Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oțeleni: Inaugurarea Mișcării Euharistice

Un grup de 21 de laici angajați într-o intensă rugăciune de laudă, cerere și reparație au aderat, marți, 11 noiembrie 2008, la Mișcarea Euharistică, în cadrul unei Liturghii solemne celebrate în capela casei "Maria Bertilla", aparținând comunității Surorilor Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi" din Oțeleni, inițiatoarele acestei mișcări.

Acest moment a fost îndelung pregătit, de aproximativ doi ani. La început a fost grupul de surori "Fiicele Sfintelor Inimi" care, în mod treptat, dar sigur, a atras de-a lungul timpului simpatizanți. Împreună au inițiat și animat diverse ore de adorație, rugăciuni în comun, dar și diferite activități caritative: vizite la bolnavii și bătrânii parohiei, recitarea sfântului rozariu împreună cu aceștia, îndeplinirea unor treburi gospodărești pentru cei ce nu au posibilitatea. Cu alte cuvinte au exercitat din plin iubirea față de aproapele.

Acești simpatizanți se simțeau un grup, dar doreau din toată inima să inaugureze această Mișcare Euharistică într-un cadru oficial, fapt care s-a întâmplat de altfel marți, 11 noiembrie 2008, la ora 15.00 în cadrul unei sfinte Liturghii.

S-a format o procesiune cu cei 21 de simpatizanți care țineau lumânări aprinse în mâini și pe care le-au depus pe altar simbolizând oferirea propriului suflet curat pe locul unde Isus Cristos avea să se jertfească în mod nesângeros în scurt timp. A fost ținut un scurt cuvânt introductiv din partea unei sore aparținând "Fiicelor Inimilor Sacre", după care a început sfânta Liturghie celebrată de pr. Gabriel Trișcă, vicar parohial la Oțeleni.

La sfârșitul acestei sfinte Liturghii a avut loc binecuvântarea participanților cu preasfântul sacrament. A urmat apoi o scurtă agapă frățească, timp potrivit pentru ca participanții să facă schimb de impresii:

  • "A fost un moment deosebit, plin de har. Sunt recunoscătoare bunului Dumnezeu că am reușit să particip la un așa eveniment și mai ales să pot face parte și eu din această Mișcare Euharistică".

  • "Am simțit o bucurie mare. Aș vrea ca toată lumea să poată să simtă această bucurie. M-aș bucura și mai mult ca împreună să reușim să ne rugăm mai ales pentru îndreptarea sufletelor care se pierd pentru că au părăsit calea cea dreaptă".

  • "Aș vrea ca sărbătoare de astăzi să fie o împrăștiere a luminii lui Isus Cristos, să fie un imbold de a merge în lume și de a vesti vestea cea bună tuturor, mai ales celor bătrâni și bolnavi care nu mai pot veni la biserică".

  • "Am tânjit de când eram copil după o asemenea familie. Îi mulțumesc Domnului pentru că mi-a deschis calea aceasta. Mă voi ruga și mai mult pentru toți membrii comunității noastre".

  • "Doamne Isuse Cristoase, om și Dumnezeu ascuns în sfânta taină a altarului, ajută-ne ca, ori de câte ori ne împărtășim sau participăm la rugăciunile liturgice ale Bisericii, să devenim noi înșine hrană: unora drept credință, altora drept speranță, dar pentru toți iubire care face sărbătoare; celor săraci să le fim ajutor, celor bolnavi să le fim medicament, celor bătrâni sprijin, celor ce mor viatic. Doamne Isuse, mărește numărul ucenicilor tăi! Ajută-i pe toți membrii acestui grup să te reprezinte doar pe tine în mijlocul semenilor lor. Ajută-i ca prin ei toți să te cunoască și să ți se închine fără încetare, mulțumindu-ți fără încetare în preasfântul și dumnezeiescul sacrament. Amin".

Pr. Gabriel Trișcă

* * *

Mișcarea Euharistică

Origini și dezvoltare

Mișcarea s-a născut din dorința Fiicelor Inimilor Sacre de a transpune în realitatea laică un aspect al propriei spiritualități care contemplă inima euharistică a lui Isus.

A găsit un răspuns neașteptat în numeroși laici doritori să descopere și să trăiască bogăția rugăciunii euharistice.

Din punct de vedere cronologic a început în anul 1990 cu adeziunea câtorva persoane doritoare să îl iubească pe Domnul, să îl adore, să îi mulțumească și să îl laude și pentru cei care sunt indiferenți sau îndepărtați.

Rugăciunea s-a caracterizat, pentru acești aderenți, în mod particular prin adorație și reparare. S-a născut, așadar, exigența unor întâlniri regulate care au căpătat o cadență săptămânală. Angajarea primelor puține persoane a devenit mărturie, invitație, propunere și mica celulă s-a transformat într-un grup numeros.

Dezvoltarea Mișcării Euharistice a fost semnată de două mari evenimente:

  1. Celebrarea solemnă a aniversarului fondării adorației publice, ce a avut loc pentru prima dată la 23 iulie 1991 și continuată mai apoi în anii următori;

  2. Oprirea în adorație a Sfântului Părinte în "Biserica Adorației Perpetue" la 7 septembrie 1991.

E de dorit ca această creștere să meargă dincolo de granițele originilor sale împărtășind spiritualitatea Fiicelor Inimilor Sacre multor creștini angajați și doritori să relanseze viața lor creștină.

Ce este?

  1. Este o uniune spirituală a laicilor care se angajează într-o intensă rugăciune de laudă, cerere și reparație.

  2. Este o mișcare laicală care își găsește locul în contextul realității bisericești și la care pot adera toți aceia care îi împărtășesc finalitatea.

  3. Este împărtășirea unui aspect al spiritualității Surorilor Maestre a Sfintei Doroteea, Fiicele Inimilor Sacre.

  4. Este un răspuns concret la "setea" inimii euharistice a lui Isus, care dorește să aibă spațiu în inimile oamenilor.

  5. Este participare la opera mântuitoare a lui Isus care s-a oferit pe sine însuși ca jertfă pentru Tatăl, pentru noi.

Obiectivul

Împărtășirea spiritualității euharistice ale Fiicelor, care contemplă inima lui Cristos străpunsă pe cruce și pe care îl adoră în Euharistie.

A adora - a iubi - a repara - a-i mulțumi lui Isus prezent în Euharistie, recomandând, în mod deosebit, inimii sale:

  • pe Sfântul Părinte

  • pe frații nevoiași ai milostivirii divine

  • oboselile și neliniștile lumii

  • misiunea apostolică a congregației

  • pe toate persoanele consacrate

  • pe toți preoții și ministerul lor.

Angajări

Trăirea în Biserică a unei intense vieți creștine, alimentată de:

  • cuvântul lui Dumnezeu

  • sacramente

  • pietatea euharistică

  • fidelitate față de propriile datorii.

Cultivarea propriei vieți euharistice:

  • printr-o oră de adorație săptămânală, comunitară sau personală

  • prin practica primelor vineri din lună

  • prin oferirea muncii, suferinței și a actelor de iubire pentru Isus din preasfântul sacrament, după intențiile Bisericii și ale congregației

  • prin mărturie și zel, pentru a suscita persoane îndrăgostite de Euharistie și de inima milostivă a lui Isus.

Stema, cu simplitate liniară și claritate teologicii, sintetizează darul suprem al Mântuitorului consumat pe cruce și continuat în sacrificiul euharistic.

Ostia: recheamă misterul pâinii frânte și al sângelui vărsat.

Razele: pleacă de la ostie luând toate direcțiile spațiului semnificând că Isus este pâinea vieții pentru toți.

Monograma: Jesus Hominum Salvator: Isus Mântuitorul oamenilor.

Crucea și inima: din inima care urcă pe cruce izvorăsc sânge și apă, semn al dăruirii totale a lui Cristos, și se emană flacăra carității.

"Inima lui Isus și Euharistia sunt tot una", spunea fericitul G.A. Farina.

Creștinul adoră, iubește și repară.


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat