Pr. Marius Catrințașu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat