Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Atelierul de creație video "Un minut de adolescență"

Centrul Diecezan Caritas Iași și Signis România au organizat în perioada 24-30 aprilie 2008, pentru al treilea an consecutiv, atelierul de creație video "Un minut de adolescență" la Centrul de Plasament "Sf. Iosif" din Iași. Partenerii și finanțatorii Caritas Iași la nivel local sunt Primăria Municipiului Iași și Direcția Județeană pentru Tineret Iași.

Din anul 2007, Signis România a devenit partener oficial al proiectului european theoneminutesjr., inițiat de Sandberg Institute, European Cultural Foundation și Unicef.

Anul acesta, Fundația Culturală Europeană a inițiat un proiect mai amplu, denumit Stranger: un festival video pentru mii de tineri, organizat la Amsterdam, Olanda, între 3-5 iulie, ateliere de creație video în peste șapte țări, un website interactiv, lansări de DVD, o expoziție itinerantă și dezbateri pe tema identității culturale europene sunt doar rezumatul acestui proiect ambițios. Stranger a fost selecționat de Comisia Europeană printre cele șapte proiecte cadru ale anului 2008, anul european al dialogului intercultural.

UMA este partenerul proiectului, în România. Aici au fost organizate și primele ateliere de creație de film, respectiv la Câmpulung Muscel un atelier de animație (2-10 februarie), la Miercurea Ciuc (5-9 februarie), și atelierul de creație video de la Iași (24-30 aprilie). Mai multe informații despre acest proiect puteți găsi pe www.interculturaldialogue2008.eu.

Beneficiarii atelierului de creație video UMA de la Iași au fost 20 de tineri și adolescenți, care au elaborat, împreună cu coordonatorii, în limbaj cinematografic, pe propria lor poveste un film de un minut.

Coordonatorii atelierului au fost regizorul Napoleon Helmis, lector la Catedra de Film și Televiziune UNATC București, Traian German, specialist în domeniul cinematografiei, și Florin Țepardea, student. Coordonatorul proiectului la nivel național este dr. Rodica Buzoianu, Signis România.

Instituții participante: Centrul Diecezan Caritas Iași (organizator local), Congregația Frații Școlilor Creștine ("Cămin La Salle") Iași, Episcopia Romano-Catolică de Chișinău (Republica Moldova), Sectorul de Asistență Socială Diaconia, Școala Normală "Vasile Lupu" și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Iași.

Cele 20 de filme de un minut realizate în acest atelier sunt înscrise la selecția europeană pentru theoneminutesjr. de la Amsterdam în cadrul festivalului de film StrangerFestival care va avea loc anul acesta în perioada 3-5 iulie.

Colaborarea dintre Centrul Diecezan Caritas Iași prin Programul Centrul de Plasament "Sf. Iosif" și Signis România a început cu tabăra de creație video "Un minut de adolescență" Iași 2006. Emil-Marian Rusu și Marian Mina-Mihai au obținut la Festivalul Internațional de film "Privind copiii", ediția 2006, în competiția filme produse de copii, premiul la categoria best of the world și premiul la categoria (self) portrait, iar la ediția 2007, Alina Căliman a obținut premiul la categoria inside out cu filmul "Cocorii".

Dintre participanții la atelierul de creație video din acest an notăm mărturia Ludmilei Buhtiarov: "Dacă ar fi un început de poveste aș spune «a fost odată», dar întâmplarea pe care o trăiesc este adevărată. Când am aflat că fetele cu care am copilărit vor să mă revadă m-am bucurat foarte mult. Despre proiectul la care urma să particip am auzit mai târziu. Am citit ceva despre "Un minut de adolescență" (numele proiectului), și mi s-a părut foarte interesant pentru că de mică îmi doream să fie luate în serios ideile mele, gândurile și sentimentele pe care le trăiam.

Atelierul de creație video durează șapte zile. În fiecare zi este pus în program ceva diferit, ceea ce nu ne face să ne plictisim.

În prima zi, 24 aprilie 2008, ne-am adunat toți adolescenții, împreună cu coordonatorii, pentru a vede programul zilei.

În prima zi am notat în caiete punctele principale care trebuie neapărat să le ținem minte.

În a doua zi am început să facem secvențele istorioarelor pe care le-am trăit sau orice întâmplare petrecută în această lume.

Acum mă pregătesc pentru a face filmarea de mâine. Fiecare adolescent are o istorie foarte interesantă. Ei scriu despre trecutul lor, fac filme care pot să emoționeze pe oricine.

Este greu. Era greu pentru mine să înțeleg că aici, la Centru de Plasament, am prietene adevărate. Ultimii doi ani de când am plecat i-am trăit în dezechilibru. Nu puteam să mă înțeleg cu tineretul de unde provin. Când am venit aici, la acest atelier, aveam emoții puternice pe care nu le puteam controla. Eram foarte timidă, nu puteam să încep să vorbesc pe orice temă așa cum făceam înainte. Venind aici, am găsit persoane care să îmi dăruiască unele sfaturi care, sincer, m-au pus pe gânduri. Chiar și în momentul acesta mă gândesc la ceea ce mi s-a spus. Faptul că sunt ajutată în orice greutate mă face să mă gândesc că Dumnezeu nu mă va părăsi niciodată și asta îmi dă speranță. Știu că sunt iubită de el și știu că oriunde m-aș afla el îmi va fi alături și îmi va dărui iubirea sa.

Bineînțeles că abia acum, când trăiesc în Chișinău, îmi dau seama că am trăit de fapt în "rai" aici la Centrul de Plasament "Sfântul Iosif" la Caritas Iași. Nu mai există casă ca aceasta; orice copil și-ar dori să stea în acest centru. Dar nu regret nimic, faptul că am plecat; știam de fapt că într-o bună zi asta se va întâmpla și de aceea chiar dacă îmi era foarte greu să mă obișnuiesc să trăiesc în Chișinău, am acceptat fără regrete, pentru ca astfel locuiesc împreună cu mama și cu frații mei.

Copilăria pe care am avut-o aici este unică și sincer vă mărturisesc: a fost superbă.

Acum am 20 de ani și chiar dacă am greutăți știu să mă mențin în echilibru, nu mă pierd pentru că știu sigur că am un prieten adevărat; îl am acum și îl voi avea mereu. Pentru faptul că am trăit foarte bine, pentru copilăria frumoasă, pentru toate amintirile extraordinare îi mulțumesc unei singure persoane, Dumnezeu!

Filmul de un minut pe care îl voi face în acest atelier exprimă nevoia de liniște sufletească, de pace, nevoia de regăsire. Sper să reușesc să exprim în film sentimentele pe care le am și sper ca fiecare să reușească".

Sr. Petra Măriuț, CJ


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat