Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sensul banilor pentru creștin

O nouă carte vorbește despre bogăție în lumea actuală. Pericolul care este înnăscut în bogăție este o temă care a fost prezentă mereu în predica creștină. Luna trecută, întreprinzătorul Frank J. Hanna a publicat o nouă carte a sa cu titlul "What Your Money Means: and How to Use it Well" ("Sensul banilor tăi și cum să-i folosești bine").

Zenit.org a vorbit cu Hanna, care a întreprins și a finanțat multe afaceri, ajungând să primească premiul "William B. Simon" pentru leadership filantropică. Prin intermediul Solidarity Foundation a donat Vaticanului copia cea mai veche a Evangheliei după Luca și a lui Tatăl nostru.

• Este o coincidență voită aceea a publicării cărții în timpul actualei crize financiare mondiale?

Hanna: Nu, dar cred că această coincidență este providențială. Și este foarte interesant acest lucru. În ultima lună am avut mult mai multe ocazii să fac discursuri politice despre economie și despre bani decât în anii trecuți. Cred că mesajul conținut în carte este deosebit de semnificativ pentru oameni chiar pentru momentul pe care-l trăim.

• Și care este mesajul?

Hanna: În realitate, mesajele sunt diferite, dar primul și cel mai important este că banii sunt un dar al lui Dumnezeu care trebuie folosit cu înțelepciune. De obicei noi cheltuim mult timp și multă energie pentru a produce bani și ne dedicăm mult ca să studiem produsele pe care apoi mergem să le cumpărăm, cum ar fi o mașină nouă sau o mașină de spălat nouă, dar nu dedicăm tot atâta energie ca să întrebăm: cum vreau să folosesc banii mei pentru a fi o persoană mai bună și pentru a-i ajuta pe cei pe care-i iubesc ca să crească în virtuți?

• Cum este posibil a folosi banii pentru a crește în virtuți? Nu se spune că banul este rădăcina tuturor relelor?

Hanna: Banul nu este rădăcina tuturor relelor. Ceea ce dăunează sufletului nostru este în schimb alipirea de bani, în loc de a ne alipi de Dumnezeu. În acest sens, alipirea de orice lucru care este bun din punct de vedere obiectiv poate să fie dăunător dacă-l plasăm înaintea lui Dumnezeu, pentru că astfel îl înlocuim pe Dumnezeu cu altceva și încălcăm prima poruncă.

Banul, împreună cu toate celelalte daruri ale lui Dumnezeu, este un ceva pe care el ni-l dă ca instrument de slujire a altora. Și slujindu-i pe alții creștem în virtute.

• Asta înseamnă că nu e greșit a cheltui bani pentru noi înșine?

Hanna: Desigur că nu. Pentru aceasta, dedic o parte din cartea mea chestiunii a cât poate fi considerat ca suficient, fie în termeni de cât punem deoparte, fie în termeni de cât cheltuim pentru noi și pentru alții, în special pentru copiii noștri.

În același mod în care cineva care a fost binecuvântat cu capacitate sau inteligență este justificat să le folosească pentru el însuși și pentru cei pe care-i iubește, tot așa se poate folosi și banul. Dar în momentul în care devenim indulgenți cu noi înșine sau excesiv de indulgenți cu membrii familiei noastre punem piciorul pe un teren alunecos.

• Ce v-a indus, ca om de afaceri, să scrieți această carte?

Hanna: Socrate spunea că o viață fără examen nu este vrednică să fie trăită și pentru aceasta, ca om de afaceri, am luat decizia că nu aș fi cheltuit banii mei, energia mea și timpul meu fără a supune toate acestea unui examen. Dar asta a însemnat să dedic mult timp ca să analizez conceptul de ban, viața mea cu banul și viața și gândirea altora care s-au ocupat de noțiunea de ban.

Această carte este rodul acestui examen. La origine era numai un ansamblu de notițe pentru mine însumi. Imediat mi-am dat seama că trebuia să organizez gândurile mele și notițele mele în ceva paradigmatic, prin care să pot înțelege ceea ce adunasem. Și adunând toate mi-am dat seama că puteam să la ofer în folosul fraților și surorilor mele.

După ce am citit cele adunate, am vorbit cu câțiva prieteni, dintre care unii foarte înzestrați și alții care abia ajung la sfârșit de lună. Ambele grupuri de prieteni spun că au avut de câștigat din citirea acestei cărți.

În definitiv, banul este parte integrantă a lumii în care trăim și lipsa de reflecție asupra acestuia poate cu ușurință să ne ducă la concluzii greșite. Pe de altă parte, înțelegerea corectă a folosirii banului ne poate ajuta să trăim în mod mai complet, mai mult decât ne putem aștepta. În acest sens, o înțelegere mai bună a banului nostru ne poate ajuta să dobândim o înțelegere mai bună a acelor lucruri pe care banii nu ni le pot da.

• Credeți cu adevărat că înțelegerea banului poate să ne ajute să înțelegem mai bine lucrurile pe care banii nu le pot cumpăra?

Hanna: Desigur. Ori de câte ori încercăm să judecăm folosirea binecuvântărilor primite de la Dumnezeu, căutând conducerea sa, ne apropiem mai mult de el. Și, prin aceasta, efortul pentru a înțelege un ceva cum e banul care, din cauza caracterului limitat material în care trăim, ne cere în mod necesar o doză mare de timp și de acțiune, probabil că ne ajută să obținem înțelepciunea necesară pentru a-l putea folosi bine.

Odată obținută această înțelepciune, vom fi mai capabili să apreciem lucrurile nu monetare, nu materiale, cum ar fi iubirea, speranța, credința, curajul, prietenia etc. Putem începe să vedem banul nu ca un scop în sine, ci ca un instrument care trebuie să ne ajute în căutarea lucrurilor lui Dumnezeu.

• Dumneavoastră ați avut diferite recunoașteri datorită operei dumneavoastră de filantrop. În ce mod noi, care nu avem bani, putem fi filantropici cu alții?

Hanna: Înainte de toate trebuie înțeles ce este filantropia. Însuși cuvântul vine din două cuvinte grecești: filos, care înseamnă iubire pentru, și antropos, care înseamnă om. Astfel, conform acestei definiții, Cristos, care avea foarte puține lucruri materiale, a fost filantropul prin excelență.

Nu avem nevoie de mulți bani pentru a fi generoși și, din nou, acest lucru este explicat în carte. Banii pe care-i avem, oricât de mulți ar fi, trebuie să fie un instrument cu care să alimentăm și să hrănim generozitatea noastră. Cred că în măsura în care vom înțelege mai bine asta și rolul banului în viața noastră, cu atât va fi mai probabil să ajungem la acest ideal.

• Această carte despre bani coincide cu învățătura Bisericii?

Hanna: Sper din inimă! Am dat schițele câtorva preoți și unui arhiepiscop, pentru că voiam să fiu sigur că sunt în linie cu învățătura Bisericii. Oricum, cred că faptul de a fi un laic este pozitiv, pentru aportul - sper util - care poate veni de la cel care a trăit în lumea afacerilor.

(Zenit, 11 noiembrie 2008)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat