Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Răspunsurile papei date ziariștilor în timpul zborului spre Sydney

La bordul avionului care zbura de la Roma la Sydney, sâmbătă 12 iulie dimineața, pentru a ajunge la Ziua Mondială a Tineretului 2008, papa i-a întâlnit pe ziariști răspunzând la cinci întrebări, prezentate de pr. Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun.

Publicăm în continuare transcrierea textului conferinței de presă.

* * *

Pr. Federico Lombardi: Sanctitate, mii de mulțumiri că sunteți aici cu noi la începutul acestei călătorii lungi. Vă adresăm cele mai bune urări ale noastre și suntem într-adevăr onorați de această disponibilitate pe care o aveți de a răspunde la întrebările noastre. Întrebările pe care vi le punem au fost exprimate de persoanele care sunt aici prezente. Eu le-am adunat pe cele care răspundeau un pic la un interes mai amplu. Suntem foarte internaționali, ca în toate călătoriile. Dacă este posibil, vă cerem să răspundeți în limba engleză la cele două întrebări care vor fi puse de colegii noștri australieni, în timp ce la celelalte întrebări așteptăm să răspundeți și în limba italiană.

Prima întrebare pe care v-o punem este propusă de colegul Lucio Brunelli, de la RAI:

Sanctitate, aceasta este a doua ZMT a dumneavoastră, prima - să spunem așa - în întregime a dumneavoastră. Cu ce sentimente vă pregătiți să o trăiți și care este mesajul principal pe care doriți să-l dați tinerilor? Apoi: credeți că ZMT influențează profund asupra vieții Bisericii care le găzduiește? Și în sfârșit: credeți că formula acestor adunări tinerești de masă mai este actuală?

Papa: Eu merg cu sentimente de mare bucurie în Australia. Am amintiri foarte frumoase de la ZMT din Köln: nu a fost doar un eveniment de masă, a fost mai ales o mare sărbătoare a credinței, o întâlnire umană a comuniunii în Cristos. Am văzut cum credința deschide frontierele și are realmente capacitatea de unire între diferitele culturi și creează bucurie. Și sper ca același lucru să se întâmple acum în Australia. De aceea sunt bucuros să văd mulți tineri și să-i văd uniți în dorința de Dumnezeu și în dorința unei lumi realmente umane. Mesajul esențial este indicat de cuvintele care constituie sloganul acestei ZMT: vorbim despre Duhul Sfânt care ne face martori ai lui Cristos. Deci aș vrea să concentrez mesajul meu tocmai pe această realitatea a Duhului Sfânt, care apare în diferite dimensiuni: este Duhul care acționează în Creație. Dimensiunea creației este foarte prezentă, pentru că Duhul este creator. Mi se pare o temă foarte importantă în momentul nostru actual. Dar Duhul este și inspiratorul Scripturii: în drumul nostru, la lumina Scripturii, putem să mergem împreună cu Duhul Sfânt; Duhul Sfânt este Duh al lui Cristos, deci ne conduce în comuniunea cu Cristos și în sfârșit se arată conform sfântului Paul în carisme, adică într-un număr mare de daruri neașteptate care schimbă diferitele timpuri și dau Bisericii forță nouă. Deci aceste dimensiuni ne invită să vedem urmele Duhului și să-l facem vizibil pe Duhul și altora. O ZMT nu este doar un eveniment din acest moment: este pregătit de un drum lung cu crucea și cu icoana sfintei Fecioare Maria, care printre altele este pregătit din punct de vedere organizatoric, dar și spiritual. Deci aceste zile sunt numai momentul culminant al unui lung drum precedent. Totul este rod al unui drum, al faptului de a fi împreună pe drum spre Cristos. Apoi ZMT creează o istorie, adică se creează prietenii, se creează noi inspirații: astfel ZMT continuă. Acest lucru mi se pare foarte important: a nu vedea numai aceste trei-patru zile, ci a vedea tot drumul care precede și cel care urmează. În acest sens, mi se pare, ZMT - cel puțin pentru viitorul nostru apropiat - este o formulă valabilă care ne pregătește să înțelegem că din diferite puncte de vedere și din diferite părți ale pământului mergem înainte spre Cristos și spre comuniune. Astfel învățăm un nou drum împreună. În acest sens, sper să fie și o formulă pentru viitor.

Pr. Lombardi: Mulțumim, Sanctitate. A doua întrebare este propusă de Paul John Kelly, jurnalist de la "The Australian", unul din marile cotidiene din Australia:

"The Australian Newspaper": Sanctitate, doresc să pun întrebarea mea în engleză: Australia este o țară foarte laică, caracterizată de o practică religioasă slabă și de indiferență față de religie. Dumneavoastră, Sanctitate, sunteți optimist cu privire la viitorul Bisericii în Australia sau sunteți îngrijorat și vă temeți că Biserica din Australia poate să urmeze declinul Bisericii din Europa? Ce mesaj oferiți Australiei pentru a o față să depășească indiferența sa față de religie?

Papa: Mă voi strădui să vorbesc în engleză și-mi cer scuze pentru lacunele pe care le am în această limbă. Cred că Australia prin istoria ei este din punct de vedere economic și politic parte a lumii occidentale, deci împărtășește și succesele și falimentele ei. În ultimii 50 de ani, lumea occidentală a făcut mari progrese, economice și tehnice. Religia și credința creștină sunt în criză. Acest lucru este tipic: nu avem nevoie de Dumnezeu, putem face totul singuri; nu avem nevoie de Dumnezeu pentru a fi fericiți, nu avem nevoie de Dumnezeu pentru a crea o lume mai bună; Dumnezeu nu este necesar, putem face totul singuri. Totuși, observăm că religia este mereu prezentă în lume și va fi mereu pentru că Cristos este prezent în inima ființei umane și nu poate să dispară. Religia este într-adevăr o forță în această lume și în diferitele țări. Nu aș vorbi într-adevăr de declin al religiei în Europa: desigur există o criză, nu atât în America, ci și în America și în Australia.

Totuși credința este mereu prezentă sub forme noi, în moduri noi, poate în manieră minoritară, dar este mereu prezentă în toată societate. Și acum, în acest moment istoric, începem să înțelegem că avem nevoie de Dumnezeu. Putem face multe lucruri, dar nu să creăm clima noastră. Credeam că putem face asta, dar nu putem. Avem nevoie de darul pământului, de darul apei, avem nevoie de Creator. Creatorul reapare în creația sa și, în felul acesta, putem înțelege că nu putem să fim cu adevărat fericiți, nu putem să căutăm cu adevărat dreptate pentru toată lumea, fără un criteriu în ideile noastre, fără un Dumnezeu care să fie drept și să ne dăruiască lumina și viața... astfel, cred că în această lume occidentală va fi într-adevăr o criză a credinței noastre, dar apoi va fi mereu o întoarcere la credință, deoarece credința creștină este pur și simplu adevărată și adevărul va fi mereu prezent în lumea umană și Dumnezeu va fi mereu adevărul. În acest sens, sunt în mod categoric optimist.

Pr. Lombardi: Mulțumim, Sfinte Părinte. Următoarea întrebare este pusă de Auskar Surbakti de la SBS, televiziunea australiană.

Sanctitate, îmi pare rău, dar nu vorbesc bine italiana, deci voi pune întrebarea mea în engleză. Victimele australiene ale abuzurilor din partea clerului v-au cerut să tratați chestiunea și chiar să le cereți scuze în timpul vizitei dumneavoastră în Australia. Însuși card. Pell a afirmat că ar fi oportun pentru dumneavoastră să tratați chestiunea și însuși dumneavoastră ați făcut un gest asemănător în recenta vizită în Statele Unite. Veți vorbi despre problema abuzurilor sexuale și veți cere scuze?

Papa: Da, problema este aici în mod fundamental asemănătoare cu aceea din Statele Unite. Am simțit datoria să vorbesc despre ea acolo pentru că este de importanță fundamentală pentru Biserică a reconcilia, a preveni, a ajuta și chiar a recunoaște greșelile în aceste probleme. Voi spune esențialul, aceleași lucruri pe care le-am spus în America. Așa cum am afirmat trebuie să clarificăm trei aspecte: primul este învățătura noastră morală. Trebuie să fie clar și mereu a fost clar încă din primele secole că preoția, faptul de a fi un preot, este incompatibilă cu acest comportament, pentru că preotul este în slujba Domnului nostru și Domnul nostru este sfințenia în persoană care mereu ne învață... Trebuie să reflectăm asupra a ceea ce a lipsit în educația noastră, în învățătura noastră în ultimele decenii: în anii '50, '60 și '70 s-a afirmat proporționalismul etic, conform căruia nu există un lucru rău în sine, ci mereu proporțional cu altele. Așa se credea că unele lucruri, chiar pedofilia, ar putea într-o anumită proporție să fie bune. Or, să clarificăm că învățătura catolică nu și-a însușit niciodată această idee. Există lucruri care sunt mereu rele, iar pedofilia este mereu rea. În educația noastră, în seminarii, în formarea permanentă pe care o oferim preoților trebuie să-i ajutăm să fie într-adevăr aproape de Cristos, să învețe de la el și deci să-i ajute și nu să lupte împotriva prietenilor noștri umani, creștinii. Deci, vom face tot posibilul ca să clarificăm care este învățătura Bisericii și pentru a ajuta în educația, în pregătirea la preoție, în informare și vom face tot posibilul pentru a vindeca și a reconcilia victimele. Cred că acesta este sensul fundamental al faptului de "a cere scuze". Cred că e mai bine și mai important conținutul formulei și cred că conținutul trebuie să explice în ce anume a fost carent comportamentul nostru, ce anume trebuie să facem în acest moment, în ce mod să prevenim și cum să vindecăm și să reconciliem.

Pr. Lombardi: Mulțumim, Sfinte Părinte. Acum o altă întrebare pusă de Martine Nouaille, de la Agenția France Presse:

Pun întrebarea în italiană: unul din argumentele ultimului G8 în Japonia a fost lupta împotriva schimbărilor climatice. Australia este o țară foarte sensibilă la această tematică datorită secetei puternice și evenimentelor climatice dramatice în această regiune a lumii. Dumneavoastră credeți că deciziile luate în acest domeniu sunt la înălțimea provocării? Dumneavoastră veți vorbi despre acest argument în timpul călătoriei?

Papa: Așa cum am amintit deja în primul răspuns, cu siguranță această problemă va fi foarte prezentă în această ZMT, pentru că vorbim despre Duhul Sfânt și prin urmare vorbim despre creație și despre responsabilitățile noastre față de creație. Nu este pretenția mea de a intra în chestiunile tehnice pe care politicienii și specialiștii trebuie să le rezolve, ci să dau impulsurile esențiale pentru a vedea responsabilitățile, pentru a fi capabili să răspundem la această mare provocare: a redescoperi în creație fața Creatorului, a redescoperi responsabilitatea noastră în fața Creatorului față de creația lui pe care el ne-a încredințat-o nouă, a forma capacitatea etică pentru un stil de viață pe care este necesar să-l asumăm dacă vrem să înfruntăm problemele acestei situații și dacă vrem realmente să ajungem la soluții pozitive. Deci a trezi conștiințele și a vedea marele context al acestei probleme, în care se plasează apoi răspunsurile detaliate pe care nu trebuie să le dăm noi, ci politica și specialiștii.

Pr. Lombardi: Următoarea întrebare este pusă de Cindy Wooden de la CNS, Catholic News Service, agenția catolică din Statele Unite:

Sfinte Părinte, în timp ce dumneavoastră sunteți în Australia, episcopii din Comuniunea Anglicană, care este foarte răspândită și în Australia, se întâlnesc în Lambeth Conference. Unul din argumentele principale se referă la modurile posibile pentru a întări comuniunea dintre provincii și a găsi un mod pentru a asigura ca una sau mai multe provincii să nu ia inițiative pe care alții le văd contrare evangheliei sau tradiției. Există riscul unei fragmentări a Comuniunii Anglicane și posibilitatea ca unii să ceară să fie primiți în Biserica Catolică. Care este urarea dumneavoastră pentru Lambeth Conference și pentru arhiepiscopul de Canterbury? Mulțumesc.

Papa: Contribuția mea esențială poate să fie numai rugăciunea și cu rugăciunea mea voi fi foarte aproape de episcopii anglicani care se adună în Lambeth Conference. Noi nu putem și nu trebuie să intervenim nemijlocit în discuțiile lor, respectăm propria lor responsabilitate și dorința noastră este ca să poată fi evitate schisme sau noi fracturi și ca să se găsească o soluție în responsabilitate în fața timpului nostru, dar și în fidelitate față de evanghelie. Aceste două lucruri trebuie să meargă împreună. Creștinismul este mereu contemporan și trăiește în această lume, într-un anumit timp, dar face prezent în acest timp mesajul lui Isus Cristos și, deci, oferă o adevărată contribuție pentru acest timp numai fiind fidel față de mesajul lui Cristos. Sperăm, și eu personal mă rog, ca să găsească împreună drumul evangheliei în prezentul nostru. Aceasta este urarea mea pentru arhiepiscopul de Canterbury: comuniunea anglicană în comuniunea evangheliei lui Cristos și în cuvântul Domnului să găsească răspunsuri la provocările actuale.

Pr. Lombardi: Sanctitate, noi vă mulțumim foarte mult pentru această intervenție, pentru această conversație și pentru răspunsurile pe care ni le-ați dat. Reînnoim urarea pentru dumneavoastră pentru această călătorie lungă, sperând să culegeți într-adevăr toate roadele pe care dumneavoastră le așteptați. Noi vom încerca să colaborăm cu dumneavoastră în a face cunoscut mesajul dumneavoastră, în a-l face înțeles în modul cel mai bun. Mulțumim din nou.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat