Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: 40 de ani de slujire

În cadrul Liturghiei de la ora 11.00, celebrată în catedrala "Sfânta Fecioară Maria Regină" din Iași, sâmbătă 1 noiembrie 2008, în sărbătoarea Toți Sfinții, părintelui Vladimir Petercă i-a fost înmânată, de către PS Petru Gherghel, o diplomă de merit și crucea sinodală a Episcopiei de Iași, ca recunoaștere pentru întreaga activitate de până acum a acestui preot.

Celebrarea liturgică a fost prezidată de PS Petru Gherghel, marcând și aniversarul de trei ani de la sfințirea acestei catedrale.

În cadrul omiliei, pr. Petercă a evidențiat rolul sărbătorii Toți Sfinții. Amintind despre originile străvechi și despre parcursul acestei sărbători de-a lungul istoriei, părintele a accentuat rolul sfinților în cadrul Bisericii și al lumii, aceștia fiind un model aflat la îndemâna oricui, continuând să mijlocească pentru cei de pe pământ.

Pr. Vladimir Petercă este originar din Tețcani. Născut în 1944, a fost sfințit preot în 1968 la Iași, de către PS Petru Pleșca. După câțiva ani de pastorație în diverse localități din dieceză, a urmat studii biblice de specializare la Roma și Ierusalim. Revenit în țară a îndeplinit funcția de profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și de rector la Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar "Sfânta Tereza" din București. A conferențiat și la alte universități din țară și străinătate, fiind de asemenea o prezență constantă la radio și la televiziune. Pr. Petercă a avut un rol însemnat în constituirea Centrului Diecezan Diecezan Caritas din Iași, la edificarea noii catedrale din Iași și pentru raporturile create cu Dieceza de Münster (Germania).

Pentru toate aceste activități ca și pentru toate celelalte proiecte întreprinse în cursul celor 40 de ani de slujire ca preot și profesor, la sfârșitul celebrării liturgice PS Petru Gherghel i-a înmânat părintelui Petercă diploma de merit și crucea sinodală a Episcopiei de Iași.

Liviu Crișmaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 noiembrie: Iași: 40 de ani de slujire (FOCUS)


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat