Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Unitate și diversitate... la maxim!

Ca o încununare a tuturor schimburilor de experiență realizate în acest an de formare ATC, 60 de tineri din Parohia Romano-Catolică Săbăoani, membrii ATC, împreună cu pr. Claudiu Budău, responsabilul cu pastorația tinerilor din această parohie, au fost oaspeții comunității de credincioși greco-catolici, în special de tineri, din Blaj, în zilele de 16-19 iunie 2008.

Acest schimb de experiență pastorală, cu un caracter inedit, s-a născut din dorința comună a preoților ce slujesc în cele două parohii de a realiza o apropiere între tinerii catolici de rit latin (Săbăoani) și bizantin (Blaj), conștienți fiind de numeroase valori ce ar putea fi împărtășite și trăite în comun de aceștia.

Această vizită a tinerilor de la Săbăoani la Blaj este concretizarea eforturilor și pregătirilor comune de aproximativ un an, timp în care pr. Toma Encuță (paroh la Săbăoani și decan de Roman) și pr. Ioan Fărcaș (paroh și protopop de Blaj), împreună cu preoții implicați direct în pastorația tinerilor (pr. Claudiu Budău din Săbăoani și pr. Crișan Darius împreună cu pr. Campean Daniel din Blaj), au stabilit detaliile a ceea ce se dorea a fi mai mult decât o simplă excursie în Ardeal și mult mai mult decât o aventură în necunoscut.

Pe chipul tinerilor din Săbăoani se putea citi din zorii zilei plecării o vie nerăbdare și poate curiozitatea copilului care pleacă pentru prima oară de acasă. Era pentru prima dată când urmau să se confrunte cu o realitate mult diferită față de cea a Bisericii Romano-Catolice din Dieceza de Iași și situația cât de cât prosperă a comunităților catolice din Moldova. După cum aveau să mărturisească ei înșiși la întoarcere, a fost ceva cu totul nou.

Soarele a surâs de dimineață și anunța o zi superbă, savurată din plin de tinerii din Săbăoani, ce au trăit la maxim toate obiectivele turistice marcate, în itinerarul parcurs până la destinație: Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Sovata etc. La sosire, grupul din Săbăoani a fost întâmpinat de un grup de tineri din Blaj, împreună cu pr. Darius Crișan. După ce și-au luat în primire camerele ce aveau să-i găzduiască timp de patru zile la internatul Liceului "Inochentie Micu Clain" din Blaj, al Institutului Teologic Greco-Catolic - Blaj și la Mănăstirea Părinților Asumpționiști din Blaj, tinerii au vizitat "mica Romă" (după cum a numit cu mândrie Mihai Eminescu această localitate), catedrala "Sf. Treime" din Blaj, Câmpia Libertății - locul Marii Uniri, Institutul Teologic, bisericile etc.

A doua zi a început bineînțeles cu sfânta Liturghie celebrată în ritul latin de pr. Claudiu Budău, la care au concelebrat și părinții greco-catolici, respectiv pr. Ioan Fărcaș, pr. Darius Crișan și pr. Daniel Câmpean și la care a luat parte și un mare număr de tineri și credincioși din Blaj. Sfânta Liturghie a fost animată vocal și instrumental de tinerii din Săbăoani. După micul dejun a urmat vizionarea unui material video, ce a conținut mărturia pr. Tertulian Langa, despre experiența închisorilor comuniste, pe care le-a suportat din cauza credinței mărturisite și a stării sacerdotale. În continuare, pr. Ioan Fărcaș, protopopul de Blaj, a ținut un "discurs" pe tema "Specific și diversitate în riturile (bizantin-latin) Bisericii Catolice", după care a răspuns valului de întrebări venite din partea tinerilor de la Săbăoani, pe marginea celor vizionate sau ascultate.

După-amiază, pr. Claudiu Budău a conturat în câteva linii un scurt portret moral și o scurtă biografie în forma unui material Powerpoint a episcopului martir Anton Durcovici, păstor al Diecezei de Iași și mort în închisoarea de la Sighet. Momentul a fost deosebit de semnificativ, mai ales că anul acesta se aniversează 120 de ani de la nașterea episcopului martir dr. Anton Durcovici (s-a născut la 17 mai 1888), precum și 60 de ani de la consacrarea sa episcopală (5 aprilie 1948).

Ziua s-a încheiat cu un program artistic oferit de tinerii din Săbăoani, ce a cuprins momente de teatru, cântec și dans popular, adevărată mărturie a angajamentului generațiilor tinere în păstrarea tradițiilor și folclorului românesc, și în particular a celui specific zonei Moldovei. Entuziasmul tinerilor, frumusețea costumelor populare pe care le purtau cu atâta mândrie și calitatea cântecelor și dansurilor interpretate a ridicat tot auditoriul în picioare și seara s-a încheiat cu o horă tradițională, care i-a reunit pe toți cei prezenți, parcă trimițând prin bogăția semnificației și a trăirii la evenimentul ce a făcut din Blaj un simbol al unității noastre naționale și al luptei pentru identitatea și libertatea noastră.

Ziua următoare a debutat cu sfânta Liturghie celebrată în rit bizantin, o noutate pentru majoritatea din cei prezenți. PS Vasile Bizău, proaspăt sfințit episcop greco-catolic pentru eparhia de Blaj, a ținut să participe la această sfântă Liturghie și să-i salute pe oaspeții sosiți de la Săbăoani. Restul zilei a fost consacrat vizitării a două alte orașe reprezentative din Ardeal, Sibiu și Alba-Iulia. După cum fusese stabilit și în program, un grup de tineri din Sibiu i-a așteptat pe cei din Săbăoani și din Blaj, acum reuniți și prin intermediul horei din seara precedentă, și le-a servit de ghid în renumita capitală europeană, vizitând principalele biserici din Sibiu, ca și alte obiective turistice, inclusiv Muzeul Astra, ce se conturează ca un adevărat "muzeu al satului" românesc, reunind tradiții și mărturii folclorice din toate regiunile țării. Ziua s-a încheiat cu o serată, care i-a făcut pe toți participanții la acest schimb de experiență să uite de oboseală de peste zi și să o înlocuiască cu bucuria motivată de prezența în acele locuri și de noile lucruri/persoane/realități de care au luat act în acest răstimp.

Cea de-a patra zi a completat șirul motivelor de uimire pentru oaspeții din Moldova, căci am fost invitați cu toții să vizităm renumitul loc de pelerinaj de la Cărbunari. Urcușul pe cărările șerpuind prin pădurea verde a sporit buna dispoziție și a strecurat în sufletele tuturor un nou strop de veselie și mulțumire sufletească, căci toți s-au simțit apoi mult mai bogați.

Cu regrete în inimă, grupul de tineri din Săbăoani a trebuit să părăsească după prânz Blajul, nu înainte de a trage câteva concluzii împreună cu gazdele, de a mulțumi pentru ospitalitate și oportunitatea unică oferită de a face acest schimb de experiență și de a reînnoi invitația de a se reîntâlni odată la Săbăoani, deși preoții, o parte din tinerii și credincioșii greco-catolici de la Blaj au fost deja prezenți în Dieceza de Iași și în comunitatea Săbăoani.

Și, ca să demonstreze încrederea în Sfânta Scriptură, tinerii de la Săbăoani au urmat în practică exemplul magilor de la răsărit și "pe un alt drum s-au întors în țara lor". Astfel au profitat de ocazia inedită de a vizita și Sighișoara și de a lua contact cu misterele care se ascunde între turnurile aceste cetăți atât de renumite.

Aceste patru zile au fost cu siguranță foarte pline, dar mai ale bogate în lucruri noi, fiind trăite la maxim, mai ales cât privește provocarea cea mai mare ce i-a lovit pe toți participanții: acceptarea unității și diversității elementelor latine și bizantine, în unica casă și familie a Bisericii Catolice (universale). Această cunoaștere reciprocă a dărâmat foarte multe ziduri, preconcepții, necunoscute, temeri... Glasul unanim al tuturor tinerilor participanți s-a convertit într-un refren care își găsea locul parcă la fiecare pas: sunt mai multe lucrurile care ne unesc, decât cele care ne diferențiază, căci de despărțire nici nu poate fi vorba.

Dincolo de discuțiile avute și de diversele teme abordate (rit, tipic bisericesc, celebrări liturgice, dogme de credință, demersuri ideatice, probleme actuale în calea unei apropieri și mai mari, dialogul ecumenic cu Biserica Ortodoxă, problema retrocedării lăcașurilor de cult, demersuri ideatice în consens sau nu cu realitățile practice crude, starea preoților, "rating"-ul scăzut al glasului Bisericii azi etc.), a rămas clară tuturor necesitatea imperioasă a unei orientări spirituale solide a conștiinței religioase a tânărului de azi, pornind de la singurul stâlp și fundament, singurul reper care nu se confundă cu spiritul vreunei epoci ori vreunui curent, Cristos Domnul.

Să nu uitați, dragi tineri, că voi sunteți și rămâneți în continuare speranța lumii, dar în primul rând speranța lui Cristos. Nu o lăsați să moară!

Pr. Claudiu Budău


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat