Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială a Claustratelor

Ziua în care Biserica sărbătorește Prezentarea la Templu a Preasfintei Fecioare Maria, 21 noiembrie 2008, este o zi dedicată surorilor de viață contemplativă, surori ce zilnic prezintă Domnului propria viață ascunsă de rugăciune și de convertire a inimii în slujirea Bisericii și a omenirii.

Noi, surorile benedictine ale Mănăstirii "Maica Unității", dorim ca în această zi să oferim o simplă mărturie cu scopul de a face mai cunoscută carisma vieții contemplative pentru ca aceasta să fie îmbrățișată cu iubire de alte tinere dornice de a se dărui în întregime lui Cristos.

Vom încerca să explicăm ce înseamnă a fi soră de viață contemplativă, indiferent de ordinul la care se aparține, știut fiind faptul că în Biserică nu sunt prea multe ordine de viață contemplativă; în același timp cunoaștem că cea mai veche formă de viață contemplativă ce poate fi întâlnită și astăzi este cea inițiată de sfântul Benedict, întemeietor al monahismului occidental, care a adus monahismul născut în Orient, inspirat de sfântul Pahomie, sfântul Anton abate și alții. Astăzi orice mănăstire constituie în lume un centru de spiritualitate pentru cel ce dorește o întâlnire mai profundă cu Dumnezeu.

Sora de viață contemplativă este o persoană normală, pătrunsă și învinsă de iubirea lui Cristos. Nedorind nimic și pe nimeni altcineva în afară de el, îl caută asiduu în simplitatea vieții cotidiene, contemplându-l în toți sub aparențe diverse și contradictorii. A trăi în singurătatea mănăstirii, dar unită cu toți prin rugăciune și prin respectarea unei reguli monastice, împreună cu celelalte surori, pe care aceeași iubire a lui Cristos le-a chemat, înseamnă a avea privirea îndreptată spre realitățile veșnice în ciuda limitelor impuse de fragilitatea umană. Prin lectura constantă a cuvântului lui Dumnezeu sora devine capabilă să interpreteze semnele timpului și să primească în rugăciunile ei durerile și necesitățile celor ce pășesc pragul mănăstirii.

Sora de viață contemplativă, veghind în rugăciune, în permanență găsește pentru toți frații aurora unei lumi noi în care, după cunoscută expresie a papei Paul la VI-lea, "civilizația iubirii va triumfa într-o societate în care pare să prevaleze violența și ura, deoarece Cristos a spus: «Eu am învins lumea... și porțile iadului nu o vor birui!»".

Umanitatea rătăcită, răscolită de războaie, de terorism și de răul care se prezintă sub varii forme, din ce în ce mai tentată de o cultură a morții, poate spune, chiar și dincolo de cuvinte, prin însăși existența ei consumată în liniște pentru Cristos, unită cu rugăciunea surorilor, un cuvânt de consolare, de iertare, de pace și de comuniune.

Tinerii de astăzi, supuși ritmurilor frenetice și stresante ale vieții, o viață solicitată și de atâtea atracții necreștine, pot simți pe de altă parte și atracția unei vieți dăruite total lui Cristos, viață aparent inutilă deoarece este ascunsă, dar nu mai puțin prețioasă. Să întrebăm acum o tânără postulantă de-a noastră din Bacău și să ascultăm mărturia ei, care, cu siguranță, nu va fi banală...

"Orice tânăr, mai devreme sau mai târziu, ajunge să se întrebe: «Ce rost are viața mea? Are ea vreun sens? Care este scopul existenței mele efemere, dar importante, pe acest pământ?». Astfel de întrebări roiau și în mintea mea, constituind preocuparea principală dincolo de studii, de ieșiri cu prietenii, convorbiri pe internet etc. Pe măsură ce mă apropiam de finalul studiilor, aceste întrebări deveneau din ce în ce mai acute. Cu mult timp în urmă citisem într-o carte de spiritualitate următorul îndemn: «În momentul în care trebuie să iei o decizie importantă pentru viața ta, mergi în fața lui Isus!». Cu acest gând în minte, pașii m-au purtat în Biserică într-o zi de joi, zi în care era expus preasfântul sacrament. Acolo a luat naștere un colocviu spontan și profund cu cel care a zis: «Veniți la mine toți...!». Nu pot spune că a fost o revelație subită, însă această voce devenea tot mai acută, cu fiecare nouă vizită făcută lui... vocea a cărui mesaj se concretiza în cuvintele: «Toată lumea muncește... aleargă... numai tu nu faci nimic... pentru moment. Însă dacă vrei, poți face cu mult mai mult decât aceștia pe care îi vezi alergând... poți munci și tu pentru un scop cu mult mai nobil, salvarea sufletelor, rămânând strâns unită cu mine...». Acest gând s-a alăturat unei dorințe arzătoare ce o nutream cu mult timp înainte, nedefinită la început, dar care a devenit realitate apoi: aceea de a găsi un ambient oportun propriei dezvoltări umane și spirituale prin rugăciune și muncă, în comuniune cu ceilalți și în slujba lui Cristos.

Astăzi, în timp ce scriu aceste rânduri, mă simt tot mai motivată și convinsă de frumusețea dăruirii zilnice, din iubire față de Cristos a cărui iubire nu poate fi egalată de nimic ce ține de mirajul acestei lumi".

Surorile Benedictine, Mănăstirea "Maica Unității"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat