Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja: Sfințirea unei noi biserici

Liturghia de consacrare a altarului și sfințire a bisericii "Sfântul Marcu" din Cleja s-a desfășurat duminică, 9 noiembrie 2008, începând cu ora 11.00, fiind prezidată de PS Petru Gherghel, asistat de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Alături de cei trei episcopi a mai participat o mare mulțime de credincioși, numeroși preoți și persoane consacrate, precum și reprezentanți ai administrației locale și județene.

Comuna Cleja este situată la 15 km de orașul Bacău, având o populație de peste 6.000 de locuitori, împărțiți în trei sate. Prezența catolicilor în această localitate este destul de veche, primele atestări fiind din anul 1793. Prima biserică datează din anul 1811. La ora actuală în Cleja sunt două parohii. Cea veche poartă hramul "Sfântul Francisc din Assisi", iar cea nouă, "Sfântul Marcu", înființată în anul 2006. Are 428 de familii, cu 1459 de credincioși.

Parohia "Sfântul Marcu" s-a aflat duminică în sărbătoare. După cincisprezece ani de la începutul lucrărilor de construcție a bisericii de către pr. Leon Pișta (trecut la cele veșnice în anul 1995), comunitatea a avut bucuria de a participa la Liturghia de consacrare a altarului și de sfințire a bisericii.

La sosire, înalții oaspeți au fost primiți cu pâine și sare, după care au fost salutați de către pr. Anton Diacu, parohul locului, și de membrii administrației locale.

A urmat procesiunea spre biserică, animată de tinerii îmbrăcați în costume populare și de cei aflați călare.

Odată ajunși la biserică a fost binecuvântată sarea și apa cu care au fost stropiți poporul și pereții bisericii. Nașii au înconjurat lăcașul cu o pânză albă.

După ritualul sfințirii și consacrarea altarului a urmat cuvântul de mulțumire a PS Petru Gherghel adresat tuturor acelora care au contribuit la edificarea acestei biserici.

Predica a fost ținută de PS Cornel Damian, care a explicat semnificația sfințirii bazilicii "Sf. Ioan" din Lateran, precum și a noii biserici din Cleja.

La final, părintele paroh Anton Diacu a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare și pentru sprijin. Din partea Preasfințitului Gherghel, părintele Diacu a primit medalia comemorativă "Episcop Anton Durcovici", erou și martir al Diecezei de Iași.

Liviu Crișmaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 noiembrie: Cleja: Sfințirea unei noi biserici


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat