Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna noiembrie

Pe prima copertă a ultimului număr de toamnă al revistei "Lumina creștinului", anul XIX, nr. 11 (227) avem tabloul intitulat "Apostolul Paul predicând pe ruine", operă a pictorului Giovanni Paolo Pannini.

La pagina 2 întâlnim seria dedicată apostolului Paul, ajunsă la nr. XV și mesajul terezian cu titlul "Iubirea totală a sfintei Tereza".

Cât interes trezește... Sfânta Scriptură? Sub acest titlu figurează articolul de la pagina 3, care tratează pe larg despre rolul și implicațiile pe care le are Sfânta Scriptură în viața creștinilor actuali.

Articolul de la pagina 4, din secțiunea "Actualitatea" , ne vorbește despre Cea de-a XII-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor, desfășurată la Vatican între 5-26 octombrie, având tema "Cuvântul lui Dumnezeu în viața și în misiunea Bisericii". Tot aici găsim, prezentate pe scurt și intervențiile românești de la sinod, făcute de ÎPS Jakubinyi, delegat din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România și a PS Crihălmeanu, reprezentant al Consiliului Bisericii Unite cu Roma.

La paginile 5-6 găsiți un amplu articol dedicat lui Pius al XII-lea. Despre simpozionul dedicat papei, cu ocazia comemorării a cinci decenii de la moartea sa, simpozion ce aruncă o nouă lumină asupra personalității și activității acestui pontif într-o perioadă zbuciumată a istoriei puteți afla în acest articol.

Vizita nunțiului apostolic în Dieceza de Iași, în perioada 16-20 octombrie este tema articolului de la pagina 7. De asemenea puteți găsi evocat pe scurt și aniversarul de 25 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia Valahul, eveniment celebrat pe larg în sanctuarul din Onești închinat lui.

La pagina 8 este prezentată vizita PS Aurel Percă în câteva comunități de români din Spania și Italia. Desfășurarea vizitei și programul sfintelor Liturghii în aceste comunități le puteți afla în această pagină.

Sfințirea bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman și a unui nou așezământ în cadrul comunității "Don Calabria", tot din Roman, sunt subiectele de la pagina 9.

Sfințirea ca diaconi a 12 frați de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, de către PS Petru Gherghel în ziua de 4 octombrie și prezentarea lecturii continue a Scripturii în cadrul inițiativei "Biblia zi și noapte", eveniment desfășurat în perioada 5-11 octombrie sunt articolele paginii 10.

La pagina 11 avem evocarea pr. greco-catolic Mihai Rotaru. Despre viața și suferința îndurată de acest preot în perioada comunistă puteți găsi în acest articol.

La secțiunea "Mesajul sfinților" avem prezentarea figurii unui mare sfânt, în persoana papei Leon cel Mare. Realizările și rolul acestui papă în cadrul Bisericii, la pagina 12.

"Scripturistica paulină ca apogeu" este titlul reflecției de la pagina 13, totul în contextul anului paulin.

La pagina 14, închinată familiilor, un articol despre despărțire și amintire.

Seria din istoria sacră închinată copiilor și răspunsurile acestora continuă la paginile 15-16.

Pentru tineri, la pagina 17, avem răspunsul papei Benedict al XVI-lea la întrebarea "Cum să fii apostol?"

La pagina 18 găsiți o prezentare a problemelor cu care se confruntă tinerii din România. Incertitudinile acestora cu privire la viitorul apropiat sau îndepărtat sunt evocate în acest articol.

Mărturia unei tinere care a ales să-și consacre viața lui Dumnezeu în cadrul Congregației Surorilor Benectinine și două scurte poezii por fi găsite la pagina 19.

La pagina 20 găsiți declarațiile celor trei tineri care au primit din partea PS Petru Gherghel mandatul misionar pentru Kenya.

Știri și diverse informații despre principalele evenimente petrecute în lume și în dieceză puteți afla la paginile 21-23.

La pagina 24 un articol despre tuberculoză, o boală care cauzează încă multe probleme la nivel mondial.

Poșta redacției vine cu noi răspunsuri la pagina 25.

La pagina 26 găsiți noile apariții editoriale și rubrica de concurs "Citești și câștigi".

Binecunoscutul rebus apare la pagina 27.

Pe ultima copertă a revistei se găsesc diferite imagini cu evenimente petrecute în dieceză în luna octombrie.

O serie de alte articole pot fi citite și pe sit la secțiunea "Bibliotecă/Publicații".

Vă dorim lectură plăcută!

Liviu Crișmaru


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat