Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Evaluarea situației după inundații

În urma ploilor abundente din penultima săptămână a lunii iulie 2008, zeci de localități din Moldova au fost inundate. Râurile Siret, Prut și Suceava au ajuns la cote istorice și apele s-au revărsat în satele din județele Suceava, Iași, Botoșani și Neamț.

O echipa de evaluare a Centrului Diecezan Caritas Iași a plecat încă de vineri, 25 iulie 2008, în județul Suceava și a vizitat localitățile Marginea, Sucevița și Voivodeasa. În aceste localități situația nu este chiar gravă, deoarece a fost afectată mai mult infrastructura. Problema cea mai mare în această zonă sunt podurile și drumurile rupte care au izolat localitățile. Oamenii însă au acces la magazine și se pot aproviziona.

Duminică, 27 iulie, echipa de evaluare s-a deplasat tot în județul Suceava, însă în localitățile în care apa a ajuns în cursul nopții de vineri și sâmbătă. Astfel, localitatea Țibeni este grav afectată de inundații, aproximativ 100 de case sunt inundate și între 5 și 10 case sunt deja dărâmate. Acolo am stat de vorba cu oamenii și ne-au spus că au nevoie de cizme de cauciuc și produse de curățenie pentru casa.

De acolo am plecat spre Frătăuții Vechi unde sunt câteva case inundate, iar spre Frătăuții Noi nu se poate ajunge, deoarece drumul este rupt. Aceeași situație este și în Vicovul de Jos și Vicovul de Sus. O situație mai gravă este la Straja unde apa era încă pe străzi și în case.

Echipa de evaluare a încercat să ajungă la Putna și satele din împrejurimi, însă nu se poate ajunge acolo, deoarece s-a rupt un pod și localitățile de acolo sunt izolate. Echipele de jandarmi sunt însă peste tot și ajuta oamenii.

Luni, 28 iulie, echipa de evaluare s-a deplasat în localitățile de pe malul Siretului, deoarece râul a ajuns la 2.500 m3 pe secundă și erau amenințate aceste localități. Luni dimineață digul de la Mircești a cedat, astfel a fost inundat DE 583 și localitățile Răchiteni din jud. Iași, Rotunda, Buruienești, Ursărești, Izvoarele, Doljești, Adjudeni și Tămășeni.

Din informațiile primite de la preoții din sate situații grave se înregistrează în localitatea Buruienești unde 80% din sat este inundat, aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate și sunt cazate fie la școala din Doljești, fie la rude. Pr. Cristian George Cherecheș și primarul Gheorghe Cojocaru ne-au spus ca sinistrații au nevoie de paturi, alimente și apă.

În localitatea Răchiteni aproximativ 100 de oameni au fost evacuați, 80 de persoane sunt cazate la școala din Izvoarele, iar restul la rude. Caritas Roman a asigurat pentru sinistrații cazați la școala saltele, paturi și cearșafuri.

În localitatea Rotunda jumătate de sat este inundat, aproximativ 1.200 de persoane sunt sinistrate, iar 10 case sunt deja demolate. Sinistrații au nevoie aici în special de apă și alimente, dar și paturi și produse de curățenie a casei, deoarece la 29 iulie apele s-au retras, iar oamenii se întorc acasă. Persoanele care nu se pot întoarce acasă sunt cazate în continuare la școala din Doljești.

Voluntarii au confecționat marți, 29 iulie, 3.000 de pachete cu alimente care vor pleca în aceeași zi spre localitățile Rotunda, Buruienești și Răchiteni. Sinistrații vor primi apă, alimente și paturi. Zilele viitoare vor primi și produse pentru curățenia caselor.

Pentru această acțiune de ajutorare ne ajută Grupul de Firme Connex Iași, Episcopia Romano-Catolică Iași, cărora le mulțumim.

Mihaela Condac,
tel. 0745.543.491
coordonator proiecte de intervenție în situații de urgență
Centrul Diecezan Caritas Iași

* * *

Pentru donații în bani pentru cei sinistrați, Centrul Diecezan Caritas Iași are următoarele conturi:
- cont in Lei: RO-36-BRDE-240SV-0811-9112-400, deschis la BRD Sucursala Iași
- cont în Euro: RO-94-BRDE-240SV-0688-8962-400, deschis la BRD Sucursala Iași
- cont în USD: RO-29-BRDE-240SV-0702-8972-400, deschis la BRD Sucursala Iași

Pentru informații suplimentare: Mihaela Condac, tel. 0745.543.491, coordonator proiecte de intervenție în situații de urgență al Centrului Diecezan Caritas Iași.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat