Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Belgia: Impresii de călătorie

Pentru o mai bună cunoaștere a instituțiilor europene și a activităților desfășurate, în contextul anului multilingvismului și al interculturalității, un grup de 13 reprezentanți ai mass-media din Iași au vizitat, în perioada 12-14 noiembrie 2008, instituțiile europene de la Bruxelles. Vizita a fost facilitată de grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat) și al Democrațiilor Europeni (PPE-DE) din Parlamentul European, prin deputatul european Dumitru Oprea.

Au fost întâlniri și discuții cu câțiva europarlamentari, vizite la Parlamentul European și în orașele Bruxelles și Bruges.

În Bruxelles, capitala Belgiei, își au sediul permanent atât Uniunea Europeană, cât și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Din anul 1958, orașul a devenit capitala Uniunii Europene. UE este prezentă prin Comisia Europeană, Consiliul UE și prin Parlamentul European, care își desfășoară aici trei sferturi dintre activitățile sale. Sunt peste patru mii de persoane care lucrează în aceste instituții. E un oraș în sine, cu toate serviciile. Vizitatorii își pot face o imagine asupra funcționării și rolului Parlamentului. Clădiri mari, întinse pe suprafețe imense. Mastodonți, în care sunt instituții ultrabirocratice.

Desigur, întrebarea de care nu poți să scapi după ce vizitezi toate acestea e legată de locul spiritualului în tot ce se întâmplă acolo. La final, am aflat că există o cămăruță lângă bucătărie care ține loc de capelă, însă nu e prea vizitată. E o imagine a unei lumi care se organizează tot mai mult pe orizontală, încercând să se descurce singură, gândindu-se tot mai puțin la dimensiunea verticală.

Bruxelles-ul e un amestec dintre nou și vechi. În el se regăsesc biserici și palate, grădini, piețe imense, bulevarde mari și străzi înguste, statui, muzee și cafenele.

Aici te impresionează bisericile imense, gotice. Cu vârful săgeată spre cer, te invită să-ți înalți ființa și gândurile spre înălțimi. Catedrala "Sfinții Mihai și Gudura" are aproape opt sute de ani. Ca să ajungi la intrare trebuie să depui efort, să urci multe trepte, întocmai cum, pentru a te apropia de Dumnezeu, trebuie să te străduiești să scapi de omul vechi, să depășești obstacolele și să-ți curățești ființa întreagă. În catedrală impresionează vitraliile și amvonul bogat sculptat cu scena alungării lui Adam și a Evrei din grădina paradisului.

Grand Place (Piața Mare) este una dintre cele mai frumoase din lume. De aici pornesc în toate direcțiile străzi înguste, pietruite. Fațadele clădirilor (casele breslelor și Primăria) vechi sunt împodobite cu statui aurite de sfinți sau eroi. Casa Regelui este o clădire cu multe turnulețe și colonade, cu detalii fine și ornamente bogate. Deși se numește Casa Regelui, aici nu a stat nici un rege, ci a slujit ca închisoare, iar astăzi adăpostește Muzeul orașului. Reședința oficială a familiei regale este Palatul Regal din apropiere care poate fi vizitat.

În cartierul comercial al Bruxelles-ului, am văzut "Atomium", un simbol al științei și al secolului al XX-lea în care s-a descoperit energia atomica. A fost ridicat în anul 1958. Monumentul, cu o înălțime de 102 metri, reprezintă la scală mare (165 de miliarde de ori), în metal și sticlă, atomul de fier. Are nouă sfere, fiecare cu diametru de 18 metri. În câteva dintre aceste globuri se află expoziții care arată cum se folosește energia nucleară. Turiștii pot ajunge în cele nouă globuri cu liftul și cu scările rulante.

De la Bruxelles, cu trenul, într-o oră, am ajuns în Bruges, un oraș al Flandrei, în nord-vestul Belgiei. Orașul are 117.000 de locuitori, majoritatea catolici. Pentru a-l vedea pe îndelete îți trebuie câteva zile. Noi l-am vizitat la pas grăbit în câteva ore. Ieșirea din gară ne-a întâmpinat cu o mare parcare de biciclete. La pas, am putut admira minunea arhitecturii medievale. Bruges își deapănă povestea prin clădirile și canalele pe care le are. Străduțele înguste pietruite, clădirile vechi și frumos aliniate, vechile poduri, mulțimea de sălcii oglindite în apă, bisericile gotice maiestuoase, magazinele și muzeele îți încântă privirea. Canalele cu apă care străbat orașul vechi i-au dat numele de Mica Veneție a Belgiei sau Veneția Nordului. În centrul vechi al orașului, inclus în patrimoniul mondial al UNESCO, am putut admira turnul Beffroi (Belfort), de peste 90 de metri, cu 366 de trepte, cu basoreliefurile, arcadele și ferestrele prelungi, cu dantelăriile în piatră și cu turnulețele sale.

Populația Belgiei era estimată, în anul 2007, la 10.445.852 de locuitori, aproape 10% trăind în capitală (970.000 de locuitori, incluzând și suburbiile). Ca religii, 87,9% din populație sunt romano-catolici (împărțiți în nouă dieceze), 2,5% musulmani, 1% protestanți, iar 8,6% sunt de alte religii.

Pentru români, sunt cinci parohii ortodoxe (Gent-Aalst, Liege, Anvers și două în Bruxelles), care țin de Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală și Meridională, cu sediul la Paris. În Bruxelles, sunt două parohii: Parohia "Buna-Vestire", care se închină în biserica catolică "Sfânta Ecaterina" din centrul orașului și Parohia "Sfântul Nicolae". Conform pr. paroh Vasile Palade, care slujește în prima parohie, în Belgia sunt 5.000 de familii ortodoxe din care 2.000 în Bruxelles.

Se vorbește tot mai mult, în Belgia, despre o practică religioasă în declin, atât în ceea ce privește frecvența la Liturghia duminicală, cât și la tainele Botezului și a Căsătoriei. Există o criză de vocații la preoție și la viața de mănăstire.

Papa Ioan Paul al II-lea spunea în anul 2003 că societatea belgiană "favorizează în mod voluntar un relativism generalizat", care ar putea duce cu gândul la faptul că societatea "a întors spatele rădăcinilor sale creștine". Relativismul se referă la legislația națională care "afectează dimensiunea fundamentală a vieții umane și sociale, precum nașterea, căsătoria, familia, și chiar boala și moartea".

Într-adevăr, Belgia este a doua țară după Spania, respectiv după Olanda, care a legiferat "căsătoriile" homosexuale și eutanasia. O statistică din anul 2007 arăta un procent mare la divorțuri. Procentul este mai mare în partea mai puțin religioasă, vorbitoare de franceză, a țării, și mai mic în partea flamandă.

Pentru a contracara toate acestea, Biserica din Belgia și-a făcut un program în a promova formarea teologică, spirituală și morală a credincioșilor, începând cu cei tineri. În acest sens, lucrează la răspândirea Sfintei Scripturi în familii și la promovarea adorației în parohii.

În zilele șederii la Bruxelles am putut vedea, de altfel, în zile de lucru, oameni care se rugau în biserică în liniște, în fața lui Cristos prezent în Sfânta Împărtășanie sau care participau la Liturghia de seară.

Printre lucrurile pozitive, este de admirat faptul că fostul rege, Baudouin I, a preferat, pentru ziua de 4 aprilie 1990, să renunțe la tron decât să aprobe legea avortului promovată de Parlament. El scria în jurnalul său: "Am rămas singur, cu conștiința mea și cu Dumnezeu".

Sora Emmanuelle, cunoscută ca a doua Maica Tereza, lucrând în favoarea celor mai dezavantajați din suburbiile capitalei Egiptului, Cairo, este din Bruxelles.

Belgian este și pr. Damian Leprosul, beatificat în anul 1994. El s-a dedicat bolnavilor de lepră de pe Insulele Molokai și a murit, contactând boala, în anul 1889.

Pr. Cornel Cadar

N.B. O mare parte din acest articol a fost publicat în Ziarul lumina vineri, 21 noiembrie 2008.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-14 noiembrie: Belgia: Impresii de călătorie


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat