Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Lansare de carte

În prezența unei numeroase asistențe, sâmbătă, 8 noiembrie 2008, în sala de conferințe a Hotelului Roman, a avut loc lansarea cărții "Pe scena politicii. Discursuri parlamentare și nu numai" scrisă de domnul senator Ioan Chelaru, apărută la București sub îngrijirea Editurii pentru Știință S.I.T. Printre invitați s-au numărat: ÎPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, mai mulți parlamentari, oameni de afaceri, primari, preoți, jurnaliști etc.

Întâlnirea a fost moderată de prof. univ. Cătalin Bordeianu - directorul Bibliotecii Județene "Gheorge Asachi" din Iași -, un bun prieten al autorului, care a subliniat sinceritatea autorului de a face un examen de conștiință la finele primului mandat de senator: "Găsim în cartea lui Ioan Chelaru un dialog de solidaritate morală. Senatorul Chelaru a adus și un strop de creștinism în politica românească, atât de necesar acestor vremuri zbuciumate. Mă gândesc aici la dorința sa de a propune dezbaterii publice teme precum tradiția religioasă europeană sau identitatea romano-catolicilor din Moldova".

Cartea, care este prefațată de senatorul Cristian Diaconescu și are o introducere semnată de academicianul Răzvan Theodorescu, a fost prezentată publicului prezent la Roman de domnul Gavril Iosif Chiuzbaian - ministru al Justiției în perioada martie 1994 - septembrie 1996. Domnia sa a elogiat din plin meritul autorului de a edita în premieră națională discursurile pe care le-a susținut în Parlamentul României, o parte din interviurile pe care le-a dat în ultimii patru ani, inițiativele legislative pe care le-a propus, diferite rapoarte ale Comisiei de Anchetă din care a făcut parte, alte discursuri și articole juridice și politice. Un spațiu larg a fost alocat intervențiilor pe care Ioan Chelaru le-au avut în Parlamentul României după moartea papei Ioan Paul al II-lea: "Pe scena politicii găsim, din perspectiva lui Ioan Chelaru, loc și pentru creștinism. Îmi amintesc aici de omagiul postum în memoria papei Ioan Paul al II-lea, discurs ținut la 4 aprilie 2005, dar și de alte luări de poziții prin care apăra credința creștină. Ioan Chelaru a dovedit că a fi senator este o profesiune de credință și că, prin curaj, consecvență și energie debordantă, pot fi învinse toate forțele potrivnice".

Autorul, cu modestia care îl caracterizează, a expus apoi câteva din motivele pentru care a dorit să apară această lucrare, cerând să fie bine înțeles și judecat după activitatea depusă ca reprezentat al zonei Roman în Senatul României, ținând cont de principiile la care ține foarte mult: familia, credința și țara. Domnia sa a susținut că această carte "reprezintă un exercițiu de sinceritate, cu bucuriile și dezamăgirile funcției de senator, pe care am exercitat-o în patru ani de convulsii politice și la finalul cărora pot declara cu convingere că democrația este lucrul cel mai greu de apărat".

ÎPS Ioan Robu a apreciat ajutorul pe care senatorul și avocatul Ioan Chelaru l-a acordat Bisericii Catolice din România, mai ales în disputa pentru Cathedral Plaza și în afirmarea identității locale și europene a minorității catolice din Moldova.

Episcopul de Iași, PS Petru Gherghel, a evocat importanța unei asemenea cărți, dar mai ales implicarea unui membru al Bisericii Catolice în viața politică a țării, asemenea cunoscutului deputat catolic Ianoș Robu.

Ultima intervenție a aparținut domnului Victor Surdu, fost ministru al Agriculturii, care l-a felicitat pe autor și a ținut să puncteze câteva din intervențiile hotărâtoare ale senatorului Ioan Chelaru în Parlamentul României: "Am crezut, inițial, că această carte e ceva pueril, fără fond. Dar m-am înșelat. Ioan Chelaru a făcut ceea ce ar trebui să facă fiecare parlamentar la finele unui mandat: el dă raportul pentru activitatea sa. Este un gest de maturitate și responsabilitate politică".

După prezentarea cărții, care însumează în aproape 700 de pagini peste 130 de intervenții și câteva fotografii reprezentative, a urmat un cocteil și o împărtășire armonioasă a provocărilor actuale ale societății românești.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat