Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Ședința Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată

Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată, convocată de pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, s-a întrunit sâmbătă, 8 noiembrie 2008, în ședință de lucru la Traian, fiind găzduită de Misionarii Cuvântului Divin.

La întrunire au fost prezenți: pr. Alois Fechet, vicar episcopal, sr. Valeria Doboș (Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot), fr. Juan Barrera (Frații Școlilor Creștine), sr. Eisabetta Barolo (Misionarele Patimii lui Cristos), sr. Silvia Brandiu (Surorile Maria Bambina), pr. Iulian Misariu, OFMConv, pr. Alberto Marson, SVD, sr. Michela Martinello (Surorile lui Isus Răscumpărătorul), sr. Petra Mariuț și sr. Amadeea Bulai, CJ.

S-a reamintit rolul comisiei cu privire la necesitatea folosirii tuturor mijloacelor pentru revitalizarea vieții consacrate în dieceză. Pornindu-se de la propunerea care s-a făcut în întâlnirea precedentă, și anume organizarea unei întâlniri a Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată cu superiorii locali și formatorii, s-a discutat necesitatea unei astfel de întâlniri, scopul, obiectivele, data, locul și structura programului întâlnirii.

Toți membrii comisiei au afirmat necesitatea unei astfel de întâlniri și au stabilit de comun acord scopurile întâlnirii:

  1. să fie cunoscute așteptările superiorilor comunităților religioase de la Comisia Diecezană pentru Viață Consacrată.

  2. aprofundarea documentului Instructio publicat de către Sacra Congregație pentru Institutele de Viață Consacrată și Societăți de Viață Apostolică și aprobat de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea pe 15 mai 2008. Titlul documentului: Slujirea autorității și ascultarea.

  3. ecourile documentului Slujirea autorității și ascultarea în viața de zi cu zi a comunităților religioase.

S-a propus ca la întâlnirea superiorilor și a formatorilor să se analizeze și să se stabilească locul, data și forma întâlnirilor persoanelor consacrate din Dieceza de Iași, Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată propunând ca una din întâlnirile fixe să fie cea din ziua de 2 februarie, Ziua Persoanelor Consacrate, organizată în continuare la nivel zonal, iar cea de a doua să fie în mod alternativ câte una pe an astfel:

  • pelerinajul la sanctuarul marian de la Cacica

  • pelerinaj la sanctuarul fericitului Ieremia de la Onești pentru a valorifica această bogăție din dieceza noastră în sensul stimulării vocațiilor

  • experiență de comuniune și fraternitate la Seminarul Franciscan de la Roman, ținând cont de posibilitățile pe care ni le oferă, spațiile care se pot pune la dispoziție și faptul că locul este accesibil ca și distanță pentru toate comunitățile, indiferent în ce zonă a diecezei sunt.

Superiorii comunităților locale și formatorii vor prezenta la întâlnirea de la Roman din 26 aprilie 2009 părerea lor dacă ei consideră ca fiind necesară și o altă întrunire generală în afară de cea zonală din 2 februarie și cea din toamnă. În cazul în care rămâne numai o singură întâlnire generală, aceasta limitându-se în principal la aspectul de pelerinaj, ea nu va oferi prea mult timp pentru prezentarea și discutarea unor teme importante privind rolul, viața și activitatea congregațiilor în teritoriu, ceea ce nu prea ar fi de dorit.

Se consideră oportun ca la această întâlnire să participe toți superiorii comunităților locale și formatorii, iar în cazul congregațiilor cu mai mulți membrii comisia propune participarea reprezentanților formatorilor pe domenii de formare locale.

Întâlnirea va avea loc la Seminarul Franciscan de la Roman (pr. Iulian Misariu va prezenta solicitarea comisiei către superiorul comunității și va comunica pr. Celeste decizia).

Data la care va avea loc este 26 aprilie 2009 - a treia duminică după Paști.

Despre documentul Slujirea autorității și ascultarea va vorbi pr. Marius Taloș, SJ.

Organizatori și moderatori ai întâlnirii vor fi sr. Silvia Brandiu de la Surorile Maria Bambina și pr. Iulian Misariu, OFMConv.

Programul zilei:

  • 9.00 - Primirea participanților

  • 9.30 - Conferința susținută de pr. Marius Taloș, SJ

  • 10.30 - Sfânta Liturghie

  • 12.00 - Prânzul

  • 13.30 - Plenum

  • 14.00-15.00 - Grupe mici

  • 15.00-15.15 - Pauză de cafea

  • 15.15 - Plenum

  • 16.30 - Încheierea

La această întâlnire a superiorilor comunităților locale și a formatorilor va fi invitat și episcopul Petru Gherghel, și de asemenea vor fi prezenți toți membrii Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată, iar în acea zi se va fixa și data unei întâlniri ulterioare a acestei comisii.

Membrii comisiei propun ca pentru întâlnirea persoanelor consacrate din ziua de 2 februarie 2009, organizată la nivel zonal, să se țină cont de faptul că este anul sfântului Paul și prin urmare tema să fie legată de acest eveniment.

Sr. Petra Mariuț


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat