Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nouă ani misionar în Kenya

Originar din Gherăești, pr. Eugen Blaj activează ca misionar în Kenya din 1999. Din doi în doi ani, se întoarce acasă, în România. Prezent pentru scurt timp la Roman, preotul a povestit viața din Kenya și greutățile cu care se confruntă. La 12 noiembrie, el se va întoarce în Kenya, însoțit, în premieră pentru Dieceza de Iași, de trei voluntari laici.

Pe urmele apostolului Paul. Cam așa s-ar putea rezuma activitatea preotului Eugen Blaj. În anul în care Biserica Romano-Catolică celebrează anul apostolului Paul, apostolul neamurilor, părintele Blaj, născut la Gherăești, s-a întors în țară pentru scurt timp. Prezent zilele acestea la Centrul Misionar din Roman, el a vorbit despre obiceiurile triburilor din Kenya, despre viața în deșert și dificultățile cu care s-a confruntat de-a lungul anilor în misiunea sa de a-l face cunoscut pe Dumnezeu.

Începutul misiunii: Mexic

Născut în 1960, la Gherăești, părintele Eugen Blaj a fost hirotonit preot la Iași, în 1986. În 1990 a primit mandatul misionar din partea Episcopiei Romano-Catolice din Iași pentru Mexic. Aici a activat timp de nouă ani, implicându-se în acțiuni de caritate și de evanghelizare. "Activitatea de pastorație mi-am desfășurat-o în Tijuana, o zonă care se bazează pe industrie și turism. Aici era o zonă mai săracă, pentru că veneau oameni din tot Mexicul cu speranța de a emigra în Statele Unite. Din diferite motive, nu mai reușeau acest lucru și se stabileau aici", spune părintele Blaj. În 1999 s-a întors în țară, iar PS Petru Gherghel, episcop de Iași, i-a încredințat un nou mandat misionar, de data aceasta în Kenya.

Dificultăți

Despre viața din Kenya și despre oamenii de acolo, părintele Blaj spune că nu se poate vorbi raportându-ne la realitățile noastre, ci la realitățile lumii lor.

În 1999, părintele Blaj a ajuns la Maikona, Dieceza de Marsabit. Acolo a găsit o comunitate de 11.000 de locuitori, din care 3.500 au fost botezați de misionarii catolici începând cu 1966, când a fost înființată misiunea. A găsit aici și comunități stabile, dar și triburi nomade, iar în primii ani s-a dedicat studiului limbii pe care o vorbeau triburile și asupra tradițiilor și obiceiurilor. Pe cei câțiva kilometri pătrați ai comunității se află două triburi: Gabria și Borana. "Aici, una din dificultățile întâmpinate a fost insecuritatea, datorată conflictelor tribale. Drumurile erau nesigure, datorită bandelor de tâlhari. În plus, regiunea era izolată, dar, până acum, am fost feriți de conflicte sau animale", povestește părintele Blaj.

Printre nomazi și înțelepții satului

Populația sedentară din Maikona e grupată în cătune și fiecare cătun e autonom din punct de vedere politic. Părintele Blaj spune că acest lucru e valabil doar în regiunea în care activează, în alte regiuni fiind posibile alte structuri. Cătunele sunt conduse de un sfat al înțelepților, iar valorile lor sunt diferite de modul în care vedem noi lumea. "Acolo putem vorbi de sărăcie doar dacă ne raportăm la bogăție. Acolo nu e nimeni sărac. Dacă o familie nu are ce mânca, asta se întâmplă tuturor, deci pentru ei e ceva normal. Locuințele sunt de beton, dar sunt și corturi din nuiele. Sistemul lor e cu totul altul. În interiorul fiecărui trib, regulile sunt stricte, adică nimeni nu ia bunurile altuia. Cu totul altfel se întâmplă între două triburi rivale, unde valori ca eroism, onoare sau demnitate sunt bazate pe forță fizică sau violență. Întotdeauna, conflictele dintre triburi au avut o cauză culturală, nu una biologică", povestește părintele Eugen.

Religia - amalgam de tradiții

În Maikona viața e destul de simplă. Părintele Eugen Blaj spune că, pe parcursul unei zile, membrii comunității beau două-trei căni de lapte, iar seara mănâncă grăunțe. Vremea secetoasă îi face dependenți de ajutoarele primite de la Guvern și alte organizații. "Sărăcia e un concept relativ. Depinde la ce mod de viață ne raportăm. Pentru ei, e suficient cât au. Ei sacrifică foarte rar animale. Asta se întâmplă doar la sărbătorile pe care le au, sau când se îmbolnăvește animalul ori în vreme de secetă. Religia e un amalgam de tradiții și obiceiuri. Ei nu au un concept bine definit. Se raportează la Dumnezeu în caz de necesitate, când e secetă sau când au învins alt trib", povestește părintele Blaj.

Femeia - neemancipată, dar de neînlocuit

Viața socială în Maikona e dominată de bărbați. Potrivit părintelui Eugen, femeia, deși nu e emancipată, nu poate fi înlocuită. Ea are un rol important mai ales în educația copiilor, având în vedere că tatăl intervine abia după ce copiii au crescut. "Un bărbat căruia i-a murit soția se căsătorește imediat, însă femeia nu are acest drept. În familie, ea nu poate fi înlocuită. La căsătorie, zestrea nu se dă mirilor, ci tatălui miresei. De regulă, zestrea se condiționează de faptul dacă femeia poate face copii sau dacă e bună în gospodărie. E un fel de plată către tatăl miresei. Acest lucru e valabil doar pentru triburile și parohia noastră, nu știu dacă și pentru alte regiuni", afirmă părintele Blaj.

Realizări

Dincolo de dorul de țară, în cei nouă ani de activitate misionară în Maikona au fost implementate mai multe proiecte menite să faciliteze accesul populației la servicii medicale și educație. Printre acestea se numără un program de radio prin care se comunică cu triburile nomade sau dotarea unor case cu panouri solare, pentru a le asigura energia electrică. "Am pornit de la o grădiniță, iar acum avem 19, plus trei școli primare. Am pus panouri solare la câteva case, pentru că în zonă nu există energie electrică. De asemenea, avem trei școli primare, am îmbunătățit comunicarea cu triburile nomade și accesul la servicii medicale. Acum avem 12 filiale în care celebrăm liturghii", spune părintele Eugen Blaj.

Pe 12 noiembrie se va întoarce în Kenya. În premieră, anul acesta va fi însoțit de trei tineri din Huși și din Valea Seacă. Ei vor lucra timp de doi ani ca voluntari în Maikona. Cât despre sfârșitul mandatului de misionar, întrebat când se va termina misiunea lui, părintele Blaj are un singur răspuns: "Când mă va strânge Dumnezeu".
 
 

Emilian Pal
"Ziarul de Roman"

http://ziarulderoman.ro/index.php/200811073621/noua-ani-misionar-in-kenya/


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat