Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

În ziua de 21 octombrie 2008, prin adresa nr. 2484, Preasfințitul Petru Gherghel a convocat Consiliul Pastoral Diecezan pentru întâlnire de toamnă a anului în curs, reuniune ce a avut loc joi, 13 noiembrie 2008, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, jud. Neamț, cu începere de la ora 10.30.

Pe ordinea de zi au fost incluse următoarele puncte: prezentarea procesului verbal de la ultima întrunire a Consiliului Pastoral Diecezan, prezentarea concluziilor Sinodului Episcopilor care s-a încheiat recent la Roma, modul în care este trăit Anul paulin în parohiile diecezei noastre, proiectele de pelerinaje la Cacica și pe urma apostolului Paul, expunerea unui plan catehetic diecezan pentru copii, propuneri pentru un an pastoral dedicat familiei, prezentarea unui program de adorație pentru preoți, diverse probleme administrative etc.

La întâlnire au participat 54 de membri: preoți, persoane consacrate și laici. Doi membri s-au învoit, iar unii au absentat din diferite motive.

Întâlnirea a fost moderată de pr. Dumitru Farcaș, care a deschis adunarea și a prezentat principalele puncte ce vor fi analizate, făcându-ne atenți că problemele cu care se confruntă astăzi Dieceza de Iași vor trece, dar vor veni cu siguranță altele.

Pr. Alois Moraru, secretarul executiv al Consiliului, a prezentat procesul verbal al întrunirii Consiliului Pastoral Diecezan care a avut loc în ziua de 7 aprilie 2008, sugerând tuturor participanților o reevaluare a rolului pe care îl au la această întrunire și insistând asupra expunerii cât mai practice a temelor ce urmau să fie prezentate.

Pentru a răspunde propunerilor ce s-au făcut la ultima întâlnire a Consiliului Pastoral și nu au fost încă implementate în pastorație, episcopii Petru Gherghel și Aurel Percă au prezentat câteva situații actuale: catehizarea despre și pentru familii trebuie să continue în toate parohiile, asociațiile pentru familii și profesorii de religie sunt în organizare și se lucrează la elaborarea statutelor, nu este încă timpul pentru anumite activități propuse.

Concluziile Sinodului Episcopilor, care s-a desfășurat la Roma între 5 și 26 octombrie, au fost prezentate de Preasfințitul Aurel Percă. După ce a expus tematica, participanții și rolul acestei întâlniri, Excelența sa a sintetizat concluziile oferind patru puncte esențiale: 1) Dumnezeu este Cuvântul, 2) care și-a găsit chipul în persoana lui Cristos, 3) ce locuiește în Casa Cuvântului care este Biserica, 4) orientându-ne pe drumul Cuvântului, adică spre misiune. Preasfințitul Petru Gherghel a prezentat apoi câteva dintre propozițiile părinților sinodali oferite Sfântului Părinte spre analiză și întocmirea documentului final al acestui Sinod al Episcopilor Catolici.

Fiind în Anul sfântului Paul, o temă amplă supusă atenție s-a referit tocmai la inițiativele promovate în dieceză în această perioadă. Pr. Iosif Antile a subliniat principalele realizări și carențe observate în parohiile eparhiei noastre, mai ales în ceea ce privește pelerinajele, catehezele și folosirea materialelor oferite de mass-media. "Catehezele despre sfântul Paul" și "ABC-ul cunoașterii apostolului Paul" constituie două surse pline de conținut în această direcție. S-au făcut și câteva observații foarte importante: Sfânta Scriptură nu poate fi îndepărtată din nici o tematică pastorală, necesitatea implicării mai multor persoane pentru a aprofunda și transmite mesajul biblic, preoții și profesorii de Religie să fie promotorii Sfintei Scripturi în mediile în care activează, fiind conștienți că "nimeni nu poate iubi ceea ce nu cunoaște".

Membrii Consiliului Pastoral au subliniat apoi: necesitatea unei catehizări structurale și constante, posibilitatea folosirii Liturghiei proprii în cinstea sfântului Paul pentru anumite grupuri și circumstanțe, căutarea tuturor oportunităților pentru a transmite Cuvântul lui Dumnezeu, editarea unei broșuri cuprinzând epistolele sfântului Paul, folosirea materialelor publicate pe www.pastoratie.ro și a grupurilor de discuții biblice, promovarea în comunități a filmelor și imaginilor făcute în diverse pelerinaje etc.

În continuare, pr. Alois Fechet a prezentat variantele care au fost propuse în vederea pelerinajelor credincioșilor, asociațiilor, congregațiilor și institutelor religioase la sanctuarul marian de la Cacica. Membrii Consiliului Pastoral și-au dat votul pentru a susține inițiativa Consiliului Prezbiteral, care s-a întrunit la sediul Episcopiei de Iași, luni, 10 noiembrie 2008, și anume: efectuarea unui pelerinaj cu icoana făcătoare de minuni de la Cacica în unele sau toate parohiile diecezei, care se poate derula pe parcursul a mai mulți ani. S-a accentuat necesitatea reînvigorării pietății mariane în parohii și familii în vederea unei pregătiri corespunzătoare anilor pastorali dedicați familiei.

Ca și în cadrul Consiliului Prezbiteral, pr. Iulian Kropp a prezentat programul propus pentru pelerinajele "pe urmele sfântului Paul", oferind date concrete pentru prognozata deplasare, în Turcia, din luna mai 2009. S-a amintit de pelerinajul care se va organiza în luna decembrie 2008 în Țara Sfântă, de anumite "calități" pe care trebuie să și le însușească un pelerin (credință, sacrificiu, demnitate), de modul exemplar în care se grupează comunitățile de catolici români din Spania și Italia pentru a promova pelerinaje la diverse locuri din Europa etc.

În cadrul diecezei noastre funcționează mai multe grupuri organizate pentru copii, dar nu există un program pastoral unitar, de aceea pr. Florin Sescu a propus un itinerar formativ pentru copii, care să se deruleze în toată dieceză, pentru toți copii și pentru o perioadă minimă de doi ani. În susținerea acestui program au fost prezentate mai multe aspecte pozitive (necesitatea formării tuturor copiilor și nu numai ai grupurilor organizate, raportarea formării cu necesitățile parohiale și cu derularea anului liturgic, realizarea unei continuități a formării tinerei generații, existența unui material amplu pentru catehizare, implicarea multor cateheți din rândul tinerilor și adulților etc.), obiectivele țintă, planul pentru derularea acestui itinerar și susținerea ideii că această formare a copiilor nu o suplinește, ci o îmbogățește pe cea care trebuie alocată în vederea formării speciale înainte de primirea sacramentelor inițierii creștine.

Pentru a pregăti corespunzător anii pastorali dedicați familiei, pr. Iosif Enășoaie și doamna Maria Gherghel au prezentat un amplu material pregătit de Asociația "Familia și Viața". Președintele acestei asociații a subliniat multitudinea și complexitatea problemelor cu care se confruntă familiile de astăzi, necesitatea implicării credincioșilor în găsirea unor soluții concrete și pertinente, susținerea inițiativelor promovate de credincioși, implicarea mai asiduă a preoților și credincioșilor în derularea unor programe de ajutorare a logodnicilor și familiilor în criză. A fost prezentat apoi un raport de activitate a asociației menționate, care a vizat: cunoașterea grupului și voluntarilor asociației, aprecierea proiectelor derulate în anii 2007 și 2008, atât la centrul din Roman cât și în câteva parohii din dieceză, sintetizarea programelor derulate în câteva școli și licee, modul în care se va derula noul proiect "Școala familiei" etc. S-a constatat că prea puțini preoți și grupuri parohiale susțin inițiativele Asociației "Familia și Viața", de aceea este necesară crearea unor filiale la Iași, Bacău și Onești, dar și în alte centre parohiale.

O altă temă bine pregătită a fost cea prezentată de pr. Eduard Coșa, care a supus atenției membrilor Consiliului Pastoral Diecezan inițiativele propuse de Congregația pentru Cler, mai ales cele referitoare la amplificarea spiritului de adorație în viața preoților. În acest sens, au fost oferite mai multe argumente (eficacitatea slujirii prin Euharistie, maternitatea spirituală a preoților, secretul sfințeniei stă în raportarea preoților cu Isus Euharisticul, adorația și Liturghia trebuie să fie o necesitate și nu o obligație a slujitorilor altarelor, adorația este un izvor nesecat de vocații etc.) și s-au făcut mai multe sugestii: desemnarea unui preot care să coordoneze această operă în dieceza noastră, să se caute mai multe sanctuare euharistice, să fie locuri unde să se organizeze adorație perpetuă sau de lungă durată, să se facă o catehizare corespunzătoare etc.

Ultimul punct al întrunirii a fost prezentat de Preasfințitul Aurel Percă, care a precizat câteva aspecte administrative ale vieții diecezei: colaborarea cu asociații de caritate din Europa, pensionarea și salarizare personalului angajat în cadrul Episcopiei de Iași etc.

A șaptea întrunire a Consiliului Pastoral al Episcopiei Romano-Catolice de Iași a fost încheiată de păstorul diecezei, Preasfințitul Petru Gherghel, care a prezentat câteva concluzii ce vor constitui subiectul unei viitoare scrisori pastorale la începutul noului an liturgic.

Pr. Alois Moraru,
secretar executiv al CPD


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat